Sirke: Evlerin bereketi

Peygamber (a.s.v.): "Sirke ne güzel bir katıktır, sirke ne güzel bir katıktır" buyurmuştur.
Peygamber (a.s.v.): "Sirke ne güzel bir katıktır, sirke ne güzel bir katıktır" buyurmuştur.

Üzüm, elma, hurma, incir gibi genellikle şeker nispeti yüksek meyvelerin mayalanmasıyla elde edilen sıvıya ‘sirke’ denir. Allah’ın yarattığı gözle göremediğimiz işçilerce yapılan sirke ile alkol arasında ince bir çizgi vardır. İslam, aklı yok edip türlü kötülüklere yol açan alkolü haram, vücudu koruyan ve diri tutan sirkeyi ise helâl kılmıştır.Sirke hem bir gıda, hem temizlik ve hem de tıbbî bir maddedir.

  • Peygamber (a.s.v.): "Sirke ne güzel bir katıktır, sirke ne güzel bir katıktır" buyurmuştur. Ümmü Sâd (r.a.) anlatıyor: "Ben bir defasında Âişe'nin yanında idim. Peygamber (a.s.v.) geldi de: "Yiyecek olarak bir şey var mı?" diye sordu. Âişe (r.a.): "Yanımızda ekmek, hurma ve sirke vardır" diye cevap verdi. Bunun üzerine Rasülullah (a.s.v.): "Sirke ne güzel bir katıktır. Allah’ım! Sirkeyi bereketlendir. Zira sirke benden önceki peygamberlerin de katığı idi. İçinde sirke bulunan ev, katık sıkıntısı çekmez" buyurdu.

Tavsiye edilen sirke günümüzde market raflarında üç kuruş paraya alınan asitik ürünler değildir.
Tavsiye edilen sirke günümüzde market raflarında üç kuruş paraya alınan asitik ürünler değildir.

Özellikle günümüzde toksik zehre dönüştürülen ve bu toksik zehri içlerine eklenen sentetik parfümlerle baskılanan deterjanların zararlarından kaçmak için sirke iyi bir kurtarıcıdır.

Lekelerin çıkarılması, yemek kaplarının yıkanması, çamaşır, bulaşık makinalarının ve tezgâhların arındırılması, özellikle meyve ve sebzelerin dış yüzeylerinin temizlenmesi gibi amaçlarla da kullanılır.

Hz Peygamber (a.s.v.) salatalığı hurmaya katık edip hararetini dindirerek mutedil edilmesini tavsiye eder. Bu bize bazı gıdaların hararet yapıcı, bazılarının da serinletici olduğunu gösterir. Mesela siyah zeytin hararet yaparken, yeşil zeytin serinletir. İkisini birlikte yemek denge meydana getirir. Bütün gıdalar ya serinleticidir yahut hararet yapıcı. Sirkenin ise hem serinletme, hem de hararet yapma özelliği var. Ancak serinleticiliği hararet özelliğinden daha kuvvetlidir. Tabiatı ise yumuşak.

Hangi Sirke?

Tavsiye edilen sirke günümüzde market raflarında üç kuruş paraya alınan asitik ürünler değildir.

Gerçek sirke o fiyatlara satılamaz. Peygamber Efendimizin tavsiye ettiği sirke, tabii fermantasyon yöntemi ile cam, toprak veya ahşap kaplarda sirke olmaya müsait (ki hemen şer şeyden sirke yapılır) meyvelerin mayalanması ile elde edilir. İyi bir sirke için 4 ila 6 ay beklemek gerekir. Maya olarak gerçek bir sirkeye sahip değilseniz, bal da ekleyebilirsiniz.

Gerçek sirkeyi elde etmek için meyvenin kendisi, suyu ve maya vazifesi görmesi için azıcık bir sirke yeterlidir. Petrokimya ürünü kaplarda sirke yapmak zehir yapmak gibidir. Asit düzeyi yüksek olan sirke o kabı çözerek, şifayı zehre yani kanserojen bir maddeye dönüştürür. Bu nedenle bu tür kaplarda yapılmış ve satılan sirkeleri asla satın almayın. Aslında suyu bile almayın.

  • Maalesef raftan aldığınız sözde sirkelere E260 isimli asetik asit eklenir. Bu sentetik madde, akciğerler için yıpratıcıdır. Ayrıca E223 adlı sodyum disülfit eklenir. Bu madde ise sülfirik asidin soydum tozudur. Vitamin emilimini azaltır. Alerji ve solunum sıkıntılarına neden olabilir. Hatta DNA üzerinde bile olumsuz etkileri vardır.

Raftan aldığınız sözde sirkelerin renk, tat ve koku açısından standart olmasının temel nedeni, katkı maddeleridir. Oysa sirke, meyveye, zamana, mekâna, kaba, yapan kişiye ve mevsime göre farklı renk, koku ve tada sahiptir.

