İran SİHA'ları Amerika ve İsrail sayesinde uçuyor

İran SİHA'ları Amerika ve İsrail sayesinde uçuyor.
İran SİHA'ları Amerika ve İsrail sayesinde uçuyor.

Ukrayna işgali sırasında Rus dronlarına malzeme tedarik eden ülkeler, İran'ın SİHA endüstrisini de ayakta tutuyor: ABD, İsrail, Almanya ve birkaçı daha...

Rusya'nın özellikle geçtiğimiz yaz aylarında cephede sıklıkla kullandığı Orlan-10 tipi insansız hava araçlarının ABD dahil en az 7 ülkenin desteğiyle üretildiği ortaya çıkmıştı. Rus ordusunun Ukrayna askerlerini daha rahat öldürmesini sağlayan kritik gözetleme/hedef belirleme araçları, ABD, Çin, Tayvan, Fransa, Japonya, İsveç ve İsrail mallarından oluşuyordu.

Skandal uluslararası basında yankılanınca tedarikçi ülkeler Moskova'ya malzeme desteğini bir süreliğine de olsa çekmek zorunda kaldı. Bu durum Orlan-10 üretiminin sekteye uğramasına yol açtı. Ruslar SİHA ve dron tedariği için bir süre sonra İran'ın kapısını çaldı. Eylül ayı itibariyle Ukrayna semalarında sıkça görülmeye başlayan Muhacir-6 SİHA'sı ile Şahid-136 adlı bombalı drone çok sayıda masumun ölümüne ve sivil altyapının hasar görmesine yol açtı.

Rusya ve İran’a Batı desteği

Rus ordusunun kullandığı bu araçlardan bazısını yere tek parça indirmeyi başaran Kiev güçleri, yaptıkları detaylı incelemede tuhaf bir gerçekle karşılaştı: Orlan-10 üretimi için Rusya'ya destek veren ülkeler aynı desteği İran'a da sağlıyordu.

- Muhacir-6 adlı SİHA'da 14 Amerikan firmasına ait tam 76 parça bulundu.

- Şahid-136 kamikaze dron bileşenlerinin ise yarıdan fazlası Amerikan’dı.

- İran SİHA'sına güç veren 100 beygirlik Rotax marka motor Avusturya'da üretiliyordu ve o şirket ABD merkezli Bain Capital'e, yani ABD eski başkan adayı senatör Mitt Romney'e aitti.

- Seri numarasız biçimde üretilen yahut kimlik kartları sonradan silinen elektronik devreler ile çiplerde de ABD ve Almanya imzası vardı.

İran SİHA'larını uçuran bu kritik parçalar Arizona merkezli Microchip Technology Inc ile Almanya merkezli Infineon Technologies AG'den geliyordu.

İsrail de optik kamera vermiş

Ukrayna askerlerinin yaşadığı şaşkınlık bununla sınırlı kalmadı. İnsansız hava araçlarının gözetleme, takip, teşhis ve lazer işaretleme görevlerini yerine getiren elektro-optik kamera ise İsrail'den alınmıştı! İsrail merkezli lens şirketi Ophir Optronics Solutions Ltd., mollalara en hassas parçayı vermişti. Operatör pilotların manevra yapmasını sağlayan cihaz ise Japon malıydı ve Tonegawa-Seiko Co tarafından üretilmişti.

Müslümanları katletmekteki maharetiyle bilinen İran, görünen o ki Ukraynalıları öldürme yolunda da Rus Ortodokslarla işbirliği yapıp Katolik Hıristiyanlar ve Yahudilerden yoğun destek almıştı. Konu Türkiye olunca gizli ya da açık pek çok yaptırımı devreye sokanların, sahne önünde kavga eder gibi göründükleri İran'ı perdenin gerisinde nasıl desteklediği bir kez daha bariz biçimde ortaya çıktı. Yarısına Amerikan firmalarının, kalan diğer yarısına ise Avrupa ülkeleriyle İsrail, Çin ve Japonya'nın imza attığı İran SİHA'ları, yapılan anlaşma gereği artık Rusya'da da montajlanacak.

