Kültür ve sanat haberleri

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan ve dünyadaki üç “Kubbetü’l-İslam”dan biri olan Ahlat’ta, Malazgirt ruhunun yeniden yaşatılması için birbirinden renkli etkinliklerin planlaması yapılıyor.
UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan ve dünyadaki üç “Kubbetü’l-İslam”dan biri olan Ahlat’ta, Malazgirt ruhunun yeniden yaşatılması için birbirinden renkli etkinliklerin planlaması yapılıyor.

Samet Tınas, Gerçek Hayat'ın 1033. sayısında kültür ve sanattan kısa haberleri bizler için derledi. Başlıklar: Malazgirt, Zaferin 949. Yıldönümüne Hazırlanıyor; Ayasofya Topkapı Sarayı'na Merakı Da Arttırdı; Bir Orgun Bakımı Dört Yıl Mı Sürer?; Boğaziçi Film Festivali Başlıyor; Antik Şehir 1600 Yıl Sonra "Merhaba" Diyecek.

Malazgirt, Zaferin 949. Yıldönümüne Hazırlanıyor

Türklerin Anadolu’ya girişinin kapısı ve “Anadolu’nun tapusu” olarak nitelendirilen Ahlat’ta, “1071 Sultan Alparslan Ahlat Otağı”nın kurulduğu Çarho mevkiindeki çalışmalar titizlikle yürütülüyor. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan ve dünyadaki üç “Kubbetü’l-İslam”dan biri olan Ahlat’ta, Malazgirt ruhunun yeniden yaşatılması için birbirinden renkli etkinliklerin planlaması yapılıyor. Bu kapsamda oluşturulan 35 kıl çadırın kurulduğu 400 bin metrekarelik alanda, karakucak, yağlı ve şalvar güreşi, atlı okçuluk, okçuluk, kökbörü yarışmaları ve geleneksel el sanatları çarşısı bölümleri oluşturuluyor.

Ayasofya Topkapı Sarayı'na Merakı Da Arttırdı

Topkapı Sarayı
Topkapı Sarayı

Fatih Sultan Mehmed’den Sultan Abdülmecid’e kadar yaklaşık 400 yıl Osmanlı Devleti’nin idare, eğitim ve sanat merkezi olarak kullanılan Topkapı Sarayı, bayramın ikinci gününde ziyaretçilere kapılarını açtı. Saray, yerli ve yabancı turistlerden büyük ilgi görürken, tarihî mekânın Ayasofya-i Kebir Camii’nin açılmasından sonra daha fazla bir merak uyandırdığı görüldü.

Bir Orgun Bakımı Dört Yıl Mı Sürer?

Norte Dame De Paris'deki devasa org
Norte Dame De Paris'deki devasa org

Fransa’da geçen yıl alevlere teslim olan Notre Dame Katedrali’nde bulunan ve Fransa’nın en büyük müzik aleti olarak bilinen org, yangından sonra temizlenme ve tamir işlemi için sökülmeye başlandı. Temizliğin 4 yıl süreceği belirtildi. Sadece akordunun ayarlanmasının 6 ayı bulacağı tahmin ediliyor.

8. Boğaziçi Film Festivali Başlıyor

8. Boğaziçi Film Festivali
8. Boğaziçi Film Festivali

Bu yıl 8’incisi düzenlenecek Boğaziçi Film Festivali 23-30 Ekim’de yapılacak. Festivalin ulusal uzun metraj, ulusal kısa kurmaca ve belgesel yarışmalarıyla “Bosphorus Film Lab”e başvurular başladı. “Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması”, “Ulusal Kısa Film Yarışması” ve “Bosphorus Film Lab” için “www.bogazicifilmfestivali.com” üzerinden yapılacak başvurular için son tarih ise 4 Eylül olarak belirlendi.

Antik Şehir 1600 Yıl Sonra 'Merhaba' Diyecek

Laodikya Antik Şehri
Laodikya Antik Şehri

Laodikya Antik Şehri’ndeki kazı çalışmalarının 2021 yılının Mart ayında tamamlanacağını açıklayan Prof. Dr. Celal Şimşek, 2 bin 200 yıllık tiyatronun 1600 yıl sonra yeniden seyirciyle buluşacağını ifade etti. İncil’de adı geçen 7 kiliseden 1’inin bulunduğu, Hıristiyanlar için kutsal sayılan ve M.Ö. 5 bin 500’den M.S. 7’nci yüzyıla kadar mevcudiyetini koruduğu tespit edilen antik şehir, bölgeye gelen ziyaretçilerin de ilgisini çekiyor.