10 soru-cevap: Türkiye neden S-400 alıyor?

S-400 hava savunma sistemi
S-400 hava savunma sistemi

ABD'nin, müttefiki Türkiye'nin Patriot talebine olumlu yanıt vermemesi üzerine Ankara, kendi hava savunma sistemlerini satın alma yoluna gitti. Türkiye, ABD'nin Patriotların teknik özelliklerini paylaşmayı reddetmesi ve sistemin yüksek maliyeti nedeniyle, Rusya'nın cazip teklifini değerlendirerek S-400 satın almaya karar verdi. Türkiye'nin Rusya'dan teslim almaya hazırlandığı S-400 hava savunma sistemi, teknik özellikler, teknoloji transferi ve ortak üretim açısından rakipleriyle kıyaslandığında ön plana çıkarken 10 soru ile 'neden S-400 alıyoruz'un cevabını arıyoruz.

ABD'nin, müttefiki Türkiye'nin Patriot füze savunma sistemi talebine olumlu yanıt vermemesi üzerine Ankara, farklı alternatiflere yönelerek, Rusya'nın cazip teklifini değerlendirdi ve S-400 hava savunma sistemini satın alma kararı aldı.

  • Suriye savaşı başta olmak üzere güvenlik ihtiyacı gün geçtikçe artan ve hava sahası tehditlere açık hale gelen Türkiye, NATO müttefiklerince de desteklenmemesi nedeniyle kendi hava savunma sistemlerini oluşturmaya yöneldi.

 S-400 hava savunma sistemi Rusya'da böyle sergilenmişti.
S-400 hava savunma sistemi Rusya'da böyle sergilenmişti.

Türkiye'nin Rusya'dan teslim almaya hazırlandığı günümüzün önemli askeri teknolojilerin başında gelen S-400 hava savunma sistemi, teknik özellikler, teknoloji transferi ve ortak üretim açısından rakiplerine göre ön plana çıkıyor.

Rusya'dan S-400 hava savunma sistemlerini teslim almaya hazırlanan Türkiye, ulusal güvenliği doğrultusunda bu sistemleri satın alarak hava sahasını olası tehditlerden korumayı amaçlıyor.

Türkiye neden bir hava savunma sistemi alıyor?

                                    Türkiye, balistik füze tehdidine karşı hava ve füze savunma
sisteminin takviye edilmesi amacıyla NATO'dan talepte bulunmuş, bu kapsamda,
2013'ten itibaren müttefik ülkeler tarafından Adana'da Patriot,
Kahramanmaraş'ta SAMP-T hava savunma sistemi konuşlandırılmıştı.


Bu
geçici çözümün, Türkiye'nin hava savunma ihtiyacının karşılanmasında yetersiz
kaldığı değerlendirilerek, stratejik ihtiyaç olan ve başka bir ülkenin
inisiyatifine bırakılamayacak kadar önem taşıyan hava savunma sisteminin
üretilmesi ve geliştirilmesi için çalışmalar başlatıldı. 

Bu
kapsamda Türkiye, uzun menzilli hava savunma sisteminin milli imkanlarla
tasarlanıp üretilmesine ilişkin projelerin yanı sıra farklı ülkelerden hava ve
füze savunma sistemi tedarikine de olumlu yaklaştı.
Türkiye neden bir hava savunma sistemi alıyor? Türkiye, balistik füze tehdidine karşı hava ve füze savunma sisteminin takviye edilmesi amacıyla NATO'dan talepte bulunmuş, bu kapsamda, 2013'ten itibaren müttefik ülkeler tarafından Adana'da Patriot, Kahramanmaraş'ta SAMP-T hava savunma sistemi konuşlandırılmıştı. Bu geçici çözümün, Türkiye'nin hava savunma ihtiyacının karşılanmasında yetersiz kaldığı değerlendirilerek, stratejik ihtiyaç olan ve başka bir ülkenin inisiyatifine bırakılamayacak kadar önem taşıyan hava savunma sisteminin üretilmesi ve geliştirilmesi için çalışmalar başlatıldı. Bu kapsamda Türkiye, uzun menzilli hava savunma sisteminin milli imkanlarla tasarlanıp üretilmesine ilişkin projelerin yanı sıra farklı ülkelerden hava ve füze savunma sistemi tedarikine de olumlu yaklaştı.
Türkiye neden S-400 almak istiyor?

                                    Hava sahası güvenliğini önceleyen Türkiye, ilk olarak acil
ihtiyacının karşılanabilmesi amacıyla Rusya'nın cazip teklifine olumlu yanıt
vererek, Rus üretimi ileri teknoloji S-400 hava savunma sistemlerinin
tedarikini gündemine aldı. 

