KAAN için biraz daha sabır

KAAN için biraz daha sabır.
KAAN için biraz daha sabır.

Savunma sanayiinin çılgın projesi Milli Muharip Uçak KAAN semalarla buluşmak için sadece birkaç hafta daha bekleyecek. 27 Aralık'ta ilk uçuşu gözleyen milyonların biraz daha sabretmesi gerekiyor.

KAAN.
KAAN.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), Milli Muharip Uçak KAAN için 27 Aralık 2023 olarak açıklanan ilk uçuş tarihini ertelemek zorunda kaldı.

İnsanlı uçaklarda en küçük risk unsurlarının dahi detaylı olarak hesaplandığı test süreci, alınan bilgilere göre birkaç hafta daha devam edecek.

Ekipler yer ve taksi testlerini tamamlamak için uğraş veriyor. KAAN'ın 2024'ün ilk haftalarında uçması hedefleniyor.

Milli savaş uçağında şimdiye dek şu testler tamamlandı:

-Fırlatma koltuğu testleri

-Tam boy statik testi

-Kontrol yüzeylerinin atalet ve statik testleri

-İniş takımı düşürme testleri

-Sistem entegrasyon laboratuvarında aviyonik sistem testleri

-Yakıt testleri

-Motor çalıştırma testleri

Vurduğu gemi mutlaka batar

Türk mühendislerin geliştirmek için yaklaşık 13 yıl boyunca emek verdiği ağır torpido AKYA, TCG PREVEZE denizaltısından bir kez daha ateşlendi. Antalya Körfezi açıklarında gerçekleşen atış testinde AKYA'nın hedefini kaç kilometreden vurduğu doğal olarak yine açıklanmadı ancak düşman açısından son derece tehlikeli ve caydırıcı özellikler barındıran millî torpidoyu müstafî Tümamiral Cihat Yaycı sayesinde yeterince iyi tanıdığımız söylenebilir.

AKYA.
AKYA.

Emekli Amiral Yaycı, AKYA'yı şöyle anlatıyor:

"Bu torpido, müthiş bir torpido... Deniz Kuvvetlerimizde şimdiye dek Mark46 ve DM2A4 dediğimiz iki yabancı menşeili modern torpido kullanılmaktaydı. AKYA bunların hepsinden daha üstündür; hem menzil olarak hem de diğer özellikler bakımından. İsmi Akya balığından gelir, çok güzel de bir isim konulmuştur.

Bir kere AKYA'nın harp başlığı 350 kilogram. Diğerleriyle kıyaslarsanız, Mark46'nın harp başlığı 44 kg civarında, DM2A4'ün 260 kg... Bir kere AKYA'nın patlayıcısı çok güçlü... Güdüm sistemi ise hepsini kapsıyor. Akustik güdüm sistemi var, aktif-pasif sonar var, dümen suyuna kilitlenme var, akustik karşı tedbir var ve aldatmaya karşı dayanıklı...

AKYA'nın sürati ise 45 knot üzeri bir sürat (83 km/saat). Dünyadaki modern torpidoların erişebildiği en yüksek sürate sahip. Menzili de diğerlerinden çok üstün... Mark46 11 kilometre iken AKYA'nın menzili 50 km ve üzeri. DM2A4 maksimum 50 kilometreye atılırken AKYA daha da öteye gidebiliyor. Bu torpido hakikaten Türk Deniz Kuvvetleri'ne bir kuvvet çarpanı etkisi oluşturdu."

  • HİSAR ve SİPER seri üretimde
  • HİSAR ve SİPER hava savunma sistemlerinin seri üretim sözleşmesi imzalandı. ASELSAN, ROKETSAN ve TÜBİTAK SAGE'nin çabalarıyla Türkiye, katmanlı hava savunma silahları üretebilen birkaç ülke arasına girmiş oldu.
  • SİPER.
  • KORKUT ve Çekili Top Sistemi (ÇTS) gibi akıllı mermi fırlatan alçak irtifa sistemlerinin bir üst katmanında SUNGUR füzesi, onun da üstünde HİSAR A+ bulunuyor. 15 km'yi aşan menziliyle alçak irtifa hedeflerini avlayan HİSAR A+'yı orta irtifadaki HİSAR O+ takip ediyor. Bu sistemin menzili ise 35 kilometreden fazla.
  • Yüksek irtifaya doğru uzanan çizginin ilk halkası olan SİPER'in envantere giren ilk modeli Ürün-1 ise 100 kilometrenin çok üzerinde menzil kapasitesine sahip.
  • Türkiye semalarını düşman unsurlara kapatan bu mimari, havadaki her türlü uçağı, İHA/SİHA'yı, seyir füzesi ve dronları imha edebilecek özellikte bulunuyor. Envantere dâhil olan Ürün-1'in ardından devreye girecek SİPER Ürün-2'nin Türkiye'yi Patriot/S-400 ailesine sokması bekleniyor. Çünkü SİPER-2'nin menzil kapasitesinin 200 kilometrenin üzerinde olması öngörülüyor.

Tek gemide 64 adet SAPAN füzesi

4 adet MİLGEM korvetinin ardından 4 adet fırkateyn üretimi projesinin ilk gemisi TCG İSTANBUL, donanma envanterine girmek ve göreve başlamak için gün sayıyor. "Türkiye'nin ilk millî fırkateyni" olan bu gemi, yüzyıllardır savaş gemisi üretmemiş bir milletin uzak deryalara yeniden rotalanmasını temsil ediyor.

