Uçak gemisi nasıl batırılır?

Uçak gemisi nasıl batırılır?
Uçak gemisi nasıl batırılır?

Uçak gemileri batırılabilir mi? 2,3 milyonluk Gazze halkını topluca yok etmek için Doğu Akdeniz’e Haçlı gemileri yığıldığından beri çılgın Türklerin aklında bu soru dolaşıp duruyor.

Yahudilerin Müslümanlar için oluşturduğu 365 kilometrekarelik toplama kampı ‘Gazze’, Filistinli savaşçıların siyonist askerleri tüm dünyaya rezil ettiği 7 Ekim gününden beri aralıksız bombalanıyor. Ağır bir imtihandan geçen Gazze halkı F-35, F-16 ve F-15 savaş uçaklarının ateşlediği MK-84 ve türevi bombalarla kadın, çocuk, bebek, yaşlı fark etmeksizin katlediliyor. Yeryüzündeki pek çok terör örgütünün kurucusu ve yöneticisi olan Amerikan devleti ise İsrailli barbarlar, bebekleri daha rahat öldürebilsin diye bir uçak gemisiyle ona bağlı bir düzine muhrip, destroyer ve denizaltıyı Doğu Akdeniz’de konuşlandırdı.

Donald Trump ile Edward Snowden’in ifşaatlarına göre DEAŞ/IŞİD’in doğrudan kurucusu olan Washington, bir yandan Filistinlileri Sina Çölü’ne sürme amacıyla ‘batı koalisyonu’ oluştururken aynı zamanda Gazze’de daha fazla katliam için deposu bomba yüklü nakliye uçaklarını peşpeşe İsrail’e indiriyor. Kafa kesme kampanyasıyla şeytanlaştırdığı Müslümanları yıllar yılı özgürce öldüren DEAŞ senaristleri, Filistin’de şanlı bir direniş gerçekleştiren Hamas’ı bu örgütle bir göstermeye, böylelikle her gün ortalama 400 insanı katlederken bebekleri parçalara ayırmak için aşağılık bir mazeret bulmaya çalışıyor. Yaralı çocuklar Gazze’nin henüz bombalanmamış hastanelerinde telefon ışığı altında narkozsuz ameliyat edilirken, İslam ülkeleri topyekûn harekete geçemediği için barbarların bombardımanı bir türlü durmak bilmiyor. O halde ne yapmalı?

Gerald R. Ford İsrail'i korumaya yetmez

Bölge ülkelerinin işgalci İsrail’e yönelik muhtemel bir askerî müdahalesine karşı gözdağı niteliğinde olan uçak gemisi USS Gerald R. Ford, terör örgütü PKK/YPG’nin Amerikalı elebaşı Michael Erik Kurilla’yı da heyecanlandırdı. ABD Merkez Komutanlığı’nın (CENTCOM) başındaki isim olan Kurilla, “Bu son derece yetenekli güçlerin bölgeye gelişi, İsrail'e düşman herhangi bir aktörün bu durumdan yararlanmayı düşünmesi durumunda güçlü bir caydırıcılık sinyalidir” dedi.

Ömrü Müslümanları öldürmekle geçmiş Kurilla heyecanlanmakta pek de haksız sayılmaz; zira dünyanın en büyük ve en yeni uçak gemisi USS Gerald R. Ford’a Ticonderoga sınıfı USS Normandy kruvazörü ile Arleigh Burke sınıfı USS Thomas Hudner, USS Ramage, USS Carney ve USS Roosevelt muhripleri eşlik ediyor. Görev grubunda ayrıca iki adet nükleer denizaltı bulunduğu sanılıyor.

Yaralı çocuklar Gazze’nin henüz bombalanmamış hastanelerinde telefon ışığı altında narkozsuz ameliyat edilirken, İslam ülkeleri topyekûn harekete geçemediği için barbarların bombardımanı bir türlü durmak bilmiyor.
Yaralı çocuklar Gazze’nin henüz bombalanmamış hastanelerinde telefon ışığı altında narkozsuz ameliyat edilirken, İslam ülkeleri topyekûn harekete geçemediği için barbarların bombardımanı bir türlü durmak bilmiyor.

Nükleer yakıtlı bir mini reaktörle hareket ettiğinden ötürü menzili sınırsız olan 18 milyar dolarlık uçak gemisi Gerald R. Ford'da 90'dan fazla savaş jeti bulunuyor. F-18 Super Hornet, EA-18G Growler ve F-35C'lerin yanında elektronik harp uçakları ile Sikorsky Seahawk deniz helikopterleri, geminin güverte ve hangarında görev zamanını bekliyor. Toplamda 5 bine yakın mürettebatın bulunduğu yüzer mahalle 333x78 metrelik ebatlara sahip.

100 bin tonluk dev gemi kendisini Sea Sparrow ve RIM-116 gibi yakın hava savunma sistemleriyle korurken, MK-29 dikey atım sisteminden ateşlenebilen füzeler ise orta irtifa tehditlerine karşı koruma sağlıyor. Geminin dış kenarında ayrıca çok sayıda ve değişik kalibrelerde otomatik uçaksavar topları bulunuyor. Yaklaşan nesneleri radarıyla otonom olarak takip eden bu tüfekler, tehdidi dakikada binlerce mermiyle baskı altına alabiliyor. Tüm bu silahlar, USS Gerald R. Ford'u bir seyir füzesinden, balistik füzeden, İHA'dan, kamikaze drondan yahut su üstü yüzer bombalardan korumayı amaçlıyor.

