İşte CHP’nin 14 Mayıs yalan kronolojisi

'Biz seçmenimizi kandırdıysak size ne ya!'
'Biz seçmenimizi kandırdıysak size ne ya!'

İlk tur tamamlanıp sandıklardan ilk sonuçlar gelmeye başladığında, ABB Başkanı Mansur ve İBB Başkanı Ekrem zorla gülmeye çalışan gergin suratlarıyla sahneye çıktılar. Ekran başındaki milyonlar (%44) aklı başında bir açıklama geleceğini sandı. Ama iki başkan ağızlarını açtığında, ortaya ‘Recep İvedik’ filmlerini bile aratmayacak bir sahne çıktı. İlk tur gecesi bu iki şovmenin ve onları güden kasetçi ve avenelerinin nasıl bir film çevirdiğini, nasıl bir yalan rüzgârı estirdiğini ise o gece onlar adına yalan söylemesi istenen ‘ajans’, CHP’nin siber güvenlik sorumlusu, CHP’nin troll sorumlusu ve hatta İmamoğlu’nun kendisi itiraf etti.

Seçimin birinci turunda oy kullanma süresi bitip sandıklar açılmaya başlanınca, tüm Türkiye nefesini tutup ilk sonuçları beklemeye başladı. Fakat daha önceki seçimleri hatırlayanlar, o gün bir gariplik olduğunu hemen fark ettiler. Çünkü muhalifler gün boyu ne oyların çalındığından bahsetti ne de uçan mürekkepli mühürlerden. Farklı şehirlerdeki oy kullanma merkezlerinde plakasız araçlara gizlice çuvalların yüklendiğinden haberleri bile yoktu.

Çünkü muhalefet, kazanacaklarından çok emindi. Hatta bugüne kadar bu derece emin oldukları görülmemişti. Belki de ilk defa bir seçim kazabileceklerine kendileri bile inanmıştı.

Ama saat 17:00’de açılmaya başlanan sandıklardan tam bir buçuk saat boyunca haber alınamadı. Anadolu Ajansı, YSK seçim yasaklarının bittiğini ilan edene kadar sonuçları abonelerine geçmeme kararı aldı. Yıllardır her seçimde bu sonuçları verip, sonra da AA’ya saldırarak seçimin hileli olduğunu iddia etmeye alışan muhalefet bu kez açığa düştü. Çünkü ellerinde saldırabilecekleri hiçbir şey yoktu.

Fakat bu da onlara engel olmadı. YSK Başkanı’nın saat 18:30’da yayın yasağının kalktığını ilân etmesiyle sandık verileri AA’dan akmaya başladı. Bu sırada CHP’li Tuncay Özkan’a ait olduğu bilinen ANKA haber ajansı saat 17:00’den itibaren CHP’ye sandık sonuçlarını dakika dakika aktarıyordu.

Her dakika yalan ürettiler

Sonrasında yaşananlar, Türk siyasi tarihine geçecek cinsten bir rezilliğe dönüştü:

18:34: Yasakların kalktığı dakikadan itibaren AA, cumhurbaşkanlığı seçiminde sandıkların yüzde 9'unun açıldığı, Erdoğan'ın 59.4, Kılıçdaroğlu'nun ise 34.7 oy aldığı bilgisini paylaştı.

Açılan sandık oranının 1.87 olduğunu duyuran Anka Haber Ajansı ise oy oranlarını Erdoğan için 49.8, Kılıçdaroğlu içinse 45.9 olarak açıkladı.

Yani aslında CHP’nin verileri aldığı Anka, en başından beri AA’dan bile daha orantılı ve istikrarlı bilgiler geçmeye başladı. Ve sonradan anladığımız kadarıyla tüm seçim boyunca da bu istikrarını sadece 1 kere bozdu.

19:17: CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, İstanbul'da saat 19:17 itibariyle sandıkların yüzde 15'inin sisteme girdiğini, buna göre Kılıçdaroğlu'nun yüzde 51.33, Erdoğan'ın ise yüzde 43.94'te olduğunu belirtti VE BU TAMAMEN YALANDI!

