Kısa ama derin konular

Dünya gündeminden kısa haberler
Dünya gündeminden kısa haberler

‘Koronayı gripten ayırt edemiyoruz’

Bu itiraf İngiltere’den geldi. İngiliz devlet kanalı BBC, yetkililerin bu haftadan itibaren yeni bir testi piyasaya süreceklerini açıkladı.

İngiliz devlet kanalı BBC, yetkililerin bu haftadan itibaren yeni bir testi piyasaya süreceklerini açıkladı.
İngiliz devlet kanalı BBC, yetkililerin bu haftadan itibaren yeni bir testi piyasaya süreceklerini açıkladı.

Yeni testin en büyük özelliği ise normal grip virüsü ile korona virüsü birbirinden ayırt edebilecek olması. Bugüne kadar yapılan testlerin korona virüsü grip türlerinden ayıramadığını itiraf eden haberin normalde ‘skandal diye verilmesi gerekirdi. Ama korku iklimini korumak isteyen tıp âlemi, BBC’nin bu haberini de ‘büyük sevinçle’ karşıladı.

Darısı Türkiye’nin başına

Alman hükümeti, yumurta tavukçuluğu yapanların horoz adayı erkek civcivleri toplu olarak itlaf etmesini yasaklamaya hazırlanıyor. Alman Tarım Bakanı Klöckner, konuyla ilgili yaptığı açıklamada "Bir günlük civcivlerin öldürülmesi ahlâkî açıdan kabul edilemez.

Alman hükümeti, yumurta tavukçuluğu yapanların horoz adayı erkek civcivleri toplu olarak itlaf etmesini yasaklamaya hazırlanıyor.
Alman hükümeti, yumurta tavukçuluğu yapanların horoz adayı erkek civcivleri toplu olarak itlaf etmesini yasaklamaya hazırlanıyor.

Belirli bir cinsiyete sahip oldukları için yumurtadan çıktıktan sonra hayvanlar öldürülemez" dedi. Fakat Almanya’nın bu konuda acelesi yok. Kanun, 2021’in sonunda uygulanacak. Türkiye’de yaklaşık 11 bin kanatlı hayvan işletmesi var bunların 2800’ü yumurtacılık yapıyor. Geçtiğimiz yıl 20 milyar yumurta üretildi. Almanya’dan daha büyük olan kanatlı hayvan sektörümüzde günlük kaç civcivin itlaf edildiği ise net olarak bilinmese yüzbinlerce olduğunu tahmin etmek güç değil. ‘Peki, bu itlaf edilen civcivler ne yapılıyor’ diyorsunuzdur. Endüstri hiçbir şeyi çöpe atmaz. Tahmin ettiğiniz gibi bunları da tavuklara yem yapıyor. Kendi türlerini yedirerek yamyamlaştırıyor. Şimdi ise Türkiye’nin bu hususta adım adıp atmayacağı merak ediliyor.

ABD, uçaklarla çocuk ‘ithal ediyor’

ABD’nin en karanlık noktalarını itiraf etmesiyle meşhur eski CIA ajanı Robert David Steele, Uluslararası İnsan Ticareti ve Çocuk İstismarı Yargı Komisyonu'nda yeni bir skandalı ortaya çıkardı. ABD'nin uçaklar dolusu çocuk ithal ettiğini söyleyen Steele, hiçbir kaydı olmayan binlerce çocuğun istismar ve organ ticaretinde kullanıldığını, çocuklara özel yöntemlerle işkence edildiğini söyledi. İşkencenin nedeni ise çocukların kanında adrenalini çoğaltmak ve bu kanı sapkın tarikatların ritüellerinde kullanmak. Çocukların nihayetinde organları için öldürüldüğünü söyleyen Steele’e göre bu ticaretin diğer ayağında da Çin var.

Korona ile gelen servet

Forbes dergisinin ‘2020’nin en zengin Amerikalıları’ listesi açıklandı. Buna göre ABD’nin en zengin adamı, aynı zamanda dünyanın da en zengin adamı olan Amazon'un sahibi Jeff Bezos. Bezos'un serveti bir yılda 114 milyar dolardan 179 milyar dolara yükseldi.

Jeff Bezos'un serveti bir yılda 114 milyar dolardan 179 milyar dolara yükseldi.
Jeff Bezos'un serveti bir yılda 114 milyar dolardan 179 milyar dolara yükseldi.

İkinci sıradaysa serveti 106'dan 111 milyar dolara yükselen Bill Gates geliyor. En zengin 400’ün toplam serveti, Covid-19 salgını ve ekonomik durgunluğa rağmen 240 milyar dolar yükselerek 3,2 trilyon doları buldu. Yani korona günlerinin felaket tellalları, dünya eve tıkıldığı sırada servetlerine servet kattı. Forbes’in göz ardı ettiği bir başka husus ise milyarderleri yazarken trilyonerleri listeye yine koymamasıydı. O trilyonerlerin kim olduğunu bilen biliyor.

Dünyanın ‘bir günde en çok para kaybeden’ adamı

En zengin 400 listesinde en hızlı yükselişlerden birini Tesla ve Space X'in sahibi Elon Musk kaydetti. 2019'da Musk'un serveti 19,9 milyar iken 2020'de toplam serveti 68 milyar dolara yükseldi.

 2019'da Musk'un serveti 19,9 milyar iken 2020'de toplam serveti 68 milyar dolara yükseldi.
2019'da Musk'un serveti 19,9 milyar iken 2020'de toplam serveti 68 milyar dolara yükseldi.

Fakat salgıni döneminde dünyanın en zengin üçüncü kişisi olan Musk, Tesla hisselerinin S&P 500 Endeksi'ne dâhil edilmemesi nedeniyle geçen hafta diğer borsalarda büyük kayıp yaşadı. Tesla hisseleri yüzde 21 düştü. Bu düşüşle beraber Elon Musk da bir günde 16.3 milyar dolarla bugüne kadar en çok servet kaybetmiş insan olarak kayıtlara geçti. En çok kaybedenlerden bir diğeri ise meşhur Apple şirketi oldu. Bu kayıp ise Apple en çok kaybeden şirket unvanını getirdi.