Master rezillik

İngiltere kökenli aşçılık yarışması MasterChef 2011 yılından beri Türkiye'de yayınlanıyor.
İngiltere kökenli aşçılık yarışması MasterChef 2011 yılından beri Türkiye'de yayınlanıyor.

MasterChef programında Çin tuzu olarak da bilinen kimyasalın evlere kadar girmesi için de akıl almaz bir gizli reklam yapıldı. Oysa örtülü reklam yapmak RTÜK mevzuatına göre suç.

Acun Ilıcalı’nın televizyon kanalında yayınlanan MasterChef programı, insan sağlığını hiçe sayan büyük bir rezilliğe daha imza attı. Sağlık için sayısız zararları olduğu bilinen ancak endüstriyel gıda firmaları tarafından hunharca kullanılan ve ve kullanılması için büyük destekler sağlanan ‘monosodyum glutamat (MSG)’ zararsızmış, hatta yararları varmış gibi gösterildi. Çin tuzu olarak da bilinen kimyasalın evlere kadar girmesi için de akıl almaz bir gizli reklam yapıldı. Oysa örtülü reklam yapmak RTÜK mevzuatına göre suç. RTÜK’ün bu konuda ne yapacağı ise merakla bekleniyor.

MasterChef programı, insan sağlığını hiçe sayan büyük bir rezilliğe daha imza attı.
MasterChef programı, insan sağlığını hiçe sayan büyük bir rezilliğe daha imza attı.

ABD kökenli ve aynı isimli bir programın Türkiye uyarlaması olan MasterChef yarışmasının jüri üyelerinden Somer Sivrioğlu, geçtiğimiz günlerde yayınlanan bir bölümde ‘Çin tuzu’ olarak da bilinen monosodyum glutamat (MSG) ile ilgili skandal açıklamalar yaptı. Avustralya’da lokanta işleten Sivrioğlu, zararları saymakla bitmeyecek monosodyum glutamat’ın (MSG) reklamını yaparak aklamaya çalıştı.

Kötü yemekleri lezzetli göstermek için kullanılan, tatları sıralarken sıra ‘umami’ye geldiğinde bir kavanoz monosodyum glutamatı eline alan ve kameralara doğru gösteren Sivrioğlu,

Herhalde mutfaklarda en ama en çok eleştirilen ürün MSG yani monosodyum glutamat. İnsanlar monosodyum glutamat’ın kötü bir şey olduğunu düşünüyorlar. Hiç öyle bir şey yok. Mantıklı kullanılırsa çok önemli bir ürün

diyerek izleyicilere yanıltıcı bilgi verdi. RTÜK mevuzatını da ihlal ederek gizli reklam yaptı. Üstelik televizyonların en çok izlenen programlarından birinde söylenen ve insan sağlığını hiçe sayan bu ‘yalan’, ‘masterclass’ adı altında yapılan ve yeni aşçılara yol göstermeyi amaçlayan bölümde yapıldı.

MHP’den sert tepki

Acun Ilıcalı’nın programında yapılan skandal açıklamaya en sert ve tek siyasi tepki MHP’den geldi. MHP Genel Başkan Yardımcısı Hidayet Vahapoğlu, twitter hesabından bir açıklama yaparak şu mesajı paylaştı:

Bu adama Çin tuzunun reklamını ne karşılığı yaptın diye birisi sormalı. Monosodyum glutamat (MSG) yiyeceklere sahte lezzet katan, bağımlılık yapan, doyma hissini ortadan kaldıran, kalp-damar hastalıkları ve obezitenin öncelikli sebeplerindendir. Gizli reklamdır. Bu adamın yaptığı gizli reklamdır ve muhtemelen para karşılığı yapıyor. Piyasada Çin tuzu olarak pazarlanan Monosodyum glutamatı (MSG) evinize sokmayın, kullanıldığı hazır yiyecekleri almayın ve özellikle çocuklarınızdan uzak tutun.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Hidayet Vahapoğlu, twitter hesabından programa tepki gösterdi.
MHP Genel Başkan Yardımcısı Hidayet Vahapoğlu, twitter hesabından programa tepki gösterdi.

Mesajında RTÜK ve Tarım Bakanlığı’nı da etiketleyen Vahapoğlu’na resmi kurumlardan açık bir cevap ise gelmedi.

Jelatin de meşrulaştırılıyor

MasterChef programında en çok kullanılan sanayi ürünlerinden biri de ‘hayvanî jelatin’. Gösterilen yemek tariflerinde çok sık kullanılan ve kullanımı da teşvik edilen ‘hayvanî jelatin’ aslında şaibeli bir ürün.

İthal jelatinlerin domuz derisinden veya helal olmayan yollarla kesilen diğer hayvanların deri ve kemiklerinden elde edildiği biliniyor. Türkiye’de üretilen jelatinlerin bazılarında hiç domuz ürünü kullanılmadığı bildirilse de, ‘deli dana’ çılgınlığı döneminde çok sayıda sığırın itlaf edilmesi nedeniyle domuz parçalarının da bu jelatinlere bulaştırıldığı iddia edilmişti.