Çünkü CHP’ye sandık sonuçlarını ileten Anka’ya göre saat 19:17’de durum şöyleydi:

Erdoğan: %49.97

Kılıçdaroğlu: %44.7

19:32: Bu sefer CHP Sözcüsü Faik Öztrak açıklama yaptı. "Bize ulaşan verilere göre tabloyu son derece olumlu görüyoruz" diyen Öztrak, "Anadolu Ajansı geleneksel manipülasyonlarını son defa yapıyor. Bize gelen verilere göre tablo olumlu. Bizleri izlemeye devam edin" dedi VE BU DA TAMAMEN YALANDI!

Çünkü CHP’ye sandık sonuçlarını ileten Anka’ya göre saat 19:32’de durum şöyleydi:

Erdoğan: %50.26

Kılıçdaroğlu: %44.39

Saat 19:38’de sahnede Ekrem - Mansur şovu başladı.
Saat 19:38’de sahnede Ekrem - Mansur şovu başladı.

Ekrem – Mansur tiyatrosu başlıyor

19:38: Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu tiyatrosu başladı. Sahneye çıkan iki şovmen, açıkça sonuçları manipüle ederek “13. Cumhurbaşkanımız Kemal Kılıçdaroğlu adına buradayız” dedi. Türk siyasi tarihinde ilk defa bir aday, ortada hiçbir netice yokken zaferini ilân etti. Aslında İmamoğlu elini kolunu sallayarak ve suratındaki zoraki gülümsemeyle açık açık ‘yalan söylüyorum’ diye bağırıyordu. Ama Mansur Yavaş’ın onun kadar iyi bir oyuncu olmayışı nedeniyle suratının aldığı hâl gerçekleri haykırıyordu. Dakikalarca AA’nın verilerinin ‘yok hükmünde’ olduğunu söyleyen ikili, ellerindeki kendi verilerini açıklamayı da reddetti. Bunu soran gazetecileri azarlayan İmamoğlu “Öndeyiz arkadaşlar, kazanıyoruz ama rakamları açıklayamam. Makul bir seviyeye gelince açıklarız” dedi VE BU DA TAMAMEN YALANDI!

Çünkü CHP’ye sandık sonuçlarını ileten Anka’ya göre saat 19:38’de onlar konuşurken oranlar şöyleydi:

Erdoğan: %50.3

Kılıçdaroğlu: %44.35

- İşte tam o dakikalarda ne hikmetse Anka’dan veri akışı kesildi. Ajans 19:46’da abonelerine sandık sonuçlarını aktarmayı bıraktı. Veri akışının kesildiğinde:

Erdoğan: %50.65

Kılıçdaroğlu: %43.99

  • İmamoğlu yalan söylediğini itiraf etti
  • İlk turun üstünden 8 gün geçtikten sonra CHP’nin kanalı Sözcü Tv’ye çıkan Ekrem İmamoğlu, o gece vatandaşı nasıl kandırdıklarını yine yüzü hiç kızarmadan böyle itiraf etti: "Seçim akşamı öncesinde eğer manipülatif bir durum sezersek, ben ve Mansur Bey olarak yanıt vereceğimizi konuştuk. Belli bir zaman içerisinde mâkul bir sonuç aşamasına gelinirse liderimiz ve genel başkanlarımızın olduğu bir açıklama yapılacaktı. Biz saat 20 civarı 2-2.5 puan önde olduğumuz bir tablo yayınladık. O akşam verdiğimiz mesaj: 'Biz süreci takip ediyoruz. Sandığı koruyun, başında durun'du. Biz 4.5 puan yanıldık. Biz kimseyi aldatmadık. Bize gelen yüzde 20'lik dilimle gelen sayılar üzerinden 2-3 puan öndeyiz. Bu sonuca göre de kazanacağımıza inanıyoruz dedik. Biz seçim bitti demedik ki.”
  • Nihayet CHP’nin kurduğu seçim sistemini eleştirmeyi de akıl eden İmamoğlu, “Sistemle ilgili bir iki eksik noktasını tespit ettik, bunun üzerine çalışılıyor. Bir miktar sandıklardan bize tutanak geç geldi. Ben sisteme 10 üzerinden 7 veririm, eksikler var. 'Oradaki kusur neyse hepimizin' demeliyiz. Bir parti her sandığa insan koyamayabilir” dedi.