İSTANBUL gemisinin kopyasından 3 tane daha 3 ayrı özel tersanede yapılıyor. Yüksek manevra, dayanıklılık, azaltılmış radar kesit alanı, gelişmiş elektronik harp yeteneği ve gelişkin muhabere sistemleriyle teçhiz edilen millî fırkateynlerin çok önemli bir özelliği daha var: Gelişmiş hava savunma harbi...

Türk savaş gemilerinde HİSAR hava savunma füzelerinin deniz versiyonu SAPAN kullanılacak. HİSAR O+'nın vurucu füzesi olan radyo frekans arayıcı başlıklı HİSAR RF, deniz şartlarına uyarlandı ve SAPAN adıyla ilk kez TCG İSTANBUL'da görev yapmaya hazırlanıyor.

 TCG İSTANBUL.
TCG İSTANBUL.

Bu füzeler, mühendislerin rekor bir sürede geliştirmeyi başardığı Milli Dikey Atım Sistemi MİDLAS'tan fırlatılıyor. ABD yönetimi, gemilerden füze ateşlemekte kullanılan dikey atım sistemi Mk41'in Türkiye'ye satılmasına onay vermemiş, bunun üzerine ROKETSAN, MK41 benzeri MİDLAS'ı tasarlayıp imâl etmişti.

16 hücreli dikey atım sisteminde normalde her hücreden çeşitli tipte birer adet füze ateşleniyor. Ancak seyir füzesi ve balistik füzelerden daha ince bir gövdeye sahip hava savunma füzeleri için MİDLAS hücrelerinin her biri 'QuadPack' (dörtlü) özellikli lançere dönüştürülebiliyor. Yani her bir MİDLAS hücresine 4 adet HİSAR/SAPAN füzesi sığabiliyor. Bu durum, 16 hücreli atım sisteminin toplamda 64 adet SAPAN hava savunma füzesi taşıyabileceği anlamına geliyor.

5 ülke SİHA motoru için sıraya girdi

SİHA.
SİHA.

SİHA motorları konusunda bir zamanlar Batılı ülkelerin ambargosuyla karşılaşan Türkiye şimdi dünyaya SİHA motoru ihraç ediyor. TUSAŞ Motor Sanayii-TEI tarafından geliştirilen ve ANKA, AKSUNGUR ile Bayraktar TB3'e güç veren PD-170 motoruna 5 ülkeden sipariş geldi, bir ülkeye satış kesinleşti.

TEI Genel Müdürü Mahmut Akşit, "30 bin feet üzerinde defalarca uçtuk. Bu bir rekor. Dünyada bu irtifaya çıkabilen bildiğimiz kadarıyla bu sınıfta pistonlu motor yok. Bu irtifayı testlerle 45 bin feete çıkaracağız. O irtifalara bugüne kadar kimse çıkmış değil. Türkiye, tarihinde ilk defa yüksek teknoloji ürünü bir havacılık motorunu ihraç etmiş olacak" diyor.

  • SİHA'dan ateşlenen ikinci balistik füze
  • Karadan karaya süpersonik topçu füzesi TRLG-230'u SİHA'ya uyarlayıp dünyada bir ilki gerçekleştiren ROKETSAN, balistik meydan okumalarına bir yenisini daha ekledi. TRLG-230'un daha kısa menzilli olanı TRLG-122, Karadeniz'de AKINCI'dan ateşlenerek 55 kilometre uzaktaki hedefi vurdu.
  • ROKETSAN, TRLG-230'un ardından TRLG-122'yi de SİHA'ya entegre ederek Mini Akıllı Mühimmat (MAM) ailesinden sonra süpersonik balistik füzeleri de çeşitlendireceğini ilan etmiş oldu.
  •  TRLG-230.

80 kilometreden tank gören kamera

Bir tankı 80 kilometreden görüntüleyip 20 kilometre mesafeden lazer işaretleme yapan ASELSAN üretimi elektro-optik kamera ASELFLIR-500 bu alanda dengeleri değiştirecek.

Elektro-optik kamera ASELFLIR-500.
Elektro-optik kamera ASELFLIR-500.

SİHA kamerası konusunda Türkiye'ye bir dönem ambargo uygulayan Kanadalı WESCAM firması, ASELFLIR-500'ün ihracıyla birlikte piyasadan silinebilir. ASELFLIR-500, kilogram başına 20 bin dolar ihracat değeriyle ülke ekonomisine önemli katkılar sunacak.

Türk mühendislerce tasarlanan bu çok özel kamera 25 kilometre mesafeden bir insanı net şekilde görüntüleyebiliyor. Kameranın ilk testleri Baykar ürünü Bayraktar TB2'de yapılmış ve Selçuk Bayraktar ASELFLIR-500'ün yabancı ürünlerden çok daha iyi olduğunu kaydetmişti. ASELSAN kamerası Şubat 2024'ten itibaren seri üretime geçiyor.

5 ton su taşıyan TUSAŞ helikopteri

TUSAŞ'ın 10 ton sınıfındaki T925 helikopteri Orman Genel Müdürlüğü ekiplerinin talepleri doğrultusunda modifiye ediliyor. Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, yangın söndürme ekiplerinin 2026 yılı itibariyle dünyanın en gelişmiş helikopterine kavuşacağını söylüyor. T925'in 5 ton su taşıyacak özellikte olanından ilk etapta 8 tane sipariş verildi.

Karacabey, "Dar alanda ani manevra yapabilecek, motoru güçlü ve zor arazi şartlarında özellikle kanyon yangınlarında da etkili olarak müdahale edebilecek yapıda bir helikopter olacak" diyor. TUSAŞ'ın T925'i ilk kez geçtiğimiz Haziran ayında Paris Airshow'da sergilenmişti.

TUSAŞ helikopteri.
TUSAŞ helikopteri.