Yoksa siz lahananın kıymetini bilmeyenlerden misiniz?

Lahana kalsiyum açısından zengin olduğundan diş ve kemikleri güçlendirir.
Lahana kalsiyum açısından zengin olduğundan diş ve kemikleri güçlendirir.

“Kelem yaprağıdır her bir kulağıUyuz şalgam gibi başıkabağı”Belki benzer cümleleri her sebze-meyve için kurmak icap eder ama lahana bahçe ve mutfakların baş sultanlarındandır. Geçen hafta ele aldığımız kan yapımına yardım eden ve kuvvet veren ıspanağa göre daha besleyicidir. Lahananın en makbul cinsi kıvırcık olanıdır. Hemen her bölgemizde yetişen, soğuk zamanların ısıtıcısı denilebilir lahana için.Halk arasında ‘lahana’, edebiyatta ise ‘kelem’ olan bu bitkinin besleyiciliğinin yüksek olması onun ehemmiyetini attırıyor. Eski hekimlere göre, -tabiri caizse- lahana her derde deva bir bitki. Yenildiği gibi, haricen de tedavi için kullanılır.

LAHANANIN FAYDALARI

Faydaları o kadar çoktur ki saymakla bitirilemez.

■ Bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar.

■ Kükürt zengini olup, enfeksiyonla savaşır.

■ Metabolizmanın daha etkin çalışmasını sağlar.

■ Haftada 2 kez yenirse zayıf kasları güçlendirir.

■ Kas ağrılarını hafifletir.

■ Düzenli yenilirse damar ve kalp sağlığını korur. Özellikle kalp damar ölümlerinin birinci sırada olduğu ülkemizde lahanaya hücum mu desek acaba!

■ Suyu, cilt ve saçların beslenmesine yardımcı olur.

■ Ülsere iyi gelir.

■ İç organları daha sağlıklı kılar.

■ Yaraların hızla iyileşmesinde etkilidir.

■ Yağ yakımını hızlandırarak kilo verdirir.

■ Lif değeri yüksek olduğu için acıkmayı geciktirir.

■ Kalsiyum açısından zengin olduğundan diş ve kemikleri güçlendirir.

■ Bağırsakları hareketlendirerek, kabız olmayı engeller.

■ Depresyon ve stresi azaltır.

■ Oksijenin artmasını hızlandırarak rahat nefes alımı sağlar.

■ Beyin hastalıklarına karşı şifadır.

■ Beyaz ve karalahana ciltteki iltihaplanmaları giderir.

■ Kırmızılahana ise kan hücrelerini arttırır.

■ Her türü kansızlığa karşı faydalıdır.

■ Kirli havaya karşı vücudu korur.

■ Demirin vücutta kullanılmasını ve depolanmasını sağlar.

■ Kanserle savaşır.

Daha fazla ekleyerek lahana fiyatlarını uçurmayalım mı ne dersiniz? Şakası bir yana, eski hekim ve yeni doktorlara göre, lahana her türlü övgüyü hak ediyor. Ama en dıştaki üç kat yaprağını hiçbir zaman yemeyin!

Lahana, her türü kansızlığa karşı faydalıdır.
Lahana, her türü kansızlığa karşı faydalıdır.

LAHANA ÂDETA BİR KURTARICI

Eskiden yara bantları, sargı bezleri yoktu. Peki, o zaman insanlar ne kullanırdı? Bazılarınızın da bildiği gibi elbette lahana…

İnsan yaralandığı zaman elinin altında hemen ilaç bulamaz. İstanbul gibi büyükşehirlerin dışında yaşıyorsanız, acil bir durumda en yakındaki bahçeye girip, büyükşehirlerde iseniz bir manava uğrayıp, iri göbekli bir lahanaya sarılın. Çünkü o an lahana sizin için adeta can simididir.

Maazallah bir yeriniz yanar yahut bir yerinizi böcek falan ısırır veya sokarsa, iyice ezilmiş bir lahana yaprağını hemen yaralanan yere yapıştırın. Ağrı ve sızınızın hemen dindiğini göreceksiniz. Dahası yaranızın da hızla iyileşmeye başladığını fark edeceksiniz.

