Tevhid'i haykıran Mabed: Şıh Camii

Camiin ortadaki yegâne direği bütün farklılıkları kucaklamak, bütün renkleri cem etmek istercesine siyaha boyanmış.
Camiin ortadaki yegâne direği bütün farklılıkları kucaklamak, bütün renkleri cem etmek istercesine siyaha boyanmış.

Gaziantep’in kendine has mimarisiyle öne çıkan camilerinden Şeyh Fethullah Camii, halk arasında “Şıh Camii” olarak bilinir. Hz. Ebubekir’in (ra) soyundan gelen Şeyh Fethullah tarafından 1564 yılında yaptırılmıştır.

Tek ayak üzerinde asırladır nöbet tutan bir mabeddir Şıh Camii... Dünyada bir benzeri daha bulunmayan bu mabedin bütün tonozları ve kubbeleri tek direğe kelepçelenmiş ve o direğin etrafında pervaneler misali dönmektedir.

Gaziantep’in kendine has mimarisiyle öne çıkan camilerinden Şeyh Fethullah Camii, halk arasında “Şıh Camii” olarak bilinir. Hz. Ebubekir’in (ra) soyundan gelen Şeyh Fethullah tarafından 1564 yılında yaptırılmıştır. İbadet mekânı, ortada sekizgen taş ayağa oturan ve yelpaze şeklinde açılan tonozlarla askı kemerlere bağlanan bir örtü sistemine sahip. Böyle bir örtü sistemi başka hiçbir camide uygulanmamıştır. Zaviyesi, çeşmesi, medrese ve hamamıyla bir külliyenin parçası olan cami Selçuklu, Memlûk ve Osmanlı sanatından izler taşıyor.

Camiin ortadaki yegâne direği bütün farklılıkları kucaklamak, bütün renkleri cem etmek istercesine siyaha boyanmış. Kâbe’nin örtüsünü andırıyor adeta. Kâinatı “ol” emriyle var eyleyen Bir ve Tek olana işaret edercesine...