Kemerlerinizi bağlayın: Teknofest'le uçuyoruz

Hava kuvvetlerinin stratejik ulaştırma uçağına binince sanki bir Hollywood filmine ışınlanıyorsunuz.
Hava kuvvetlerinin stratejik ulaştırma uçağına binince sanki bir Hollywood filmine ışınlanıyorsunuz.

İstanbul Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST’in ikincisi geçtiğimiz hafta Atatürk Havalimanında gerçekleştirildi. Teknoloji ve havacılık tutkunlarının unutamayacağı anlar yaşatan festival, geçen seneye nispetle bu yıl daha fazla ziyaret edildi. Ulaşımın daha kolay olması festival alanına daha erken saatlerden itibaren ziyaretçi akını oluşmasına neden oldu. Etkinlikler, sergiler, atölyeler, yarışmalar ve uçuş etkinliklerinin olduğu TEKNOFEST 2019 bu yıl da dopdolu geçti.

İkinci gününde ziyaret ettiğim Teknofest’ten ayrılmak bile istemedim. Eminim katılan herkes benimle aynı fikirdedir. Metrodan inen kalabalığı, Solo Türk gösteri uçaklarının sesleri karşılıyor. Önce sesini duyduğumuz, sonra kendisini gördüğümüz uçaklar festival sonuna kadar kendisini unutturmuyor.Ufak bir kayıt işleminin ardından etkinlik alanına yani Atatürk Havalimanı eski dış hatlar pist alanına ayak basmış oluyorsunuz.

Taşıtlara yaklaşır yaklaşmaz görevliler başlıyor anlatmaya. Sorularıma içtenlikle cevap veriyor, bilgilerini sakınmıyorlar. Daha sonra Emniyet ve Jandarma’ya ait araçları inceliyorum. Bir gürültü başlıyor, gözlerimi sesin geldiği yere çevirince Solo Türk’ün gösteri için hazırlandığını görüyorum ve başım gökyüzünde onları takip ediyorum. İnsanlar heyecanlanıyor hatta gururlanıyor. Birbirlerine uçakların ve pilotlarının Türkiye’ye ait olup olmadığını soruyorlar.

TÜRK OLMALARI GURUR VERİCİ

Solo Türk gösterisini daha iyi takip edebilmek için yanında dürbün getiren Melih, “Herkes telefonuyla çekim yapıyor keşke bırakıp, biraz çevreyi izleseler. Ben daha iyi izleyebilmek için dürbün getirdim. Ama o kadar hızlı ki çıplak gözle bakıyorum” diyor. Akrobatik gösterilerden etkilenen Cemre ise bir SOLO Türk pilotu ile tanışmak istediğini söylüyor. “Ekstrem sporları severim, rafting yaptım, bungee jumping yaptım, yamaç paraşütü yaptım. Bunlar çok keyifli ve heyecan verici. Denemediğim galiba bir Off-road bir de SOLO Türk ile uçmak kaldı. En azından bu sene pilotlarıyla tanışır, seneye de uçarım. Belli olmaz, şansımı deneyeceğim” diyerek yanımdan uzaklaşıyor.

Kara araçları sergisinde BMC’nin zırhlı askeri araçlarını inceliyorum. Küçük ziyaretçiler heyecanla tanklara tırmanıp en ince detaya kadar inceliyorlar. “Askerî bir araca bu kadar yakından bakmak heyecan verici” diyor Kerem. “Uzaktan yönetilebiliyor olması beni şaşırttı. Kocaman aracı uzaktan yönetiyorlar, tuhaf geliyor insana. Ama bir yandan da gurur verici. Çünkü bunları yapan firmalar Türk.”

En ilgi gören ise sergilenen kara araçlarıydı. Zırhlı araçların yanı sıra Jandarma Genel Komutanlığı’nın emniyet kemeri simülatör aracını denemek isteyen kişiler uzun kuyruklar oluşturdu. Simülatörde deneyim yaşayanlardan biri olan Kayra, “Emniyet kemerinin ne kadar önemli bir şey olduğunu öğrenmiş oldum. Yine burada araç kontrollü ve yavaş bir şekilde tepe taklak oluyor. Ya yüksek hızda olsak olacakları düşünmek bile istemiyorum. Emniyet kemerine devam” dedi.

Deneyimlemek istediğiniz araçlar için uzun kuyruklara girmek istemiyorsanız erken gelmeniz şart. Yanınızda bir de etkinlik haritası bulundurursanız gezmedik, görmedik yer bırakmazsınız. Ben gezdiğim alanları işaretleyip her şeyi görmeye çalıştım. O kadar büyük bir alan ki, eğer grup olarak gidilecekse kaybolma durumlarına karşı ortak bir nokta belirlemekte fayda var.

