Kültür ve sanat haberleri

Merhum Mehmet Ali Tekin'in ruhu şad olsun.
Merhum Mehmet Ali Tekin'in ruhu şad olsun.

Samet Tınas, Gerçek Hayat'ın 1035. sayısında kültür ve sanattan kısa haberleri bizler için derledi. Başlıklar: Gönül Dostuna Elveda; Ayasofya Âşığı Unutulmadı; Restorasyonda Büyük Hata; Devlet Tiyatroları Kapılarını Açıyor; Malazgirt Savaşı'nın Yeri Belirleniyor.

Gönül Dostuna Elveda

Mehmet Ali Tekin
Mehmet Ali Tekin

Dergimizin yazarlarından ve “Bosna Şehidlerimiz” kitabıyla bilinen Mehmet Ali Tekin Bey sekte-i kalp sebebiyle rahmet-i Rahman’a kavuştu. Başta dergimiz olmak üzere bütün ümmet-i Muhammed’in başı sağ olsun.

Ayasofya Âşığı Unutulmadı

Haluk Dursun
Haluk Dursun

Kültür ve Turizm Bakanı eski yardımcısı ve Ayasofya denildiği zaman akla gelen ilk isim olan A. Haluk Dursun vefatının birinci sene-i devriyesinde rahmetle yad edildi. Anma programı Ayasofya-i Kebir Camii’nde Kur’an-ı Kerim ve Mevlid-i Şerif okumasıyla gerçekleşti. Programa Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da katıldı.

Restorasyonda Büyük Hata

Yeşil Camii
Yeşil Camii

15. yüzyılda Bursa’nın Yeşil semtinde Çelebi Sultan Mehmed tarafından yaptırılan meşhur Yeşil Cami yakın zamanda restorasyona alındı. Akabinde bir külliye haline gelen tarihî yapıyı restore eden holding, caminin tarihî sütunlarına tabelasını astı. “Harput Holding tarafından restore edilmiştir, 2010” yazısı, restorasyon başarısına gölge düşürdü ve tartışmalara neden oldu.

Devlet Tiyatroları Kapılarını Açıyor

Devlet Tiyatroları, 1 Eylül Salı gününden itibaren koronavirüs tedbirleri alınarak sanatseverleri salonlarında ağırlamaya hazırlanıyor. 2020-2021 yeni tiyatro sezonunun ilk biletleri internetten, “sanat cepte” uygulamasından ve Devlet Tiyatroları gişelerinden satışa sunuldu.

Malazgirt Savaşı'nın Yeri Belirleniyor

e “Malazgirt Savaş Alanının Tespiti, Tarihi ve Arkeolojik Yüzey Araştırması” çalışmalarına başlandı.
e “Malazgirt Savaş Alanının Tespiti, Tarihi ve Arkeolojik Yüzey Araştırması” çalışmalarına başlandı.

Muş’un Malazgirt ilçesinde 10 üniversiteden bir araya gelen 30 akademisyen, 26 Ağustos 1071’de şanlı zaferin kazanıldığı savaş alanını tespit edecek. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteklediği, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Ahlat Müze Müdürlüğü, Muş Alparslan Üniversitesi ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi iş birliğiyle “Malazgirt Savaş Alanının Tespiti, Tarihi ve Arkeolojik Yüzey Araştırması” çalışmalarına başlandı.