İkinci el piyasası: Dalga dalga dalgalanıyor

İkinci el araç alacak insanlar, bir süredir araç fiyatlarının dalgalanmasından şikâyetçi.
İkinci el araç alacak insanlar, bir süredir araç fiyatlarının dalgalanmasından şikâyetçi.

Korana masalı sonrası toplu taşıma araçlarından uzak durmak isteyen vatandaş, kendi aracını almaya yöneldi. Son 2 yıldır doların yükselişine bağlı olarak artış trendinde olan 2. el araç piyasası kredi faizi indirimi sonrası da artışını sürdürdü. Bu artış öyle bir noktaya geldi ki ikinci el araçlar sıfır kilometre araç fiyatlarına yaklaştı. Tek bir nedene bağlı olmadan yükselen ikinci el araç piyasasında neler oluyor?

İkinci el araç alacak olanlar, bir süredir araç fiyatlarının dalgalanmasından şikâyetçi. Alacağı aracın yaklaşık 5-10 bin lira bandında zamlandığını gören alıcılar piyasanın böylesi ivme kazanmasına oldukça şaşkın. Özellikle sosyal medya, alacağı aracın gün gün nasıl pahalandığı görselini paylaşan kullanıcılar ile dolu. Aslında piyasanın böylesi seyir izlemesi, parametreleri doğru okuyunca pek de şaşılacak boyutta değil. Fiyat artışına neden olan etkenlerden biri, herkesin bildiği yüksek kur oranı. Yani doların yüksek olması. Araçların ve yedek parçaların fiyat hesaplamasının dolar üzerinden yapıldığını bu piyasaya yakın olan herkes az çok bilir. Diğer bir neden, sıfır araç üretiminin kesintiye uğraması. Salgın(!) nedeniyle uluslararası çapta kapanan fabrikaların üretimi aksadı. Haliyle piyasada sıfır araç kıtlığı var. Buna bağlı diğer bir neden ise korona oyunları sonrası insanların kendi araçlarıyla ulaşım sağlamak için araçlara yönelmesi. Yani araca olan talebin artması. Fiyat yükselişinin bir diğer nedeni de piyasada tavan fiyatı belirleyecek sıfır araçların olmaması şeklinde ifade ediliyor.

Fırsatçılar Sahnede

Sıfır araç bulamayan alıcılar da ikinci el pazarına yönelince haliyle fiyatlar şişti. Bunun yanı sıra ilan sitelerinde değerinin çok üstünde verilen ilanlar da durumu körükledi. Yüksek fiyatla satışa çıkarılan

bazı kötü araçlar, iyi durumdaki araçların daha yüksek fiyatlara çıkmasına neden oldu. Vatandaş, “benim arabam o araçlardan daha iyi durumda, daha çok para etmesi lazım” diyerek piyasa şartlarının üzerinde fiyat biçerek arabasını satışa çıkardı. Tek bir nedene bağlayamadığımız bu durum, biraz da fırsatçılar yüzünden bu noktaya kadar gelmiş oldu. 2324 Haziran günü, yani ikinci el piyasasındaki fahiş fiyatların en fazla haberleştirildiği gün, bazı ilan sitelerinde satıcıların araçların fiyatlarını düşürdüğü gözlendi. Bu indirimin gerçekleştiği 24 Haziran günü dolar 6.85 civarındaydı.

Umut Sonbahara Mı?

Fiyatların kademeli olarak düşmesindeki ilk etken, sıfır araçlara yapılan kredi faizi indirimi haberi oldu. Fabrikaların üretime başlayıp sipariş alması da piyasanın bir miktar gevşemesine neden oldu. Fiyatların normale dönmesi için, sıfır araçların teslimatını beklemek gerekecek. Sıfır araçların en az 3-4 aylık bir teslimat süresi olduğu hesaba katılırsa sonbahara doğru ikinci el piyasası rahatlayacak denilebilir. Dolar cephesindeki yükselişin devam etmesi, sıfır araçlardaki fiyatların da yükselmesine neden olacak. Bu yükseliş sıfır araba almak isteyenleri ikinci el piyasasına yöneltirse yeniden bir fiyat yükselişiyle karşılaşabiliriz. Tüm bu gelişmeler yaşanırken, önümüzdeki günler bize piyasanın ne olacağını net bir şekilde gösterecek.