İsmet İnönü Fetullah Gülen'i nasıl keşfetti?

İsmet İnönü, FETÖ'nün ilk hamilerindendi.
İsmet İnönü, FETÖ'nün ilk hamilerindendi.

FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in İsmet İnönü tarafından keşfedildiğini biliyor muydunuz? CHP'ye giriş yaptığı sürecin hemen ardından Ecevit ve İnönü ile iltisakı başlayan Gülen'in önü bu görüşmeler sonrasında ardına kadar açılmış olur.

Terörist Gülen henüz daha reşit bile değilken, CHP Erzurum yöneticisi amcası aracılığıyla CHP Genel Başkanı İstanbul İstiklal mason locası üyesi İsmet İnönü ile görüştürülür. Böylece CHP’ye intisap eder.

İlk icraatı hocasını şikayet etmek olur

Terörist başı Gülen’e, Alvarlı Efe Hazretleri’nin torunu olan Kurşunlu Medresesi müderrisi Sadi Efendi’yi, Gürcü Kapı Karakolu’na “Hoca, Atatürk’ün aleyhinde konuşuyor” yalanıyla şikâyet ettirilir.

Özel hesap dairesine intisap

Erzurum’da terzi Mehmet Şengül’ün dükkânına gidip gelen terörist Gülen, burada Özel Harp Dairesi mensubu Malatyalı tabip subay Dr. Esat Keşşafoğlu ile tanıştırılır.

Henüz 16 yaşında olan terörist başı, Diyanet’in vaizlik imtihanına girer ancak kazanamaz.

17 yaşına gelen terörist başı, bu kez de imamlık imtihanına girer, yaşı tutmadığı hâlde imtihan kazandırılır.

Önünün açılmasından sonra ilk olarak hiç gitmediği halde terörist Gülen’e ilkokul diploması verilir.

3 Temmuz 1959'da yaşı büyütüldü

Devlet memuru olabilmek için 18 yaşında olmak gerekir. Henüz 17’sindedir ve 18 için 292 gün vardır. Erzurum Asliye Hukuk Mahkemesinin 03.07.1959/517 sayılı mahkeme kararı ile yaşı bir yaş büyütülür.

21 Mart 1958'de CHP İstanbul toplantısına katılır

Terörist Gülen, mason biraderi Kasım Gülek’in Genel Sekreterliğini yaptığı CHP’nin İstanbul İl Gençlik Kollarınca Beyoğlu Divan Otel’de yapılan CHP Talebe ve Gençlik Teşekkülleri toplantısına davet edilir ve iştirak eder. Bu toplantıya katılanlardan biri de CHP’nin genç milletvekillerinden Bülent Ecevit’tir. Mason İnönü ve İngiliz mason üyesi Ecevit ile görüşmeleri sonrasında önü açılır.

CHP'li Gülen, partinin İstanbul toplantısında.
CHP'li Gülen, partinin İstanbul toplantısında.

CHP'nin toplantısı manşetlerde

Sabetayist Gülen’in de iştirak ettiği CHP toplantısını Milliyet’in yanı sıra CHP’nin Ulus’u da manşetten verir. Gazetelerde yer alan habere göre toplantıya CHP milletvekili Bülent Ecevit’in yanı sıra CHP milletvekilleri Avni Doğan, Hıfzı Oğuz Bekata, Hamza Eroğlu, İhsan Ayda, Faruk Ayanoğlu, Esat Mahmut Karakurt, Ferda Güley’den oluşan bir heyette de iştirak eder.

Ulus Gazetesi manşeti.
Ulus Gazetesi manşeti.

CHP'nin çekirdek kadrosuna çok erken yaşlarda dahil olan Gülen, kitlesel genişlemesini CHP kadroları sayesinde gerçekleştirdi.