Koronavirüs Trump’ı koltuğundan edecek mi?

Virüsün kontrol dışına çıkarak ABD topraklarında insanları tehdit eder boyuta ulaşmasının bir maliyeti olacak.
Virüsün kontrol dışına çıkarak ABD topraklarında insanları tehdit eder boyuta ulaşmasının bir maliyeti olacak.

Meseleyi iyi bilen uzmanları göz ardı edip sadece etrafını kuşatanlara kulak vermek iyi bir yöneticinin vasfı olamaz. Trump ve sorumsuz damadı belki bu ölümcül salgının mezara gönderdiği kurbanlar arasında yer almayacak. Fakat meseleye cahil ve aptalca yaklaşımları sayesinde onları koronavirüsün politik kurbanları arasında görebiliriz. Sağlık değil... Tam bir ahmaklık faciası olarak yani...

Koronavirüsün dünya çapında hızla yayılması, daha önce benzeri fazla görülmemiş bir sağlık krizini tetiklediği gibi aynı zamanda küresel bir paniğe de neden oldu. İnsanlar ölüyor, şirketler iflas ediyor, piyasalar kısa zamanda 5 trilyon dolar kaybederken yarının daha beter olmayacağını kimse garanti edemiyor.

Trump, Covid19 ile mücadele işini damadı Jared Kushner’e havale etti.
Trump, Covid19 ile mücadele işini damadı Jared Kushner’e havale etti.

Bütün bunlar sizi yeterince tasalandırmadıysa ABD Başkanı Trump’ın başını çektiği hengâmeye odaklanabiliriz. Biliyorsunuz, Trump Covid19 ile mücadele işini damadı Jared Kushner’e havale etti. Dünyanın geri kalanı için bu kötü bir haber olsa da en azından Filistinliler bir süreliğine rahata kavuşacaklar. Deli saçması “Yüzyılın Anlaşması” ile Ortadoğu’daki gerilimi son haddine çıkaran Kushner’in elinden koronavirüs sayesinde kurtulup en azından bir miktar soluklanmış olacaklar.

İş Damada Kaldıysa...

Şimdi birileri haklı olarak Kushner’in bu işi nasıl becereceğini sorgulamaya başlayacak. Öyle ya,

  • ■ ABD’deki uyuşturucu krizini çözme iddiasıyla yola çıktı, çuvalladı.
  • ■ Trump yönetimi için yeni bir iş modeli önerdi, başaramadı.
  • ■ ABD adalet sisteminde reform çıkışı ise tam bir fiyaskoyla sonuçlandı.

Bütün bunlar aslında son derece normal. Neden derseniz, 36 yaşındaki damat Kushner’in siyaset gibi çetrefil bir arenada ısınma turu bile atmadan rekor denemesinde bulunması elbette böyle sonuçlar verecekti. Kushner devletin önemli kademelerinde karar verici pozisyonda görev alacak hangi vasfa, hangi tecrübeye sahip ki?

  • Şu anda bulunduğu konumu tek şeye borçlu: ABD başkanının kızıyla evli olmaya. Trump’ın damadı oluşu ona hiçbir alanda birikim sağlamıyor, fakat kayınpederi her gün ona başka bir önemli görevi bahşediyor. Sadece Ortadoğu krizi değil, ABD-Meksika işleri de ona emanet, Çin ile devam eden ticaret savaşı da...

Kayınpeder Trump, diplomasi alanını zaten kerameti kendinden menkul damadına hibe etmişti, şimdi sıra sağlık işlerine geldi.

Sanki Kırk Yıllık Tıp Doktoru

Hiçbir konuda uzmanlığı bulunmayan Kushner’in Trump’a akıl hocalığı yaptığı, koronavirüs salgınının medya tarafından köpürtülmüş bir hâdise olduğuna kayınpederini inandırdığı söyleniyor. Üstelik kulağıma geldiğine göre salgının ilk günlerinde yapılan çok önemli toplantılara katılma gereği bile duymadığı halde.

  • Beyaz Saray çalışanlarından sızan bilgilere göre Trump’a koronavirüs konusunda bir tavsiyeler listesi hazırlayan Kushner, hiçbir uzmana danışma zahmetine bile girmemiş, her şeyi kendi başına araştırmış. Eee, ne de olsa kırk yıllık tıp doktoru!

Trump hangi tuhaf gerekçelerle damadına bu kadar güveniyor, bilinmez ama Beyaz Saray danışmanlarının damat hazretlerinden fena halde yıldığı söyleniyor. Hiçbiri ondan hazzetmiyor ama cesaret bulup karşısına da çıkamıyor. Evet, damat efendiye bakarsanız ortada koronavirüs diye ciddiye alınacak bir mesele yok. Her şey şu lanet medyanın işi!

Sağlık Değil Ahmaklık Faciası

ABD başkanı ülkeyi bir hayalet gibi teslim alan salgını ciddiye alma noktasında pek istekli değil. Bu biraz da üzerine titrediği para piyasalarını ürkütmeme amacını taşıyor. Evet, bu geçerli bir endişe olabilir. Ancak koronavirüs konusundaki ihmalkâr tutumu nedeniyle Amerikan halkının nezdinde bir itibar erozyonu yaşayabilir.

Virüsün kontrol dışına çıkarak ABD topraklarında insanları tehdit eder boyuta ulaşmasının bir maliyeti olacak.

Meseleyi iyi bilen uzmanları göz ardı edip sadece etrafını kuşatanlara kulak vermek iyi bir yöneticinin vasfı olamaz. Trump ve sorumsuz damadı belki bu ölümcül salgının mezara gönderdiği kurbanlar arasında yer almayacak. Fakat meseleye cahil ve aptalca yaklaşımları sayesinde onları koronavirüsün politik kurbanları arasında görebiliriz.

Sağlık değil... Tam bir ahmaklık faciası olarak yani...