Veri akışı kesilince Kılıçdaroğlu yalana başladı

19:53: Tam bu dakikalarda Kılıçdaroğlu, Twitter hesabından "öndeyiz" paylaşımı yaptı VE TABİİ Kİ BU DA TAMAMEN YALANDI!

Çünkü Kılıçdaroğlu konuşurken, Anka’dan abonelerine veri akışı kesilmişti ama CHP’ye gelen sandık sonuçları Erdoğan’ın önde olduğunu gösteriyordu.

20:05: Tam 19 dakika boyunca veri akışını kesen Anka 20:05’te yeniden bilgileri aktarmaya başladı. Ama o da ne! 19 dakikalık süreçte ne hikmetse yaklaşık 4 puanlık bir oy Erdoğan’dan Kılıçdaroğlu’na aktarılmış ve Kılıçdaroğlu sihirli bir şekilde öne geçmişti. Saat 17:00’den 19:46’ya kadar 4,9 milyon oyun sayıldığını açıklayan Anka, 19 dakika sonra tekrar yayına başladığında sayılan oy sayısını 18 milyona çıkarmıştı VE ELBETTE BU DA TAMAMEN YALANDI!

20:25 Canan Kaftancıoğlu ikinci kez basın açıklaması yaptı: "Kendi sistemimizde İstanbul'da sandıklarının yüzde 40'ının sonucuna ulaşmış durumdayız. Kılıçdaroğlu yüzde 51.42 oy oranında. Erdoğan ise yüzde 43.91” dedi VE BUNUN DOĞRU OLMA İHTİMALİ YOKTU VE BU DA TAMAMEN YALANDI!

Çünkü CHP’ye sandık sonuçlarını ileten Anka’ya göre saat 20:25’te:

Erdoğan: %47.34

Kılıçdaroğlu: %46.89

Kılıçdaroğlu ve ortaklarının kazanma ümidinin tamamen bittiği saatler gelip çatmıştı. Seçmenlerine bu konuda hesap veremeyeceğini bilen Kılıçdaroğlu, Ekrem ve Mansur silahını yeniden çekti. Yine kamera karşısına geçen iki kafadardan Ekrem İmamoğlu “Sisteme hâlâ girmeyen 7,5 milyon oy var. Bu bizim güçlü olduğumuz sandıklar. 18.30’dan beri bazı verilere hiç dokunulmadı, bunların analizlerini ilerleyen saatlerde açıklayacağız” dedi. Ama o analizler hiç açıklanmadı.
Kılıçdaroğlu ve ortaklarının kazanma ümidinin tamamen bittiği saatler gelip çatmıştı. Seçmenlerine bu konuda hesap veremeyeceğini bilen Kılıçdaroğlu, Ekrem ve Mansur silahını yeniden çekti. Yine kamera karşısına geçen iki kafadardan Ekrem İmamoğlu “Sisteme hâlâ girmeyen 7,5 milyon oy var. Bu bizim güçlü olduğumuz sandıklar. 18.30’dan beri bazı verilere hiç dokunulmadı, bunların analizlerini ilerleyen saatlerde açıklayacağız” dedi. Ama o analizler hiç açıklanmadı.

20:58 Ekrem ve Mansur ikinci şov perdesiyle ekrana geldi. Fakat bu kez AA’ya saldırmak yerine savunma taktiği uyguladılar ve “Önde olduğumuz sandıklara yoğun bir itiraz metodu var. Böyle bir strateji geliştirilmiş" dediler. Saatlerdir yalan söylediği belli olan İmamoğlu, bir türlü kızarmayan yüzüyle "İstatistik olarak biz sürekli olarak çıkış trendini yakalıyoruz. Rakibimiz düşüş trendi seyrediyor" dedi. Hatta Kılıçdaroğlu’nun önde olduğuna dâir yemin bile etti.

Mansur da durur mu, hemen ellerindeki rakamları açıklayarak "Şu anda bize intikal eden net sonuçları bildiriyorum: Sayın Genel Başkanımız 47.42 oyda. 11 milyon 428 bin 512 oy bize intikal eden. Sayın Erdoğan yüzde 46.80. 11 milyon 278 bin 773 oy almış şu ana kadar. Büyük ihtimalle birinci turda biteceğini düşünüyoruz" dedi. TAHMİN EDİLECEĞİ GİBİ BU DA TAMAMEN YALANDI!

