Saldırılar bitse bile: Cephane Bizden Değil

Mehmet Bülent Deniz.
Mehmet Bülent Deniz.

Türkiye'de boykotu kurumsal ve istikrarlı olarak uygulayan, bu konuda tüketicileri sürekli olarak bilgilendiren Tüketici Birliği Federasyonu, yıllardır devam eden 'Cephane Bizden Değil' kampanyasını bu dönemde güncelleyerek yeniledi.

İsrail'in insanlık dışı suçlarına ortak olmamak ve düşmana cephane taşımamak için başlatılan kampanya kapsamında konuşan TBF Başkanı Mehmet Bülent Deniz, en önemli konunun boykot edilecek markaları doğru tespit etmek olduğunu söyledi:

"İlk aşamada boykot edilecek markaların milliyetlerinin tespiti konusunda yoğun araştırmalar yapıldı. Küreselleşen ekonomik düzende, bir markanın, ürünün milliyetini tam olarak tespit etmenin zorluğu bu araştırma çalışmalarıyla aşıldı. Firmaların sermaye yapıları, yaşanan vahşete ilişkin destekleyici tutumları dikkate alınarak, titiz bir şekilde listeler oluşturulmaya başlandı. Boykotun başarılı olması için ikinci aşamada, son tüketicinin boykot edeceği ürüne alternatifinin olup olmadığı önem taşımaktadır. Günlük yaşamda yerine ikame edilemeyecek bir ürünü; örneğin bilgisayar işletim sistemleri, alanında tek olan kanser ilacı ve benzeri ürünler listeye alınmadı. Son aşamada da boykot edilecek ürünler nedeniyle ülke içindeki yerli girişimci ve istihdamın etki alanına dikkat edildi."

Her boykot kampanyasında tüketicilerin eyleme olan bağlılığının zamanla zayıfladığını belirten Deniz'e göre Gazze için yapılan boykotta henüz böyle bir emare yok:

"Üzerinden dört ay geçmesine karşın gerek ülkemiz ve gerekse dünya halklarında boykot kararlı ve yoğun şekilde sürdürülüyor. Boykot konusundaki kararlılığın en somut göstergesi de boykot kapsamındaki markaların sahibi olan firmaların dünya borsalarına verdikleri mâlî tablolarda görülüyor. Boykot edilen markaların sahipleri olan firmaların tamamının 2023 yılı son çeyreğinde zarar yazmaya başladıkları ya da önemli ölçüde pazar kaybına uğradıkları görülüyor.

Bu durumun sağlamasını ülkemizdeki marketlerde de görmek mümkün. Boykot edilen ürünler kârlılıklarını azaltarak veya neredeyse zararına olacak şekilde fiyatları indirerek, pazardaki küçülmenin önüne geçmeye çalışıyorlar."

Bu boykotun Gazze soykırımı ile sınırlı kalmayacağını da dile getiren Deniz, "Bir süreden beri Tüketici Birliği olarak "Saldırılar Bitse Bile Cephane Bizden Değil" mottosu ile boykotu geliştirme sürecine girdik. Çünkü biliyoruz ki, günlük soruna ilişkin geri adım atılarak toplumun tepkisi azaltılıyor, ancak bir süre sonra yayılmacı kapitalist vahşet başka bir yerde, başka bir iddia ile ortaya çıkıyor. Yine bu boykottan murad ettiğimiz bir diğer iyi durum da yerli ve ulusal üreticilerin boykot edilen ürünlere ilişkin üretime yönelmiş olmalarıdır" dedi.

  • CEPHANE BİZDEN DEĞİL kampanyasında şimdiye dek; DURACELL, TEVA İlaç, VISA ve Master CARD, Kurukahveci Mehmet Efendi, DANONE, BAYER, PUMA ve YDS firmaları boykot kapsamına alındı.