Siyahî ayrımcılığında 'unutulmaz' titanlar

“Unutulmaz Titanlar”ın konusu ırkçı temayüllerin yaygın olduğu bir ortamda lise takımını çalıştırmaya başlayan siyahî koçun hayat hikâyesi.
“Unutulmaz Titanlar”ın konusu ırkçı temayüllerin yaygın olduğu bir ortamda lise takımını çalıştırmaya başlayan siyahî koçun hayat hikâyesi.

Amerika bir siyahî vatandaşı olan George Floyd’un öldürülmesiyle çalkalanıyor. ‘Batılı insan’ın varis olduğu miras kökleriyle bugünü birbirine bağlayan bir köprü. Geçmişte binlerce ırkçı vahşet hiç yaşanmamış gibi bugün yine aynı manzara… Üstelik yüzlerce tenkid filmi çektikleri hâlde.

Unutulmaz Titanlar filmi
Unutulmaz Titanlar filmi

İşte o filmlerden birisi de “Unutulmaz Titanlar” ya da İngilizce adıyla “Remember the Titans.” Gerçek bir hikâyeden uyarlama olan film Boaz Yakin tarafından yönetilmiş ve 2000 yılında vizyona girmişti. Filmin yapımcılığını Jerry Bruckheimer üstlenirken başrollerde Denzel Washington, Will Patton ve Wood Harris yer alıyor. Konusu ırkçı temayüllerin yaygın olduğu bir ortamda lise takımını çalıştırmaya başlayan siyahî koçun hayat hikâyesi.

Hâdise Amerika’da siyahî ayrımcılığın devam etmekte olduğu 1971 yılında Virginia eyaletinin Alexandria şehrinde geçer. Bölgenin en değer verdiği ve takip ettiği unsurlardan birisi lise futbol takımıdır. Ayrımcılığın önüne geçilmek istenmektedir ve eyalet yetkilileri bir karar verir: Siyahlarla beyazların liselerinin birleştirilmesi.

Her ne kadar idare böyle bir karar alsa da ne bazı idareciler ne de bazı talebeler buna hazırdır. Neticede yüzyıllardır zihinlere oturmuş yanlış fikirler bir anda kırılamamakta. Yeni okulun Amerikan futbolu takımının yeniden kurulması şart hâline gelmiştir artık. Yöre halkı bu hadiseye sert tepki gösterir; zira siyahlar ve beyazlardan karma yapılarak kurulan “T.C. Williams High Titans” takımının başına siyahî koç Herman Boone (Denzel Washington) getirilmiş ve kariyerinde başarılı olan takımın eski koçu Bill Yoast ise (Will Patton) onun yardımcılığına verilmiştir.

Önce Boone kabul görmez ancak sıkı tedbirleri ve disiplinli tavrı bütün takımı hizaya getirmeye yeter.

Boone’ye karşı olan beyazlar Yoast’ı destekleyerek ekipte ikilik çıkarırlar. Ancak iki antrenör, futbolun dışında ortak noktalar bularak birlikte çalışmayı öğrenirler. İkisi de çok farklı altyapılardan geliyor olsalar da, birbirlerine öfke duyan siyah ve beyaz öğrencilerden oluşan takıma ırk ayrımcılığı yapmadan bir takım olmalarını sağlayıp onları sürekli kazanan bir ekip hâline getirirler.

  • Birlikte kampa gider, her beyazın bir siyahî ile aynı odayı paylaşmasını sağlarlar. Aslında aralarında hiçbir farkın olmadığını gören gençler sadece bir takım olmakla kalmayıp okul içerisinde ve çevrelerinde ırk ayrımcılığına karşı durmayı teşvik ederler.

Ekibin bütünleşmesi yöre halkında da kolay kolay kabul görmez. Ancak her türlü hoşnutsuzluğa göğüs geren “Titanlar” şampiyonluğa doğru ilerler. Şampiyonluk maçı öncesi rakip takımın Boone’yi “maymun”a benzetip muz tavsiyesinde bulunması ekibi birbirine yeniden kenetlemiştir. Maçı kazanan Titanlar şampiyonluğu da kazanmıştır ve Boone cebinde bulundurduğu muzu rakip antrenörle selamlaşırken O’na hediye eder.

Filmin sonunda, bugün tarihe bakıldığında şampiyon kadronun isminin hatırlanmayışının sebebi Virginia halkının sadece takımı başarısıyla hatırlayıp onlara “Unutulmaz Titanlar” demesi olarak açıklanmaktadır.