Çünkü CHP’ye sandık sonuçlarını ileten Anka’ya göre saat 20:58’de:

Erdoğan: %47.84

Kılıçdaroğlu: %46.39

‘Aynı filmi izliyoruz’

22:36: Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş yine seçmenin karşısına çıktı. İmamoğlu açıklamasında "Şu anki verilerle Genel Başkanımızın oyu yüzde 49, Erdoğan 45 civarı. Aynı filmi izliyoruz. İnanmayın. Güvenmeyin. Erdoğan'a oy verenler de bizi izlesin. Elimizdeki veriler Erdoğan'ın oylarının azalacağını, açılmayan sandıklarda Kılıçdaroğlu'nun oylarının yükseleceğini net gösteriyor" diye konuştu.

İmamoğlu 10 milyon oyun sayılmadığını belirterek "Bu toplam oyun yüzde 20’si ediyor. Sakın sandıklardan ayrılmayın. Anadolu Ajansı’na güvenmeyin. Asla terk etmeyin. Sakın aldanmayın. Net söylüyorum bu algı. Sevinmesi gerekenler var ise Millet İttifakı taraftarları olabilir. Onlar da yerlerinde süreci takip etmeye devam etsinler" dedi VE BU SÖZLERİ DE TAMAMEN YALANDI!

Çünkü İmamoğlu yeminler ederek önde olduklarını söylemesine rağmen kalan 10 milyon oya bel bağladıklarını itiraf ettiği 22:36’da CHP’ye sandık sonuçlarını ileten Anka’ya göre şöyle idi:

Erdoğan: %48,85

Kılıçdaroğlu: %45,4

  • ‘Tüm videolar elimde, yayınlarsam...’
  • CHP’nin o gece millete yalan söylediğini itiraf edenlerden biri de CHP'nin teknoloji ve siber güvenlik sorumlusu Sedat Doğan oldu. CHP’nin seçim sürecinin tüm teknik işlerini yürüten, 20 kişilik ekibiyle parti içinde özel bir ofiste çalışan Doğan, suçlayacak biri kalmadığında Kılıçdaroğlu’ndan İmamoğlu’na kadar herkes kendisini hedef aldığı için sosyal medyadan bir açıklama yapmak zorunda kaldı. Doğan o geceyi ve söylenen yalanları şöyle anlattı:
  • “Artık gerçekleri konuşma vakti... CHP'nin teknolojisi ve siber güvenliğinden ben sorumluyum. Birinci ağızdan size söyleyeyim: Sistemimiz tıkır tıkır çalıştı, bir saniye bile aksamadı, en ufak bir hata bile olmadı. Saat 21:00'de bizim ekranlarımızdaki sonuç ne ise gece sandıkların tamamı açıldığında çıkan sonuç o oldu.
  • Eskiden adam/kadın yerine koyup dinlediğimiz gazeteciler var... Yahu açık açık halka yalan söylüyorlar. Ben kayıtları yayınladığımda rezil olacaklar. Bu riski nasıl alıyorlar anlayamıyorum!
  • O güne dâir tüm log kayıtları, kozmik odanın video kayıtları, an be an bütün sonuçların akışı... Kısacası her şey elimde mevcut. Bunları paylaşmama sebebim, mimarimizi açık etmek istememem. Ama günü geldiğinde tüm bunları da açıklayacağım.
  • Bizim hakkımızı yiyen tüm arkadaşlara sesleniyorum. Ülkedeki herkes "sistem çöktü" dediği için buna inanmış olabilirsiniz. Ama benim bu bilgilendirmemin ardından söylemlerinizi değiştirmenizi rica ediyorum. Bunca insanın emeğini yok sayıyorsunuz. Bu vebalin altında kalırsınız!
  • Söyleyeceğim çok şey var da seçim sonrasına saklıyorum.”

Nihayet ‘ikinci tur’ akıllarına geldi

23:30: Kılıçdaroğlu ve ortaklarının kazanma ümidinin tamamen bittiği saatler gelip çatmıştı. Seçmenlerine bu konuda hesap veremeyeceğini bilen Kılıçdaroğlu, Ekrem ve Mansur silahını yeniden çekti. Yine kamera karşısına geçen iki kafadardan Ekrem İmamoğlu "Sisteme hâlâ girmeyen 7,5 milyon oy var. Bu bizim güçlü olduğumuz sandıklar. 18.30'dan beri bazı verilere hiç dokunulmadı, bunların analizlerini ilerleyen saatlerde açıklayacağız” dedi.

