Manzara: İslam Dünyası

Abd dışişleri eski bakanı ve genelkurmay eski başkanı Colin Powell.
Abd dışişleri eski bakanı ve genelkurmay eski başkanı Colin Powell.

İslam dünyası ya da Müslüman dünyası, İslami bir devlet yapısına ait ülkeler ile nüfusunun çoğunluğu müslüman olan ülkelerin tümünü kapsayan kavramdır. Bugün islam aleminin tek çatı altında toplandığı uluslararası kurum, İslam Birliği Teşkilatıdır.

Haçlı ordusunun Acemleri

Karabağ’ın özgürleştirilmesi operasyonu sırasında Ermenistan’a açıkça destek veren, açtığı koridorla Ermeni askerlere silah sağlayan İran’ın, Azerbaycan askerleriyle bizzat cephede karşı karşıya geldiği açıklandı.

İran askerleri.
İran askerleri.

Azerbaycan kaynakları, savaş sırasında Ermenistan’a zaman kazandırmak için Zengilan’a ilerleyen birliklerinin karşısına İran ordusu askerlerinin çıktığını, iki ordu arasında çatışma çıkmasına ramak kaldığını bildirdi. İran, Azerbaycan’ın “çekilmezseniz durumu kamuoyuna açıklarız” uyarısı üzerine çatışmaya girmeden geri çekilmiş.

Çin, Kur’an’ı uygulamalardan sildi

Doğu Türkistan’daki Müslüman soydaşlarımıza istikrarlı bir şekilde soykırım uygulayan Çin, İslam’ın yaşanmasını engellemek için dijital dünyada da savaş başlattı.

Çin'nin Doğu Türkistanlılara zulmü.
Çin'nin Doğu Türkistanlılara zulmü.

Ülkede Kur’an’ı yasaklayan, nüshaları toplatan ve 2019 yılında Kur’an’ın “Komünist Parti ideolojisine göre yeniden yazılması” için çalışma başlattığını açıklayan diktatör Çin yönetimi, mobil uygulamalara yasak getirdi. Apple’a baskı yapan Çin hükümeti, İOS uygulamasındaki Kur’an uygulamalarını sildirdi.

Suriye’ye dönüş mümkün değil

Uluslararası Af Örgütü, ülkelerine geri dönen Suriyeli sığınmacıların ağır insan hakları ihlalleriyle karşı karşıya kaldıklarını belgeleyen bir rapor yayınladı. Raporda, Ürdün ve Lübnan’dan ülkeye dönen mültecilerin işkence ve tecavüze uğradıkları belirtildi.

Savaş kahramanı öldü

ABD’nin Irak işgalinin mimarı olan ve “Saddam’ın elinde kitle imha silahları var” yalanını uydurup milyonlarca sivilin katili olarak tarihe geçen dışişleri eski bakanı ve genelkurmay eski başkanı Colin Powell BionTech aşılarını yaptırmasına rağmen kovid19 nedeniyle öldü. Powel’ın ölümünü AFP gibi uluslararası ajanslar ve ABD medyası ‘bir savaş kahramanını kaybettik’ şeklinde verdi. Ve yazık ki bu sözlerde hiçbir ironi yoktu.

Darbecileri devirmek için darbe istediler

Sudan’da Ağustos 2019’da 30 yıllık Ömer el Beşir iktidarına karşı ordunun müdahalesiyle darbe yapılmış ve Abdullah Hamduk başbakan olarak atanmıştı. Geçtiğimiz ay, geçiş hükümetine karşı çıkan kalabalık gruplar ‘ordu göreve’ sloganlarıyla darbe çağrısı yaptı. Geçiş hükümetinin yoksulluğu artırdığını iddia eden grupları yine askerler engelledi.

Yemen dövizi yasakladı

2015 yılında başlayan iç savaş sürecinde doların yerel para birimi karşısında 5 kat değer kazandığı Yemen’de hükümet radikal bir karar aldı. Bundan sonra ülke içindeki ticarette döviz kullanılamayacak. Döviz kurları üzerindeki spekülasyonları frenlemek ve yerel para biriminin yabancı paralar karşısında değer kaybetmesini durdurmak için alınan karar çerçevesinde döviz bürolarının çalışma ruhsatları da iptal edildi.