İstanbul’da ölü bulunan Le Mesurier ve Philip Cross operasyonu

Beyoğlu'nda şüpheli şekilde ölü bulunan eski İngiliz subayı James Gustaf Edward Le Mesurier ile son görüşen kişi olduğu belirtilen Kanada vatandaşı Faruk Habib'in ifadesi alındı.
Beyoğlu'nda şüpheli şekilde ölü bulunan eski İngiliz subayı James Gustaf Edward Le Mesurier ile son görüşen kişi olduğu belirtilen Kanada vatandaşı Faruk Habib'in ifadesi alındı.

James Le Mesurier hakkında ana akım medya ile mutabık kaldığım belki de tek gerçek, gerçekten çok yoğun bir adam oluşuydu. Yine de bu kadar yoğun mesainin arasında Philip Cross’u twitter üzerinden takip edebilmesi dikkat çekici.

Philip Cross’un kendi nâmına tek bir tweet bile atmadığı, yaptığı tüm re-tweetlerin de Nick Cohen, David Aaronovitch ve diğer İsrail yanlısı propaganda hesapları olduğu gözönüne alındığında...

Sahi, Le Mesurier böyle bir hesabı takip etmekten hiç sıkılmadı mı?

Dediğimiz gibi Philip Cross’un kendi nâmına tek tweeti yok. Oysa bir Wikipedia editörü olarak üne kavuşmadan önce bırakın James Le Mesurier’i daha pek çok gazeteci kendisini takip ediyormuş. Kim bunlar?

Oliver Kamm: The Times başyazarı

Nick Kohen: The Guardian/Observer yazarı

Kate Connolly: The Guardian/Observer dış politika yazarı

Lisa O’Carroll: The Guardian Brexit yazarı

Leslie Felperin: The Guardian sinema yazarı

James Bloodworth: Independent yazarı

Joan Smith: Independent yazarı

Christina Criddle: BBC Radio 4 programcısı

Iain Watson: BBC politika muhabiri

Ve daha başkaları...

Mesela ünlü serbest yazarlar Bonnie Greer, Mason Boycott-Owen, Kirsty Hughes, Paul Canning ve Guy Walters gibileri...

İçeriğinde hiçbir şey bulunmayan bir hesabı bu kadar ünlü isim niçin takip eder ki? Bunun mantıklı bir izahı var mı?

Bu hafta, üstelik tam da Le Mesurier’in öldüğü gün, Wikipedia editörü Philip Cross, Le Mesurier’in sayfasına 48 edit yapmış. Her bir editin yapılış amacı, Beyaz Baretliler’in Suriye’deki rolüne yapılan eleştirileri silmek.

PHILIP CROSS KİM?

Peki, Philip Cross kim? Savaş karşıtı figürlere daima zarar verip neo-con zihniyetine sahip olanları cilalayan, işi gücü siyasete endeksli, yaptığı yüz binlerce edit ile Wikipedia’nın dengesini altüst eden büyük ölçekli bir operasyon.

Tamamen belirsiz bir kimlik bu Philip Cross. Zira gerçek Philip Cross söylendiğine göre Asperger sendromundan muzdarip. Yani bir tür otistik. Zaten beş yıldan bu yana, yani tamı tamına 2987 gündür yılbaşı dâhil tek bir gün bile şaşmadan Wikipedia’ya tam zamanlı hizmet veren böyle bir şahsın var olduğuna inanmak benim açımdan o kadar kolay değil.

  • Philip Cross benim Wikipedia sayfama da '120 edit' yaptı. Eşime striptizci demekle kalmadı, İngiliz kraliyetinden gelen üç ödülü kabul etmeyişimi ve de Dışişleri tarafından bana yapılan suçlamaların hepsinden 'temize çıkmamı' görmezden geldi.

Yukarıda isimlerini verdiğim Philip Cross hesabını twitter üzerinden takip eden medya mensuplarının en azından birkaçının, Philip Cross adının arkasına saklanan büyük Wikipedia operasyonunun parçaları olduğu kanaatindeyim. Eğer içlerinden birisi Philip Cross hesabını niçin takip ettiğine dair mantıklı bir açıklama yaparsa duymaya can atttığımı buradan ifade edeyim.

BEYAZ BARETLİLER, MI6 VE LE MESURIER

Beyaz Baretliler, MI6 adına Le Mesurier tarafından idare edilen bir operasyondan ibaret. Tıpkı Irak ve Libya’da olduğu gibi Suriye savaşında çığırtkanlık yapan bir propaganda hamlesi; Batı destekli el Kaide, Nusra ve DEAŞ gibi yapıların lojistik ikmal kanalı.

Savaşlar silah üreticilerinin, enerji tacirlerinin ve güvenlik kurumlarının ekmek kapısıdır. Le Mesurier’in, Philip Cross propaganda operasyonunun kavşak noktasındaki isim olduğuna kimse şaşırmamalı.

Ayrıca Wikipedia’nın kurucusu Jimmy Wales’in bu konudaki desteğini de görmezden gelmeyelim.