Mansur Yavaş ise ellerindeki son istatistikleri açıkladı: "Islak imzalı tutanak oranı yüzde 69,42. Sayın Genel Başkanımızın oy oranı yüzde 47.7, Sayın Erdoğan'ın oyu yüzde 45.8'dir. Seçimlerin 2. tura kalma ihtimali yüksek" dedi. Kılıçdaroğlu ekibi ilk defa ikinci tur lafını telaffuz etse de Mansur ve Ekrem’in BU SÖZLERİ DE TAMAMEN YALANDI!

Çünkü Mansur ve Ekrem’in ellerine verilen sandık sonuçları Anka’ya aitti ve buna göre saat 23:30 sonuçlar şöyleydi:

Erdoğan: %49.06

Kılıçdaroğlu: %45.2

Seçim zarfları.
Seçim zarfları.
  • Tuncay Özkan: CHP kaos çıkarmaya çalıştı
  • Anka haber ajansı ve KRT TV’nin sahibi de olduğu bilinen, Kılıçdaroğlu’nun medya ve iletişimden sorumlu başdanışmanı olan Tuncay Özkan, o gece yaşanan yalan rüzgarını ilk turdan birkaç gün sonra itiraf etmek zorunda kaldı. Anka’ya ve kendine karşı CHP saflarında başlatılan karalama kampanyasına daha fazla sessiz kalamayan Özkan, katıldığı canlı yayında FETÖ’nün kaos olsun diye dışarıdan manipülasyon yaptığını belirterek “Bunlar dışarıdan kaos olsun diye yapılan manipülasyonlar” dedi. Kendisine o gece ıslak imzalı belgeleri Külliye’ye götürme karşılığında 95 milyon dolar aldığı iftirasının bile atıldığını söyleyen Özkan “Bu ahlâksızlığı kim yayıyor biliyor musunuz? Namussuz FETÖ’cü Mesut Yılmaz” dedi.

Tekmili birden tiyatro sahnesine çıktı

00:34: Gece boyunca Mansur ve Ekrem’i sahneye süren Kılıçdaroğlu, foyaları meydana çıkınca kamera karşısına geçmeye karar verdi. Eline verilen bir kâğıtta yazılanları okuyan Kılıçdaroğlu “Oyumuzun yüksek olduğu sandıklarda üst üste itirazlarla sistemi bloke ediyorlar. Bu işin bir oldubittiye getirilmesine asla izin vermeyeceğiz. Algı yönetimiyle uğraşmayı bırakın. YSK'yı da sorumluluğa davet ediyorum. Elimizde ıslak imzalı tutanaklar var. Halkın oyalanmasına izin vermeyin. Tekrar ediyorum, bu milletin iradesine bloke koymayın" dedi VE ELBETTE BU SÖZLERİ TAMAMEN YALANDI!

Kılıçdaroğlu’nun hedef aldığı YSK Başkanı Ahmet Yener, bu yalanlardan 10 dakika sonra bir açıklama yaparak “Şu anda YSK'nın sistemine göre yurt içi sandıklardan yüzde 71.64'ü, yurt dışı sandıklardan ise yüzde 18.76'sı açılmış olup, toplam sandıklarda açılma oranı yüzde 69.12'dir. Şu anda sisteme veri girişi devam etmektedir. Siyasi parti temsilcileri içeride veri girişini izlemekteler. Şu anda herhangi bir aksama ya da gecikme söz konusu değildir” dedi.

YSK Başkanı oy oranlarını açıklamadı ama Kılıçdaroğlu’nun bu yalanları sıraladığı sırada yani 00:35’te CHP ile ortak çalışan Anka ajansı sonuçları şöyle geçiyordu:

Erdoğan: %49.24

Kılıçdaroğlu: %45.04

02:50: YSK Başkanı Ahmet Yener ilk defa adayların oy oranlarını açıkladı: “Saat 02.25 itibarıyla toplam sandıklarda açılma oranı yüzde 91.93’tür. Bu verilere göre; Sayın Recep Tayyip Erdoğan %49.49, Sayın Kemal Kılıçdaroğlu %44.79, Sayın Sinan Oğan % 5.29, Sayın Muharrem İnce % 0.43 oy oranına sahiptir.”

