Kısa haberler

Jared Kushner, pandeminin devam etmesine rağmen çocuklarını güvenle okula göndereceğini belirtti.
Jared Kushner, pandeminin devam etmesine rağmen çocuklarını güvenle okula göndereceğini belirtti.

Geçek Hayat 1035. sayısında dünyadan kısa haberleri bizler için derledi. Başlıklar: Trump’ın damadı virüse meydan okudu; Gelecek Partisi’nin Ankarası darmadağın!; Putin’in rakibi ‘zehirlendi’; İlk yola gelen Google oldu; 700 bin sterline darbe; Erken öten horozun başını aldılar.

Trump’ın damadı virüse meydan okudu

Koronavirüs nedeniyle tüm dünyada okulların açılıp açılmayacağı ya da yüz yüze eğitimin nasıl yapılacağı tartışılırken ABD Başkanı Donald Trump'ın danışmanı ve damadı Jared Kushner'den ezberbozan bir açıklama geldi. Kayınpederi Trump gibi virüsün gereğinden fazla büyütüldüğünü düşünen Kushner, pandeminin devam etmesine rağmen çocuklarını güvenle okula göndereceğini belirterek "Çocukların gripten ölme ihtimali koronavirüsten ölme ihtimalinden 6 kat fazla. Virüs herkesi farklı oranda etkiliyor. Çocuklarımızı kesinlikle okula geri göndereceğiz" dedi.

Gelecek Partisi’nin Ankarası darmadağın!

Gelecek Partisi Ankara İl Başkanı Osman Hakan Kılıç ve 7 ilçe başkanı ile birlikte parti üyeliğinden istifa ettiğini açıkladı.
Gelecek Partisi Ankara İl Başkanı Osman Hakan Kılıç ve 7 ilçe başkanı ile birlikte parti üyeliğinden istifa ettiğini açıkladı.

Ahmet Davutoğlu’nun kurduğu Gelecek Partisi’nin Ankara İl Başkanı, il yönetimi, Ankara ilçe yönetimleri ve mahalle teşkilatları toplu olarak istifa etti. İstifa duyurusunu yapan Osman Hakan Kılıç, Gelecek Partisi’nin ehliyet, liyakat, adalet ve ahlâk üzerine inşa edildiğini düşünerek görevi kabul ettiğini ama 8 aylık görevi süresince bunları görmediğini söyledi.

Putin’in rakibi ‘zehirlendi’

Aleksey Navalnıy
Aleksey Navalnıy

Rusya Devlet Başkanı Putin’in bir rakibi daha zehirlendi. 44 yaşındaki muhalif lider Aleksey Navalnıy, bindiği uçakta fenalaştı. Acil iniş yapan uçaktan hastaneye kaldırılan Navalnıy, komaya girince yoğun bakıma alındı. Muhalif liderin çayına konulan zehirle suikasta uğradığı anlaşıldı. ‘Çaya zehir koymak’ Putin’in artık gelenekselleşmiş bir uygulaması olarak kabul ediliyor. Daha önce de eski KGB ve Rusya Ulusak Güvenlik Ajansı yöneticisi Aleksandr Litvinenko, Putin aleyhine çok önemli bir dosya üzerinde çalışırken çayına konulan zehirle öldürülmüştü.

İlk yola gelen Google oldu

Türkiye'de yeni bir Google ofisi daha açılıyor.
Türkiye'de yeni bir Google ofisi daha açılıyor.

2006’dan beri Türkiye’de ofisi bulunan Google, yeni bir ofis daha açma kararı aldı. Yeni ofis kararının geçtiğimiz ay Meclis’ten geçen sosyal medya yasasının ardından gelmesi dikkat çekse de, Google bu bağlantıyı ısrarla reddeden bir açıklama yayınladı. “Ofisi reklam işleri için açıyoruz, yeni yasayla ilgisi yok” şeklindeki açıklama ise sosyal medya kullanıcıları arasında “ilk yola gelen Google oldu” yorumlarına engel olamadı. Sosyal medya yasasına göre sosyal ağ şirketleri 1 Ekimden itibaren Türkiye’de ofis açmak zorunda. Google ise en büyük sosyal ağ olan Youtube’un sahibi.

700 bin sterline darbe

Muhammed Rıza Pehlevi
Muhammed Rıza Pehlevi

1953’te İran’da Musaddık’ı devirerek Pehlevi’yi yeniden iktidara getiren darbenin, İngiliz gizli servisi tarafından yapıldığı tescillendi. İngiliz gizli servisi o döneme ait belgelerin gizliliğini kaldırınca, darbeyi organize eden ajanın bir mülakatı da ortaya çıktı. Ajanın söylediğine göre İran içindeki satılık isimlere para verilerek darbede başarı sağlanmış. Verilen paranın toplamı ise 700 bin sterlin. Türkiye’deki satılık hainlerin kimler olduğu ve kaça satıldıklarını öğrenmek için ise bir sonraki ‘gizliliğin kaldırılması kararını’ beklemek gerekecek.

Erken öten horozun başını aldılar

Haydar Badavi Sadık
Haydar Badavi Sadık

BAE’den sonra Sudan’dan da “İsrail ile aramızı düzeltebiliriz” açıklaması geldi. Sudan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Haydar Badavi Sadık, “Sudan ve İsrail arasında düşmanlığın devam etmesi için bir neden yok. İsrail ile Sudan'ın eşitliğine ve çıkarlarına dayalı, değerleri ve normları zedelenmeksizin bir barış anlaşması bekliyoruz” dedi. Açıklamadan kısa süre sonra da Dışişleri Bakanı tarafından görevden alındı. Bakanlık ‘açıklamayı biz yapmadık, şaşkınız’ demekle yetindi.