GÜLDÜREN TEKNOLOJİ

Emniyet ve diğer birimlerin kullandığı teknolojilerin olduğu çadır, en kalabalık yerlerden bir diğeriydi. Uzaktan bomba imha simülatöründen, yüz tanıma sistemine kadar birçok teknolojiyi hem deneyimliyor hem de uzmanları tarafından ayrıntılı olarak bilgilendiriliyorsunuz. Emniyet Müdürlüğünün yüz tanıma sisteminde kendi cinsiyet ve yaşlarını gören ziyaretçiler kahkahalara boğuldu. Kimisinin cinsiyeti kimisinin yaşı farklı olunca aralarında şakalaşmalar başladı. Benim görüntümü de yakalayan kamera, ilk taramada yaşımı büyük, cinsiyetimi doğru hesaplarken ikinci taramada cinsiyetimi yanlış, yaşımı doğru gösterdi.

BMC’nin yeni pikabına binme imkânı da buldum. Şık görüntüsüyle beğeni toplayan aracın siviller için de üretilip üretilmeyeceği ziyaretçilerin en çok sorduğu soruydu. Kurşun geçirmez pikabın, farklı zırh seviyeleri bulunuyor. İhtiyaca göre üretimine farklı şekilde devam edileceği de edindiğim bilgiler arasında.

PROJELERİ İLK AĞIZDAN DİNLEYİN

Proje çadırında ise sağlık, çevre, eğitim, afet yönetimi ve ulaşım konusunda farklı onlarca proje sahipleri tarafından tanıtılıyor. En ilginci takip mesafesini koruyarak duruş bozukluklarının önüne geçmeyi sağlayan sesli sensör sistemiydi. Ortalama uzaklık mesafesinin altına düşüldüğünde sistem sesli uyarı yapıyor.

Aklımda kalan bir diğer proje ise UV ışını ile temizlenen klozet oldu. Pertevniyal Lisesi 9. Sınıf Öğrencisi Ali Culfa ve Ergün Mehmet Öner Anadolu Lisesi 9. Sınıf öğrencisi Hamza Rojhat Beyazdağ’ın beraber katıldığı hijyenik klozet projesi. Kimyasallarla bile bakterilerin en fazla yüzde 10’unun temizlediğini söyleyen öğrenciler klozete döşenecek UV ledlerle bakteri sayısının sıfıra ineceğini söylüyorlar. Kendilerine başarılar dileyip ayrılıyorum.

Yarışma alanında karşılaştığım Gamze, kendisine ilham veren projelerle karşılaştığından bahsediyor. “Proje alanının tamamını gezdim. İlgimi çeken tüm projeleri dinledim ve sorular sordum. Bir kısmını beğendim bir kısmını beğenmedim. Bu sayede kendi projemi kafamda şekillendirdim. Burada destek alabileceğim bir yer var mı bakacağım, daha sonra uygulamaya geçip, seneye ben de yarışmaya katılacağım.”

HOLLYWOOD FİLMİNDEN BİR AN

Filmlerde sürekli gördüğümüz ve çok merak ettiğimiz askerî uçaklardan birinin de içine girme imkânım oldu. Hava kuvvetlerinin stratejik ulaştırma uçağına binince sanki bir Hollywood filmine ışınlanıyorsunuz. 10 dakika sonra arka kapak açılıp, paraşütle atlayacakmış gibi hissetmeniz işten bile değil. Paraşüt deneyimine ise yine aynı alandan erişebiliyorsunuz.

TAKVİMLERİNİZİ AYARLAYIN

Türkiye’nin ilk uçan aracı Cezeri de festivalde ilk kez görücüye çıkan araçlardan biriydi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Moskova ziyaretinde TEKNOFEST’e davet ettiği SU-35 uçağı da festivalde gösteri uçuşu yaptı. Geçen yıl Teknofest’e 60 farklı ülkeden 550 bin ziyaretçi katıldı. Bu yıl ise 122 ülkeden katılım oldu. İlk günden ziyaret rekoru kırılan Teknofest’te hedefler her geçen yıl artıyor.

Tüm bunların yanı sıra paraşütle uçma deneyimi yaşayabilir, dikey rüzgar tüneli ile kanatsız uçmayı deneyebilir ve düzenlenen yarışmaları canlı olarak izleyebilirsiniz. Hatta sivil uçaklarla uçuş deneyimi yaşayabilir, kodlama atölyelerinde robotlar hakkında bilgi alıp, robotlarınızı geliştirebilirsiniz. Eşsiz deneyimler yaşayacağınız festival bu sene sona erdi ama daha fazlasını yaşayabilmek için takvimlerinizi Teknofest 2020 için ayarlayın derim.