"Tahran ve Moskova'ya yaptırım var" diyenler gerçek şu ki çok tatsız bir şaka yapıyor.

  • Deniz dronuyla gemi avı
  • Elon Musk’ın Starlink uydularından komut alan yüzlerce kilo bomba yüklü deniz dronları Baltıklar’da boru hattını, Karadeniz’de ise Rus gemilerini patlatıyor. Bir zamanlar bu, ‘geleceğin savaşlarıydı’. O şey her neyse çoktan gelip çattı.
  • Gökyüzünden yere dronla havan topu bırakma, seyir füzesini omuzdan atılan güdümlü roketle vurma, SİHA'dan ateşlenmiş füzeyle havadaki helikopteri imha etme, yine bir SİHA atışıyla denizdeki gemiyi batırma ve delta kanat kamikaze dronla devriye botu yakma gibi tarihe geçen ilklere bir yenisi daha eklendi: Rusya-Ukrayna savaşında şimdi bomba yüklü insansız deniz araçları kullanılıyor.
  • Kerç Köprüsünü deniz dronu mu yıktı?
  • Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenski’nin deniz dronları için bağış kampanyası başlattığını duyurmasından bir süre sonra, eylül ayında gizemli bir su robotu Kırım kıyılarına vurmuş halde bulundu. Patlayıcı yüklü dronu inceleyen Ruslar, 8 Ekim’de Kerç Boğazı’ndaki Kırım Köprüsü’nün havaya uçmasıyla sarsıldı. İlk açıklama köprü üzerinde bomba yüklü bir TIR’ın infilak ettirildiği yönündeydi. Ancak kamera kayıtlarındaki incelemeler patlamadan hemen önce köprü altında su yüzeyinde sıradışı hareketlenmeleri gözler önüne serdi. Köprüyü tahrip eden şey çok büyük ihtimalle bir ya da birden fazla deniz dronuydu.
  • Ukrayna deniz dronları Rus gemileri vurdu.
  • Kırım Köprüsü’ne yönelik saldırının ne ile yapıldığı sorusu cevaplanmaya fırsat bulamadan Ruslar deniz dronu gerçeğiyle 29 Ekim’de net olarak tanıştı. Sivastopol Limanı açıklarında seyir halindeki savaş gemileri bir dizi kamikaze dronla saldırıya uğradı. Aralarında Amiral Makarov adlı fırkateynin de bulunduğu 4 gemi tahrip edildi. Saldırıyı başarıyla püskürttüklerini açıklayan Moskova, ertesi gün yayınlanan kayıtla zor duruma düştü.
  • Ukrayna dronları deniz yüzeyinde ilerlerken uydu kanalıyla gerçek zamanlı görüntü aktarmıştı ve bir Karadeniz sabahının alacakaranlığında Amiral Makarov fırkateyni açık seçik görülüyordu. Dronun gemiye iyice yaklaşması ve bombanın patlamasıyla birlikte kayıt da sona erdi.
  • Saldırı sırasında Kiev deniz dronlarının tahıl koridoru rotasını kullandığını iddia eden Kremlin, İstanbul’da imzalanan mutabakattan çekildiğini açıkladı. Dünyada birdenbire yeni bir gıda krizi endişesi doğuran süreç Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın araya girmesiyle çözüldü. Kiev’den alınan imzalı kâğıda göre Ukrayna deniz araçları bundan böyle tahıl ihraç koridoru için belirlenen rotayı Rus gemilerine saldırı amaçlı kullanmayacaktı.
  • Rus petrol tesisleri vuruldu
  • Kiev sözünde durdu. O tarihten sonra Rus gemilerini dronla vurmadı fakat daha büyük bir hedefe yöneldi. Dünyanın en büyük petrol aktarım istasyonu olan Novorossiysk Limanı’nda Transneft’e ait tesisler dronla patlatıldığında tarihler 19 Kasım’ı gösteriyordu. Rusya yine inkârı seçerek limana bir saldırı olmadığını iddia etti. Ancak Ukrayna’ya yakın kaynakların yayınladığı kamera görüntüleri Moskova’yı bir kez daha zor durumda bıraktı.
  • Ukrayna deniz dronu Kırım kıyılarında bulundu.
  • Elon Musk'ın Starlink uydularıyla bağlantılı çalışan ve bu sayede veri iletişimi hiç kesilmeyen, aynı zamanda elektro-optik kızılötesi arayıcılara sahip kamikaze deniz dronları yüzlerce kilogram patlayıcıyı ardı ardına petrol limanında patlatmıştı. Ukrayna'ya İngiliz-Amerikan desteğiyle sağlandığına kesin gözüyle bakılan bu deniz araçlarının önümüzdeki dönemde nereyi hedefleyeceği büyük bir soru işareti olarak orta yerde duruyor.
  • Baltık Denizi'nde Kuzey Akım 1 ve 2 gaz boru hatları suyun dibinde bu araçlara benzer su dronlarıyla patlatılmıştı. Tüm bu olaylar geleceğin savaşlarında ülkelerin nelerle karşılaşabileceğine ilişkin net işaretler sunuyor.