Çatlak, cerahatli yara, dolama, çıban ve patlamamış sivilcelere, mantar, hâsılı tüm dış yaralara lahana yaprağını tatbik edebilirsiniz. Şimdi yaşı müsait olanlar bilecektir ki, geçmişte kırık çıkıkçılar bile ondan vazgeçemezlerdi.

PİS KANI VE İRİNİ DIŞARI ÇEKER

Lahananın eti kemiren irinli ve pis kanı dışarı çekici bir özelliği vardır. Önce lahana lapasını yaranın üzerini kapatacak şekilde koyun ve üstüne sağlam bir lahana yaprağı veya bez koyarak sarın. Yara açılıp irin gelmeye başlayınca, lahana lapasını kaldırdığınız zaman yarayı kaynatılmış tuzlu suyla yıkayın ve irinin arkası kesilene kadar lahana lapasını uygulamaya devam edin.

Derince ve çok ağrılı yaralar için kullanacağınız lahana yapraklarını kaynar suya batırıp sonra eziniz. Sonra yaraya uygulayın.

Romatizma veya ağrılı yerlerinize ise uygulamadan önce lahanadan iri bir yaprak alın. Isıtılmış ütü ile ütüleyin. Yaprak kadife gibi yumuşacık olunca ağrıyan yere veya hafif yaraların üzerine koyun.

Lahana yaprakları zeytinyağına yatırılırsa hem yumuşar, hem de antitoksik bir özellik kazanır. Günümüzde kullanılan sargılar ortaya çıkmadan önce lahana yaprağı esnekliği nedeniyle sargı gibi de kullanılırdı. O, bugün bedeninizde alerji yapan pek çok yara bandının verdiği zararların hiç birini vermezdi.

Yukarda anlattığımız biçimde hazırlanan lahana yaprakları derinin çok alt tabakalarına kadar etki gösterirler, varis, ülser, zona, basur memesi ve kangren hallerinde şaşılacak kadar iyi sonuçlar verirler.

Lahana, oksijenin artmasını hızlandırarak rahat nefes alımı sağlar.
Lahana, oksijenin artmasını hızlandırarak rahat nefes alımı sağlar.

ROMATİZMALILAR LAHANADAN VAZGEÇMEYİN

Adale, siyatik, romatizma ve nevralji gibi ağrılarda, hasta bölgeye bir tülbent içine konularak uygulanan sıcak lahana lapası ağrı dindirici olarak çok etkilidir. Romatizma ağrıları çeken eski insanlar yün kıyafetlerinin altına lahana yaprağı koyarak ağrı ve sızılarını giderir, hatta hastalıklarını da tedavi ederlerdi. Romatizmanın yanı sıra özellikle bel, boyun ağrıları, kuşak veya atkıların altına lahana yaprağı koyarak giderilirdi. Bu tecrübe-i bilgi sayesinde insanlar kimselere muhtaç olmazlardı. Bütün ağrıyan uzuvlarınız için sıcak lahana yaprağı sarmak en iyi tavsiyelerden biri olacaktır. Karaciğer sancılarında, bağırsak ağrılarında, ishalde, sancılı aybaşı kanamalarında lahana yaprağı ağrı dindiricidir.

Yarım baş ağrılarında, nefes darlığında, öksürüklerde göğsünüze ve/veya sırtınıza mutlaka ısıtılmış bir lahana yaprağı koyun.

BESİN DEĞERLERİ

■ 100 gram lahanada yaklaşık

■ Kalori (Kcal) 50

Karbonhidrat 9 g

■ Protein 4.3 g

■ Toplam Yağ 0.9 g

■ Doymuş Yağ 0.1 g

■ Çoklu Doymamış Yağ 0.3 g Tekli Doymamış Yağ 0.1 g

■ Kolesterol 0 mg

■ Sodyum 38 mg

■ Potasyum 491 mg

■ Kalsiyum 150 mg

■ Demir 1.5 mg

Vitaminler

■ A Vitamini 9990 IU

■ C Vitamini 120 mg

■ D Vitamini 0 IU

■ B6 Vitamini 0.3 mg

■ Magnezyum 47 mg

Lahana bahsi hayli uzun... Gelecek haftada devam ederek tamamlayalım inşaallah. Haftaya buluşmak niyazıyla, lahananız şifa olsun!