Sirkenin Faydaları

Bir gıda olarak sirke berekettir. Bir ilaç olarak sirke şifadır. Bir temizleyici olarak sirke sıhhattir.
Bir gıda olarak sirke berekettir. Bir ilaç olarak sirke şifadır. Bir temizleyici olarak sirke sıhhattir.

Bir gıda olarak sirke berekettir.

Bir ilaç olarak sirke şifadır.

Bir temizleyici olarak sirke sıhhattir.

2005 yılında Brezilya’da yapılan bir araştırmada, siyah üzüm suyunun koroner atardamar yetmezliğine karşı, alkolün olumsuz etkilerini taşımaksızın koruma sağlayabildiği tespit edilir. Sirke ile alkol arasındaki en temel fark, ihtiva ettiği bakteriler ve ortaya çıkan neticedir. Şarapta etil alkol, sirkede ise tabii asetik asit bulunur.

Sirkede asetik asitin dışında vitaminler, mineraller, amino asitler, polifenolik bileşikler (gallik asit, kateşin, kafeik asit, ferulik asit vb.) ve uçucu olmayan organik asitlerin (tartarik, sitrik, malik, laktik asit vb.) bulunduğu tespit edilmiştir. Bu zengin besin elbette sağlık için çok faydalıdır.

  • ● Üzüm şırasından yapılan sirke, iltihaplı mideye faydalıdır, safrayı keser, öldürücü ilaçların zararını giderir, vücutta katılaşan süt ve kanı çözer, dalağa faydalıdır, mideyi temizler, bağırsakları tutar, susuzluğu keser. Yeni meydana gelmekte olan şişliklerin büyümesine engel olur, hazma yardım eder, balgama karşı faydalıdır, katı gıdaları yumuşatır ve kanı inceltir.
  • ● Sirke tuz ile karıştırılarak içilirse, mantar zehirlenmesine karşı faydalıdır. Çorba gibi içildiği zaman boğazın sonuna yapışmış olan sülüğü yerinden oynatır.
  • ● Sıcak olarak ağızda gargara yapılacak olursa, diş ağrılarına karşı faydalı olup, diş etlerini de kuvvetlendirir. Parmakların uçlarında ve tırnak diplerinde meydana gelen dolama, ekzama, sivilce, uyuz, hararetli şişlikler ve ateş yanığına karşı faydalıdır.
  • ● İştahı açar, mideye hoş gelir, gençler için gayet iyidir. Yaz günlerinde sıcak ülkelerde yaşayanlar için -serinletme açısından- gayet faydalıdır
  • ● Mideye, diş etine, kötü yaralara, kaşıntıya ve haşerat sokmasına karşı faydalıdır. Ateşte ısıtılarak elde edilen sirkenin buharına durmak kulak gürültüsüne, çınlamasına ve zor işitmeye karşı gayet iyi gelir.
  • ● Gülsuyu veya gülyağı ile birlikte kullanılırsa baş ağrısı için çok iyidir. Sirke ile ağızda gargara yapmak her çeşit diş ağrısını teskin eder.
  • ● Sıtma hastalarının sağlığını korur. Bulaşıcı sıtma hastalıklarına karşı da faydalıdır, meniyi azaltır, aç karına sirke içmek sağlık açısından zararlı olabilir.

Hangi Elden Sirke Olmaz?

Günümüzde bir hijyen hastalığı var. Hijyen temizlik değil ölümdür.

Temizlik arınma iken, hijyen ortamdaki hayatiyeti yok etmedir. Hayat yoksa bakteriler ölmüş demektir. Onlar ölmüşse bizim sindirim sistemimiz de çöker. Bakteriler yoksa sirke olmaz, yoğurt olmaz, peynir olmaz, turşu tutmaz.

Eline plastik eldiven giymiş bir kişinin elinden sirke olmaz. Çünkü meyveyi sirkeye çeviren şey, yararlı bakterilerdir. Bu yüzden elinizi sabunlayıp, dezenfektanlayıp veya eldiven giyerek sirke yapmaya kalkmayın.

Sirkede kullanacağınız meyvelerinizi kimyevî şeylerle yıkamayın.

Sirkeli su ile yıkayın.

Maya olarak gerçek ev yapımı sirke kullanın.

Kadınlar özel günlerinde sirke, turşu kurmamalıdır. Zira büyük nispetle olmaz.

Ayrıca ay takvimine göre ayın 13. 14. ve 15. günlerinde asla sirke kurmaya kalkmayın. Olmaz veya bozulur.

Laylaylom müzik çalarken veya kötü söz söylenirken yapılınca da istenilen kalite elde edilemez.

Bunlar ayın, insan ve dünya üzerindeki etkisi ve enerji ile ilgili fıtrî hâdiselerdir.