Putin Afrikalı çocukları gerçekten düşünüyor mu?

Putin Afrikalı çocukları gerçekten düşünüyor mu?
Putin Afrikalı çocukları gerçekten düşünüyor mu?

Putin, Afrikalı çocukların mağduriyetini gidereceğini, onları aç bırakmayacağını söylüyor. Güvende olacaklarına söz verip, Suriyeli çocukların tepesine varil bombalarıyla ölüm yağdıran birinin, Afrikalı çocukları aç bırakmayacağına dair sözüne güvenebilir miyiz? Buyurun siz karar verin! Putin’in Afrika’sı sadece Wagner’den yani silah, savaş ve ölümden ibaret. Kremlin’in sömüreceği elmas ve altın madenlerinden, Afrika’nın zenginliklerini yağmalamaktan ibaret.

27 Temmuz’da ikinci Rusya-Afrika zirvesi var. Rusya’nın St. Petersburg kentinde düzenlenecek zirve ay sonuna denk geldiği için bu yazı zirve öncesinde kaleme alındı. Putin bir önceki Afrika zirvesinde Batılı ülkeleri suçlayıp, onların Afrika’yı sömürmekten başka bir şey düşünmediğini söylemişti. Ülkesinin Afrika’nın dostu olduğunu ısrarla vurgulamış, Sovyet döneminden kalma borçları silerek güya bir de jest yapmıştı.

Tam da bu yazıyı yazarken gözüme takıldı, şimdi de tahıl anlaşmasından çıktığını ama Afrika’yı tahılsız bırakmayacağını söylüyor. Ülkesinde bu yıl buğday hasadında rekor kırılacağını, Rusya’nın tek başına Afrika’yı besleyeceğini ısrarla vurguluyor.

Önce tahıl anlaşmasından çıkış kararı alıp, Afrika Birliği’ne sitem dolu bir açıklama yaptıracaksın.

Sonra Afrika ülkeleriyle zirve yapacağını hatırlayıp “Korkmayın, sizi buğdaysız bırakmayacağım” diyerek caka satacaksın.

Tam da Putinlik bir manzara, öyle değil mi?

Putin’in ipiyle kuyuya inilir mi?

O vakit soru şu:

Putin’in ipiyle kuyuya inilir mi?

Putin, tahıl anlaşmasını artık uzatmayacağını ilân ettiğinde Afrika hakkında tek kelime etmemişti. Afrika Birliği açıklama yapıp, Afrika Zirvesi yaklaşınca kendince durumu kurtarmaya çalışıyor.

Çoğu Afrika ülkesinin tahıl noktasında Rusya ve Ukrayna’ya bağımlı olduğu biliniyor. Yani demek oluyor ki, Putin bu kararıyla sadece Ukrayna’yı değil aslında Afrika’yı cezalandırmış oluyor. Sadece Ukrayna ile değil, bu karardan doğrudan etkilenecek 50 milyonu aşkın Afrikalı ile de savaşı kızıştırmış oluyor. Eğer söylediklerinde samimi olsaydı Afrika Birliği’nin açıklamasına gerek kalmadan durumu izah eder, Afrika konusundaki hassasiyetini o an gösterirdi.

Afrikalı heyete kulak asmadı

Afrika Kalkınma Bankası verilerine göre 54 Afrika ülkesinden 15'i buğday ihtiyacının yarısından fazlasını ya Rusya yahut Ukrayna’dan satın almak durumunda. Geçen ayki yazımızda Putin’in Afrikalıların söylediklerine kulak asmayacağını söylemiştik, hatırlayacaksınız. Nitekim öyle de oldu.

Afrikalı devlet başkanlarının Putin’e yaptığı ziyaretin iki ana başlığı vardı.

- İlki, Ukrayna ile savaşa artık bir son verilmesi.

- İkincisi de tahıl anlaşmasının devam etmesi.

Putin, Afrikalı heyetin iki teklifini de reddetmiş görünüyor. Bu da şu demek oluyor: Putin’in Afrika’sı sadece Wagner’den yani silah, savaş ve ölümden ibaret. Kremlin’in sömüreceği elmas ve altın madenlerinden, Afrika’nın zenginliklerini yağmalamaktan ibaret.

Suriyeli çocukları kim öldürdü?

Tahıl anlaşmasıyla Ukrayna'dan 33 milyon ton tahıl sevkiyatı yapılıyordu. Stratejik ehemmiyetine binaen uluslararası yaptırımlar tahıl ürünlerini kapsamıyordu. Düşman devletler bile en azından bu konuda mutabık kalmıştı. Çünkü mesele bir iki ülkenin değil bütün insanlığın ortak sorunuydu.

Putin bu kararıyla kendisini Ukrayna batağına çeken Batı’yı cezalandırmak istiyorsa, kendisi de bal gibi biliyor ki Batı bu karardan çok fazla etkilenmeyecek. Kararın bütün faturası fakir ülkelerin başına kalacak. En çok da Afrika ülkeleri, Afrikalı çocuklar mağdur olacak.

Putin, Afrikalı çocukların mağduriyetini gidereceğini, onları aç bırakmayacağını söylüyor. Güvende olacaklarına söz verip, Suriyeli çocukların tepesine varil bombalarıyla ölüm yağdıran birinin, Afrikalı çocukları aç bırakmayacağına dair sözüne güvenebilir miyiz?

Buyurun siz karar verin!