Kentsel dönüşüme direnen ‘devrimciler’

Kentsel dönüşüme direnen ‘devrimciler’.
Kentsel dönüşüme direnen ‘devrimciler’.

CHP'nin Hatay Milletvekili Alpay Antmen sosyal medya hesabından, Hatay İskenderun’da âfet riski altında alan ilan edilen bölge hakkında alınan kararın bir yıl önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kaldırıldığı yalanını söyledi. Sözcü Gazetesi de hemen bu yalanın üstüne atlayarak, “Deprem bölgesi riskli değilmiş” diyerek manşet yaptı. CHP’nin ve bir kısım medyanın kamuoyunu yanıltarak büyük bir felâkete sürüklediği Hatay’da işin aslı hemen anlaşıldı.

İskenderun'da 6 mahalle için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 23/8/2013 tarihli ve 5185 sayılı yazısı üzerine, 6306 sayılı Âfet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunun 2'nci maddesine göre, Bakanlar Kurulu’nca 16/9/2013'te karar alındı ve uygulamaya konuldu.

Vatandaşa ‘direnin’ baskısı

Bakanlar Kurulu tarafından alınan bu kararın ardından bir el devreye girerek bu 6 mahalleyi örgütledi, alınan karara direnmelerini sağladı. Bakanlar Kurulunca alınan karara sözde direniş için 28.11.2013'te Evrensel Gazetesi bu manşeti attı!

Yargıdan iptal kararı

İskenderun-Meydan Mahallesi muhtarı Ramazan Güneş, Bakanlar Kurulu tarafından alınan ve Belediye tarafından yürütülecek olan yıkım ve yeniden imar edilecek olan 6 mahalleye yönelik kentsel dönüşüm projesini 25 Kasım 2015 tarihinde yargıya taşıdı.

Meydan Mahallesi Muhtarı Ramazan Güneş tarafından 6 mahalle adına açılan dava, İdare Mahkemesi tarafından 04.10.2017 günü karar bağlandı ve Bakanlar Kurulu tarafından alınan yıkım ve Kentsel Dönüşüm Kararı mahkemece iptal edildi. İdare Mahkeme tarafından iptal edilen yıkım kararının ardından Bakanlar Kurulu bu karara itiraz etti ve 6 mahalleyi yeniden riskli alan ilân etti. Bu karar 14 Aralık 2017’de Resmî Gazetede yayımlandı. Bu kararın ardından 6 mahalle yeniden karara itiraz etti. Bakanlar Kurulu tarafından yıkım kararını iptal eden idarî mahkemenin kararına yapılan itiraz ve 14 Aralık 2017’de Resmî Gazetede yayımlanan mükerrer kararla birlikte yeni yargı süreci başladı ve bu süreç 2022'de son buldu. Danıştay, Bakanlar Kurulunun kararını iptal etti.

Cerrahpaşa’ya kim dokundurtmuyor!

Şimdi, sanki Cumhurbaşkanı riskli olan 6 mahalle üzerindeki kararı kendisi kaldırmış gibi bir algı operasyonu yapıyorlar. Bu kararın sorumlusu başta CHP ve halkı 'Rantsal Dönüşüme İzin Verme' diye kışkırtan sol örgütler, son olarak da İstanbul’daki Cerrahpaşa Hastanesi üzerinden yeni bir operasyona başladı. Hükümet, kolonları kolayca un ufak olan Cerrahpaşa'nın yıkılıp yeniden inşa edilmesini planlamış fakat akademisyen ve öğrenciler ‘Cerrahpaşa bizimdir bizim kalacak' diyerek yenilenmeyi engellemişti. 2018’de #cerrahpasayadokunma etiketiyle sosyal medyada ortalığı ayağa kaldıranlar, şimdi de “Cerrahpaşa Tıp Fakültesi mezar olmasın” diye kampanyaya başladı.

  • İstanbul korkusu
  • Resmî rakamlara göre, İstanbul’da 90 bini riskli toplam 1 milyon 166 bin bina bulunuyor. Binalardan yüzde 73’ü 1999’daki Gölcük depreminden önce yapılmış. Depremden önce binalarına yıkım kararı çıkmasından korkarak beton testi ekiplerini sokmayan İstanbullular, Kahramanmaraş depreminin ardından inceleme yapılması için 6 günde 50 bin başvuru yapmış. Bu sayı son 4 yılın başvuru sayısının neredeyse iki katı. Umarız bu farkındalık devam eder. Şehirlerin dönüşümü ve güçlendirme çalışmalarına karşı vatandaşlar çoğunlukla ekonomik nedenlerle karşı çıkıyor. Ancak giden canların geriye dönüşü yok. Provokasyonlara aldırış etmeden İstanbul başta olmak üzere tüm şehirlerimizde depreme dayanıklı binaların yapılması için bir dakika bile gecikmemeliyiz.
Kurtar bizi TOKİ.
Kurtar bizi TOKİ.

Kurtar bizi TOKİ

Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki deprem 10 ilde büyük yıkıma neden oldu. On binlerce insan hayatını kaybetti, binlerce bina yıkıldı. Ancak âfet bölgesinde yer alan TOKİ evleri depremden hasar almadan kurtuldu. Depremin yaşandığı 10+1 ilde toplam 133 bin 759 TOKİ konutlarının neden yıkılmadığı konusunda birçok teknik neden sıralayan uzmanları gördük. Ancak burada TOKİ binalarının yıkılmamasının sebebi; inşaatların her aşamasını yerel yönetimlerin değil, kurumun kendisinin denetlemesi. Bir zamanlar eleştiri oklarının hedefi olan TOKİ hakkında fikirleri değişen uzmanlar, “Yerel yönetimlere güven olmaz, yeni kurulacak şehirleri TOKİ yapsın” diyorlar.

Zaman ve şartlara göre görüş değiştirmede birbirinden uzman ekran yüzleri, bir takım akademisyenler ve siyaset arenasının şovmenlerinin en belirgin özelliği her hususu çok iyi bilmeleri.