İtalya SİHA istedi

NATO ve Avrupa Birliği üyesi Polonya, 270 milyon dolar bedelle geçtiğimiz yıl 24 adet Bayraktar TB2 siparişi vermişti. SİHA'ların ilk filosu ekim sonunda Varşova'ya ulaştı. Aynı günlerde bir haber de NATO ve Avrupa Birliği üyesi Romanya'dan geldi. Baykar'dan 18 adet TB2 isteyen Bükreş, bunun için gerekli 300 milyon dolar ödeneği parlamentoda kabul etti. Bu iki ülkeye satışın kesinleşmesinin ardından yeni gelişme, Endonezya'nın turistik Bali adasındaki G20 Zirvesi'nin ardından yaşandı.

Zirvede Cumhurbaşkanı Erdoğan'la buluşan İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, bir yandan Türkiye ile hava savunma sistemi SAMP-T konusunda işbirliği yapma isteğini gündeme getirmiş, aynı zamanda Türk SİHA'larına da talip olduğunu bildirmişti. 20 Kasım itibariyle basına sızan bilgiler NATO ve Avrupa Birliği üyesi üçüncü ülkenin de SİHA'lar için Ankara'nın kapısını çaldığını gösteriyordu. İtalya'nın hangi SİHA'ya talip olduğu açıklanmadı. Yayınlanan haberleri de henüz kimse yalanlamadı.

KIZILELMA piste çıktı.
KIZILELMA piste çıktı.

KIZILELMA piste çıktı

Havacılık devi İngiltere'den AKINCI ve AKSUNGUR konusunda bir atak beklenirken Baykar, KIZILELMA'nın piste çıktığını gösteren görüntüleri paylaştı. Türkiye'yi insansız savaş uçağı havalandırmayı başaran iki ülkeden biri yapacak KIZILELMA'yı izleyenler gündelik sıkıntılarını bir anda unutuverdi.

Siper 100 km’yi aştı

KIZILELMA'nın motor çalıştırıp pistte hızlanmasından sadece birkaç gün önce de Sinop'ta süpersonik hava hedefine doğru ateşlenen SİPER füzesi, 100 kilometreyi aşan bir menzile ulaşarak Fransız-İtalyan SAMP-T'den geri kalmadığını ispat etti. Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir ise TUSAŞ'ın KIZILELMA'ya benzer bir 'savaşan İHA' üretmekte olduğunu, insansız jetin yakında tamamlanacağını duyurdu.

Övünmeden, böbürlenmeden daha çok çalışmalı ve bu güzel gelişmelerin devamı için dua etmeliyiz.