O platformu batırmak niçin zor?

Elektronik harp sistemlerinin de sürekli aktif pozisyonda olduğu bu değerli 'mahalleye' asıl koruma hizmetini ise üzerindeki silahlar değil, çevresindeki gemiler sağlıyor. Sol, sağ, ön ve arkadan savaş gemileriyle çevrelenen platform, bu düzen içerisinde sefere çıkıyor. Yani uçak gemisine doğru ateşlenmiş bir seyir füzesi, aynı anda pek çok karşı tedbirle boğuşmak ve onları tek tek atlatmak zorunda. Seri manevralar ve elektronik bastırma desteğiyle muhrip ve destroyerlerin savunma sistemlerini atlatıp, uçak gemisine ulaşmayı başaran bir füzenin önünde yine engeller var. Çünkü çepeçevre çelik ve güçlendirilmiş betondan oluşan bu yapıya zarar vermek için bir füzeden çok daha fazlası gerekiyor.

Uçak gemisi, hava kabarcıklı kalın plastik patpatlara sarılmış bir kargo malzemesine benziyor. Hava hücrelerinden birinin ya da birkaçının patlatılması, malzemeyi suya batırmaya yetmiyor. Gemi her türlü patlama, yangın ve su baskını riskine karşı yüzlerce su geçirmez bölmeden oluşuyor. Bir hücre diğer hücrenin zarar görmesinden ya da delinmesinden etkilenmiyor. Gemi iskeletindeki su geçirmez kapılar kapalı durumdayken o mahallenin 90'dan fazla uçak ve 5 bin kadar personelle batırılması için 'çok sayıda delik açabilmek' gerekiyor. Mevcut yapısıyla bir uçak gemisini lazerle ortadan ikiye ayırmak bile platformu batırmaya yetmiyor. Gemi suyun üzerinde iki parça olarak yüzmeye devam ediyor.

Buna ilişkin kamuoyunun bildiği yegâne test 2005 yılında gerçekleşti. ABD donanmasının emekliye ayırdığı uçak gemisi USS America, bir dizi batırma testine tâbî tutuldu. Gemi bir aydan fazla süre boyunca her yönden bombalandı. Ancak çok ağır yaralar almasına rağmen bir türlü batmayan platform, içine yerleştirilmiş büyük miktarda patlayıcının infilak ettirilmesiyle suya yenik düşmeyi 'başardı'. Testlere ilişkin detayların bütünüyle açıklanmadığı bu hikâye yeterince güvenilir olmasa da uçak gemilerini batırmanın ne kadar zor olduğuna dair gerçek izler barındırıyor.

O halde o çekici soruyu tekrar soralım: Bir uçak gemisini nasıl batırabiliriz?

Ne kadar korunaklı inşa edilmiş olursa olsun savaşta rol alan her platformun bir zayıf yanı vardır.
Ne kadar korunaklı inşa edilmiş olursa olsun savaşta rol alan her platformun bir zayıf yanı vardır.

Toplu saldırı çaresiz bırakabilir

Mevcut veriler, Amerikan uçak gemilerini tamamen batırmaya çalışmak yerine onları operasyon dışı bırakmanın daha makûl bir seçenek olabileceğini gösteriyor. Geminin komuta merkezi, pist ve güvertesine ulaşabilecek çok sayıda küçük patlayıcı bu dev mahalleyi işlevsiz hale getirebilir. Amerikalı donanma tarihçisi Robert Farley, 2017'deki bir yazısında tam da buna dikkat çekiyor: "ABD savunmasını şaşırtmak ve bunaltmak için birden fazla sistem kullanacaklar. ABD uçak gemisi savaş gruplarını ana operasyon alanlarından mümkün olduğunca uzak tutmak için bu tip saldırı tehditlerine güvenecekler."

Mühimmat taşıyan dronlar, ucunda patlayıcı bulunan mini insansız hava aracı, dolanan mühimmat, akıllı deniz mayını, kamikaze insansız deniz aracı, otonom torpido, hem su üzerinde hem de suyun altında yüzebilen DAY-KİDA ve SİHA'lardan ateşlenen çok sayıda mini füze, aynı anda saldırıda bulunmaları halinde dünya üzerindeki herhangi bir deniz platformunu çaresiz bırakabilir. Uçak gemisi görev grubuna güvenli mesafeden gizlice yaklaşmayı başarmış bir denizaltı da bu 'dev mahalle' için önemli bir tehdit unsuru olacaktır. Ne kadar korunaklı inşa edilmiş olursa olsun savaşta rol alan her platformun bir zayıf yanı vardır.

Gazze'deki hastaneye bacakları ezilmiş ve yüzü kanlar içinde getirilen çocuklar telefon ışığı altında narkozsuz ameliyat edilirken, sahil bandının 350 kilometre açığında bekleyip güvertesinden savaş uçağı havalandıran o dev gemi şayet bu zulüm böyle devam ederse sadece savaş dışı bırakılmayacak, şüphesiz ki elbet batırılacaktır.

Bebekleri başsız bırakan 'medenî' dünya, yüzüstü çok sürünen Müslümanların korku duvarını aştığı o günü görmeye çok yaklaştı.