“Hedefimiz uluslararası tanınırlığı ve itibarı olan bir yayınevi olmak”

Furkan Çalışkan kimdir?
1983 Ankara doğumludur. Şiir ve yazıları “İtibar”, “Dergâh”, “Kırklar” ve “Derkenar” dergilerinde yayınladı. Aylık Edebiyat ve Fikriyat dergisi “İtibar”ın ve “kulturgundemi.com” sitesinin Yazı İşleri Müdürlüğü, “Cins” dergisinin ise Yayın Koordinatörlüğünü yürüttü. Hâlihazırda ise Ketebe Yayınları’nın Genel Yayın Yönetmenliğini yapmaktadır. İlk şiir kitabı “Kabahatler Kanunu” 2009 yılında, ikinci kitabı “Savunma Sanatları” ise 2013 yılında Profil Yayınları’ndan çıktı. Ayrıca Lisans ve Yüksek Lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümünde tamamladı. Hâlen aynı üniversitede doktora çalışmalarına devam etmekte.
Furkan Çalışkan kimdir? 1983 Ankara doğumludur. Şiir ve yazıları “İtibar”, “Dergâh”, “Kırklar” ve “Derkenar” dergilerinde yayınladı. Aylık Edebiyat ve Fikriyat dergisi “İtibar”ın ve “kulturgundemi.com” sitesinin Yazı İşleri Müdürlüğü, “Cins” dergisinin ise Yayın Koordinatörlüğünü yürüttü. Hâlihazırda ise Ketebe Yayınları’nın Genel Yayın Yönetmenliğini yapmaktadır. İlk şiir kitabı “Kabahatler Kanunu” 2009 yılında, ikinci kitabı “Savunma Sanatları” ise 2013 yılında Profil Yayınları’ndan çıktı. Ayrıca Lisans ve Yüksek Lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümünde tamamladı. Hâlen aynı üniversitede doktora çalışmalarına devam etmekte.

Yayın hayatına yeni bir vizyon katarak çok az bir zamanda yüzlerce kitap neşreden Ketebe Yayınları’nın Genel Yayın Yönetmeni Furkan Çalışkan ile konuştuk.

Çok kısa zamanda Ketebe Yayınları olarak yaklaşık 400 kitaba ulaştınız. Bu hız ve başarıyı neye borçlusunuz?

Maksadımız hızlı olmaktan ziyade, bir amaç uğruna bir araya gelen ciddi sayıda entelektüel zihnin üretim, öneri ve hayallerini ortak bir hedefe yöneltmekti. Böyle olunca hızlı ama savruk olmayan, nicelik ve nitelik arasında uyumun sağlandığı bir yayın sürecimiz oldu.

Kaliteli isimler ve çeşitli sahalarda neşriyat yapıyorsunuz. Bunca eserin altından kalkmak zor olmuyor mu?

İyi planlanmış bir kütüphane inşa ediyoruz. Bu yüzden felsefenden bilime edebiyattan sanata kadar birçok alanda nitelikli, birbirini tamamlayan eserleri okurlarımıza sunuyoruz. Yıllar sonra geriye dönüp baktığımızda, “evet, bu düşünülmüş uzun bir yürüyüştü” demek istiyoruz.

Ketebe Yayınları’nın ‘yayın politikası’ nedir desem nasıl cevaplarsınız?

  • Bu tek bir sorunun cevabı ile açıklanabilecek bir vâkıa değil. Aslında birçok sorunun cevaplarının toplamıdır yayın politikamız. ‘Edebi görüşünüz nedir? Felsefî metinlere yaklaşımınızı nasıl belirliyorsunuz? İslam düşüncesi üzerine nasıl bir toplama ulaşmayı planlıyorsunuz’ gibi birçok suâle verdiğimiz cevaplar ve bu cevapların yıllara sâri planlaması ile yayın politikamız oluşuyor.

Birçok yayınevi çocuk kitapları basıyor ve ilgi de görüyor. Yakın zamanda ‘Ketebe Çocuk’ olarak siz de bu alana girdiniz. Diğer çocuk kitaplarından farkı ne olacak bu eserlerin?

Çocuk edebiyatı ve yayıncılığı, insanlık hikâyesinin başlangıcını anlamak için bir mihenk taşıdır. Çocukluk günlerinde şekillenir zihnimiz, karakterimiz ve gelecekteki hayatımız. Bu yüzden Ketebe Çocuk ciddi bir sorumluluk bilinci ile kuruldu. Nitelikli, birinci sınıf ve güvenli bir çocuk yayıncılığı mümkündür demek için bir yıllık hazırlık neticesinde yola çıkıldı.

Yakın gelecekte yeni sahalara girmeye düşünüyor musunuz?

  • Ketebe Yayınları, alt serileri, dizileri ve külliyatları ile yayınevi içinde büyük bir kapsama alanına sahip zaten. Bu yüzden yayınlamaya başlayacağımız her yeni külliyat, başlatacağımız her yeni seri ve dizi gireceğimiz yeni sahalar demek.

Ketebe Yayınevi’nin nihaî hedefi nedir?

Uluslararası tanınırlığı ve itibarı olan bir yayınevi olmak. Büyük bir gelenek oluşturup, hep yeni kurulmuş gibi dinamik yayın yapmak.