Türk uzay roketi yüksek irtifaya hayalet bomba taşıyor

F-16 savaş uçaklarının ya da insansız hava aracı AKINCI'nın 40 bin feet (12,2 km) irtifadan serbest bıraktığında 100 kilometre boyunca uçuş yapıp hedefe ulaşabilen 'TOLUN' adlı bomba, enteresan kabiliyetler edinmeyi sürdürüyor.
Arkasında roket motoru bulunmayan ve kanatlarını havada açarak serbest süzülme yöntemiyle uçuş gerçekleştiren TOLUN, ASELSAN ile Türk uzay şirketi DeltaV işbirliği sayesinde karadan ateşlenebilir hale geldi. DeltaV'nin uzaya malzeme yollamak için tasarladığı roketlerden biri, TOLUN'un arkasına bağlandı ve bu konsepte GÖKTAN adı verildi.
ASELSAN’ın paylaştığı çarpıcı test görüntüsü, DeltaV'nin ateşlendikten sonra belli bir irtifaya çıkarak TOLUN'u serbest bıraktığını ve ASELSAN ürünü kanatlı minyatür bombanın yüksek irtifadan serbest düşüşe geçip hedefine ulaştığını gözler önüne serdi.
60 kilometre uzakta bulunan 1 metre kalınlığındaki güçlendirilmiş betonu delme özelliğine sahip TOLUN bombası, GÖKTAN Projesi sayesinde artık hem karadan ateşlenme hem de 40 bin feetten çok daha yüksek bir irtifaya ulaşması sayesinde 100 km'lik azami menzilini katlama imkânı elde etti.
10 tane ANKA-3 kaç adet tolun taşır?
Elektronik harp saldırılarından etkilenmeyen 139 kiloluk TOLUN bombası, kızılötesi görüntüleyici arayıcı (IIR) başlığıyla hedefini nokta hassasiyetle vurabiliyor. TOLUN'un dünyadaki tek muadili sayılabilecek Amerikan Boeing yapımı GBU-39-SDB, hava operasyonu için uçakları, karadan fırlatılmak için ise HIMARS bataryasından ateşlenen M26 topçu roketini kullanıyor.
Peki bu tip bir minyatür bomba niçin önemli? Türk Hava Kuvvetleri, TOLUN bombalarıyla bir yetenek gösterisine imza atmış, gövde altındaki SADAK-4T adlı taşıma salanından 4 adet bombayı birkaç saniye içerisinde serbest bırakmış, bu 4 TOLUN, 4 hedefi eşzamanlı olarak vurmuştu.
Bir F-16 tek seferde 8 adet, bir AKINCI TİHA ise 4 adet TOLUN taşıyabiliyor. 1200 kilogram gövde içi faydalı yük kapasitesine sahip insansız hayalet uçak ANKA-3 ise aynı anda 8 tane TOLUN ile havalanabiliyor. Yani düşman bölge derinliklerine hava harekâtı icra edecek 10 tane ANKA-3, aynı anda 80 adet TOLUN'u hedeflere gönderebilir.
Bu esnada karadan DeltaV ile ateşlenen GÖKTAN konseptli TOLUN'lar da çok yüksek irtifaya ulaşmaları sayesinde yüzlerce kilometre uzaktaki değerli hedefleri imha göreviyle uçabilirler. Türkiye bu bombayı şimdiye dek Pakistan ve Azerbaycan'a ihraç etti. İsmini Suriye ve Mısır fatihi Ahmed bin Tolun'dan alan çok yetenekli minyatür mühimmatın adını bir savaş durumunda çokça duyacağız.
- TB2T-AI: Baykar'ın hava robotu daha akıllı ve daha hızlı oldu
- İrtifa rekoru 27 bin feet idi, bunu 30 bin feet'in daha da üstüne çıkardı. 230 km civarında olan saatlik hızını da 300'e yükseltti. Dünyada en çok satan SİHA unvanına sahip Bayraktar TB2'nin artık bir turbo motoru, yapay zeka entegre edilmiş yazılımı ve 'winglet' kanatları var.
- Yeni tasarım TB2, Baykar tarafından 22 Şubat 2025 tarihinde duyuruldu ve adına da Bayraktar TB2T-AI denildi. 'Yüksek hız, üstün irtifa ve akıllı uçuş' kabiliyetleriyle öne çıkan yeni nesil TB2, yerden yaklaşık 9,5 kilometre yükseğe 30 dakikadan daha kısa sürede tırmanıyor.
- Kalkış ağırlığı ve faydalı yük kapasitesi de artan TB2T-AI, arazi referanslı görsel seyrüsefer yapabilme kabiliyeti kazandı. Millî SİHA artık yapay zeka sistemleri sayesinde görsel navigasyonla araziyi tanıyıp yön tayin edebiliyor.
- Araca eklenen 3 adet yeni nesil AI çipiyle hedefleri analiz, tespit ve teşhis eden TB2T-AI, dinamik rota planlamasını da otomatik olarak gerçekleştirip en uygun uçuş rotasını kendisi belirliyor. Şüphesiz bu ürün, son yıllarda TB2'ye yönelik çok sayıda fiilî saldırıya Baykar'ın verdiği bir cevap oldu.
- TB2T-AI modelini vurmak rakipleri açısından artık çok daha zor. Üstelik Türk SİHA'ları bir süredir ASELSAN yapımı ANTIDOT aygıtları kullanıyor. Bu cihaz, bağlı bulunduğu hava aracını bir tür hayalete dönüştürüyor. Düşman radar sistemleri, üzerinde ASELSAN ANTIDOT bulunan bir TB2 yahut AKINCI'yı tek bir SİHA olarak değil, 'sürü halinde' görüyor.
- Altıncı Filo'ya Beşiktaş darbesi
- 12 Şubat akşamı Mısır'ın Port Said kenti açıklarında meydana gelen kaza, Amerikan uçak gemilerini füzeyle imha etmek yerine onları savaş dışı bırakmanın daha kolay ve mantıklı olacağını bir kez daha tüm dünyaya gösterdi.
- İşadamı İbrahim Mazman'a ait Beşiktaş-M adlı kuru yük gemisi, Süveyş Kanalı'na girmek üzere yaklaşmakta olan uçak gemisi USS Harry S. Truman'a çarptı. 188 metrelik yük gemisi, gece geç saatlerde keskin manevra halindeki Truman'a kıç tarafından çarptığında dev gemiyi birdenbire işlevsiz hale getirdi.
- Yayınlanan fotoğraflar, nükleer tahrik sistemli Nimitz sınıfı dev geminin özellikle su tahliye kanallarının hasar aldığını ortaya koydu. Kızıldeniz istikametinde Süveyş'e ilerlerken oradan gerisin geriye dönmek zorunda kalan uçak gemisi, 3 gün sonra Girit'in Suda Limanı'na demirledi.
- ABD'deki Norfolk Tersanesi'nden gelen ekiplerin hızla tamir ettiği gemi, 25 Şubat itibariyle yeniden denize açıldı. Mevcut tablo, kıç tarafındaki ufak bir hasarın bile uçak gemisini 13 gün boyunca işlevsiz bırakabildiğini herkese gösterdi. Bu arada Amerikan Deniz Kuvvetleri yönetimi, kaza sonrası uçak gemisinin komutanını apartopar görevden aldı.
- Kazada vinç ve halat sistemleri zarar gören Beşiktaş-M ise bir uçak gemisini geçici süreliğine savaş dışı bırakan sivil platform olarak şimdiden tarihe geçti.