Bu sırada CHP’ye sandık sonuçlarını ileten Anka’ya göre saat 02:25’te sandık sonuçları şöyleydi:

Erdoğan: %49.25

Kılıçdaroğlu: %45.05

Bu saatten sonra Anka ajansı veri aktarmayı tamamen kesti. Daha doğrusu açılan sandık sayılan oyları açıklamaya devam etti fakat ajansın seçimlere dâir açıkladığı son oran ise: Erdoğan: %49.25

Kılıçdaroğlu: %45.05 olarak kaldı.

03:00: YSK Başkanı’ndan hemen sonra Kılıçdaroğlu bu kez masanın üstünde görünen ortaklarıyla kameralar karşısına geçti. İçlerinde sadece Kılıçdaroğlu ve Akşener’in suratı asıktı. Çünkü Akşener’in partisi çok büyük oy ve vekil kaybetmiş, Kılıçdaroğlu ise bir kez daha sandıkta Erdoğan’a ezilmişti. Masanın diğer ortaklarının ise keyfi yerindeydi, çünkü toplam oyları yüzde 1 bile etmeyen partiler, CHP’den toplam 39 vekil koparmayı başarmıştı.

Yine de bir muzaffer edasıyla kamera karşısına geçen Kılıçdaroğlu "Erdoğan bütün iftira ve hakaretlere rağmen beklediği sonucu alamamıştır. Hiç kimse bir oldubittiye heveslenmesin. Seçim balkonda kazanılmaz. Veriler akmaya devam ediyor. Milletimiz 2. tur diyorsa başımızın üstüne. Bu seçimi 2. turda mutlaka ama mutlaka kazanacağız! Herkes bunu görecek! Geçici sonuçlar şunu göstermiştir ki Erdoğan toplumdan beklediği güvenoyunu alamamıştır. Toplumdaki değişim talebi yüzde 50'nin üzerindedir. AK Parti'deki oy kaybını da bu gerçek göstermektedir. Biz önümüzdeki 15 gün boyunca Türkiye için milletimizle beraber bu ülkeye hak, hukuk ve adaleti getirmek için her türlü mücadeleyi yapacağız. Halkımız emin olsun mutlaka ama mutlaka kazanacağız ve bu ülkeye demokrasiyi getireceğiz" dedi VE ELBETTE HEM BU SÖZLERİ HEM VAATLERİ HEM DE İDDİALARI TAMAMEN YALANDI!

Seçim sandığı.
Seçim sandığı.
  • Birer birer döküldüler
  • CHP adına manipülasyon yapmakla görevli medya da o gece yaşananlar konusunda daha fazla sessiz kalamadı. Cumhuriyet gazetesi muhabiri Murat Ağırel “AA’nın manipülasyon yapacağı biliniyordu, buna önlem olarak CHP’den ve sahadan veri alan ANKA verileri kullanılacaktı. Emin Çapa, grafikler ve sistem hazırladı. Ancak ajansların ikisinde de yakın rakamlar çıkınca bütün hazırlık havada kaldı” diyerek CHP medyasının operasyonunun elinde patladığını itiraf etti.
  • 23 DERECE isimli CHP’nin troll medyasının sahibi Gökhan Özbek ise seçim günü CHP'nin ANKA Haber Ajansı'na muhtemelen manipülasyon için 80 milyon lira aktardığını söyledi. Levent Gültekin ise CHP’de önemli bir ismin, ilk tur gecesi akşam saat 8’de Kılıçdaroğlu’na seçimin sonucunu 49’a 45 bitiyor diye sunduğunu itiraf etti.
  • Kılıçdaroğlu, İmamoğlu ve Mansur Yavaş’ın bütün gece seçmene yalan söyleme cesaretini nereden bulduğunu, seçmeni ‘ne olarak’ gördüğünü ise eski asker ve CHP milletvekili Dursun Çiçek katıldığı canlı yayında tek cümlede özetledi: BİZ SEÇMENİMİZİ KANDIRDIYSAK SİZE NE YA!