Kitap

Kitap, bulunamadığın göremedeğin hissedeip tadamadığın bütün duygular karmaşasını sunan araç.
Kitap, bulunamadığın göremedeğin hissedeip tadamadığın bütün duygular karmaşasını sunan araç.

Çok gezen mi, çok okuyan mı bilir sualinin hemsohbeti kitaplar, hayatımızın her köşesinde, hayat kaidesi konumunda bir konu münasebeti bulundurmuştur. Çok mu gezen, çok mu okuyan bilir onu deneyimleyen bilir diyerek kitabı, hayatımızın elzemleri rafına kaldıralım.

Selçuklular Zamanında Türkiye

Selçuklular Zamanında Türkiye - Prof. Osman Turan.
Selçuklular Zamanında Türkiye - Prof. Osman Turan.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz ay “Daha Adil Bir Dünya Mümkün” isimli bir kitap kaleme aldı. Kitapta, Türkiye’nin tüm insanlık için ortaya koyduğu adalet arayışı ayrıntılı bir şekilde anlatılıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan adaletsizlik, mülteci krizi,uluslararası terörizm ve İslam karşıtlığı başta olmak üzere küresel siyasetin açmazlarına işaret ediyor. Ayrıca yeryüzündeki ayrımcılık ve çifte standart, Birleşmiş Milletler örneğiyle gözler önüne seriliyor.

Prof. Osman Turan - Ötüken Neşriyat

Hikmetü’l İşrâk

Meşşâî ve özelde İbn Sînâ felsefesine bir tepki olarak görülen İşrâkîlik İslam felsefesinde olması gereken konumunu getirilen eleştiriler nedeniyle henüz elde edemedi. Mistik-sezgisel bir felsefi alan olarak nitelenen İşrâkîlik, fikri ve tarihi anlamda da hiç ele alınmamıştır.

Hikmetü’l İşrâk - Şihabüddin Es-Sühreverdi.
Hikmetü’l İşrâk - Şihabüddin Es-Sühreverdi.

Hikmetü’l-İşrâk Şerhi, İşrâkî geleneğini sonraki nesillere aktarmada önemli bir rol oynar. İslam dünyasında İbn Sînâ sonrası felsefî düşüncenin seyrini belirleyen etkili düşünürlerden olan Şihabüddin Es- Sühreverdî, bu kitapla bize İşrâkîlik’in kapısını aralıyor.

Şihabüddin Es-Sühreverdi - Ketebe Yayınları

Râvi

Bir ilim yolcusunun Semerkant’tan başlayıp Buhara’ya, Merv’e, Basra’ya, Rey’e, Haremeyn’e ve daha farklı birçok noktaya uğrayarak tanığı olduğu şeyleri aktardığı bir günce Ravi. Akademik çalışma ve araştırma arasında gidip gelen türü, ömür, macera ve ilmi konu ediyor kendisine. Temelde hadis tarihine ilişkin şeyleri anlatsa da salt bu konu üzerinde durmaz. İslami ilimler ve Orta Çağ İslam kültür tarihine ilişkin detaylar da taşıyor. Râvi ile kimi zaman hâkim bakış açısıyla isimsiz kahramanın bir gününe temas eden farklı çevrelere tanıklık ediyoruz. Kimi zaman da risalenin bitmeyen serüvenine ortak oluyoruz.

Muhammed Enes Topgül - Ketebe Yayınları

Barbaros Hayreddin Paşa

Barbaros Hayreddin Paşa - Prof. Dr. Ahmet Şimşirligil.
Barbaros Hayreddin Paşa - Prof. Dr. Ahmet Şimşirligil.

Osmanlının Akdeniz’e açılan kapısı olan Barbaros Hayreddin Paşa, en büyük Haçlı deniz donanmasını Preveze’de ağır bir hezimete uğrattı. Akdeniz, bir Türk gölüne dönüşürken, Avrupalılar Akdeniz’de tahta parçası yüzdüremez hâle geldi. Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil, kitabında Türk denizcilik tarihinin en önemli ismini, ağabeyi Oruç ve mücahit yoldaşlarının verdiği mücadeleyi anlatıyor. Barbaros’un Cezayir’e hâkim olmasını, Endülüs Müslümanları için çektiği çileleri ve sonraki serüvenini derinlemesine aktarıyor.

Prof. Dr. Ahmet Şimşirligil - Timaş Yayınları

Türkistan’da Müslüman Olan İlk Türk Hükümdarları

Türkistan coğrafyasında devlet başkanı seviyesinde ilk Müslüman olan Türk, Karahanlı hükümdarı Abdülkerim Satuk Buğra Han’dır. Satuk Buğra Han’ın İslam’ı kabulü ve devlet içinde resmi din olarak kabul etmesi tarihte bir dönüm noktasıdır. Kitleler halinde bu yeni dine giren Türkler, zaman geçtikçe İslam dünyasının hem askeri hem siyasi hem de kültürel taşıyıcısı ve hâkimi haline gelmiştir. Zekeriya Kitapçı eserinde Satuk Buğra Han başta olmak üzere Müslüman Türk Hükümdarlara göz atmamızı sağlıyor.

Prof. Dr. Zekeriya Kitapçı - Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı

Türkiye Gastronomi Atlası

Şef, seyyah ve araştırmacı Ömür Akkor, bu kitabıyla sizi Türkiye’yi karış karış keşfe çıkarıyor. Fakat bu keşifte size sadece kültür ve yemekler eşlik ediyor. Akkor, bu kitapla Türkiye’nin lezzet rotalarını çizerken tat ve koku hafızanızın derinliklerine uzanan bir yolculuğa çıkacaksınız.

Türkiye Gastronomi Atlası - Ömür Akkor.
Türkiye Gastronomi Atlası - Ömür Akkor.

Her rota, yemek kültürü ile coğrafyanın bizlere sunduğu serüvenleri buluşturan özel bir deneyim sunuyor. Eşlik etmek isteyen herkes için geriye sadece atlasın ilk sayfasını çevirmek kalıyor.

Türkiye Gastronomi Atlası Ömür Akkor - Ketebe Yayınları