Türkiye,
günümüzde en önemli askeri teknolojilerin başında gelen S-400 sistemlerini
satın alarak, hava sahasını muhtemel tehditlerden korumayı ve modern savunma
sistemlerini güçlendirerek güvenliğini sağlamayı hedefliyor.
Türkiye neden S-400 almak istiyor? Hava sahası güvenliğini önceleyen Türkiye, ilk olarak acil ihtiyacının karşılanabilmesi amacıyla Rusya'nın cazip teklifine olumlu yanıt vererek, Rus üretimi ileri teknoloji S-400 hava savunma sistemlerinin tedarikini gündemine aldı. Türkiye, günümüzde en önemli askeri teknolojilerin başında gelen S-400 sistemlerini satın alarak, hava sahasını muhtemel tehditlerden korumayı ve modern savunma sistemlerini güçlendirerek güvenliğini sağlamayı hedefliyor.
S-400'ün teknik özellikleri neler?

                                    Dünyadaki en iyi hava savunma sistemlerinden biri olarak
nitelendirilen S-400, savaş uçakları, radar tespit ve kontrol uçakları, keşif
uçakları, stratejik ve taktik uçaklar, taktik, operasyonel-taktik balistik füzeler,
orta menzilli balistik füzeler, hipersonik hedefler ve diğer gelişmiş hava
saldırısı araçlarını imha etmek üzere tasarlandı.


S-400,
çok uzun menzilli 40N6 model füzeyle 400 kilometre, uzun menzilli 48N6 model
füzeyle 250 kilometre, orta menzilli 9M96E2 model füzeyle 120 kilometre ve kısa
menzilli 9M96E model füzeyle de 40 kilometredeki hedefleri vurabiliyor. 

Kısa,
orta ve uzun menzillerde füzeleri aynı anda kullanabilen S-400, 600 kilometre
uzaklıktaki hedefi algılama özelliğine sahip ve saniyede 4,8 kilometre hızla
füze gönderilebiliyor. Sistem, hedefe 10 saniyeden daha az sürede tepki
veriyor.
S-400'ün teknik özellikleri neler? Dünyadaki en iyi hava savunma sistemlerinden biri olarak nitelendirilen S-400, savaş uçakları, radar tespit ve kontrol uçakları, keşif uçakları, stratejik ve taktik uçaklar, taktik, operasyonel-taktik balistik füzeler, orta menzilli balistik füzeler, hipersonik hedefler ve diğer gelişmiş hava saldırısı araçlarını imha etmek üzere tasarlandı. S-400, çok uzun menzilli 40N6 model füzeyle 400 kilometre, uzun menzilli 48N6 model füzeyle 250 kilometre, orta menzilli 9M96E2 model füzeyle 120 kilometre ve kısa menzilli 9M96E model füzeyle de 40 kilometredeki hedefleri vurabiliyor. Kısa, orta ve uzun menzillerde füzeleri aynı anda kullanabilen S-400, 600 kilometre uzaklıktaki hedefi algılama özelliğine sahip ve saniyede 4,8 kilometre hızla füze gönderilebiliyor. Sistem, hedefe 10 saniyeden daha az sürede tepki veriyor.
Türkiye neden Patriot değil de S-400 satın alıyor?

                                    NATO üyesi Türkiye'nin S-400 satın almasına sıcak bakmayan ABD yönetimi ise S-400'lere alternatif olarak Patriot sistemlerinin Türkiye'ye satılmasını öneriyor. 
  
Fakat Türkiye, 2013'te ABD'den Patriot füze savunma sistemi alımını görüşmüş ancak ABD'nin Patriotların teknik özelliklerini Türkiye ile paylaşmayı reddetmesi ve sistemin yüksek maliyeti nedeniyle Ankara farklı ülkelerden hava savunma sistemi satın alımı için çalışmalarını başlatmıştı.Rusya'nın fiyat, teslimat, ortak üretim ve teknoloji transferi noktasında Türkiye'nin beklentilerini karşılamasının ardından Ankara, S-400 satın alım çalışmalarına olumlu yaklaştı.  
  Öte yandan, teknik açıdan bakıldığında, 600 kilometre uzaklıktan tehdidi belirleyebilen S-400'ler, 60 kilometre uzaklıktaki balistik hedefleri, 400 kilometre uzaklıktaki aerodinamik hedefleri ve 10 metre kadar alçak irtifadaki hedefleri vurabilirken, Amerika’nın Patriot füzeleri ancak minimum 60 metre yükseklikteki hedefi vura biliyor.
Türkiye neden Patriot değil de S-400 satın alıyor? NATO üyesi Türkiye'nin S-400 satın almasına sıcak bakmayan ABD yönetimi ise S-400'lere alternatif olarak Patriot sistemlerinin Türkiye'ye satılmasını öneriyor. Fakat Türkiye, 2013'te ABD'den Patriot füze savunma sistemi alımını görüşmüş ancak ABD'nin Patriotların teknik özelliklerini Türkiye ile paylaşmayı reddetmesi ve sistemin yüksek maliyeti nedeniyle Ankara farklı ülkelerden hava savunma sistemi satın alımı için çalışmalarını başlatmıştı.Rusya'nın fiyat, teslimat, ortak üretim ve teknoloji transferi noktasında Türkiye'nin beklentilerini karşılamasının ardından Ankara, S-400 satın alım çalışmalarına olumlu yaklaştı. Öte yandan, teknik açıdan bakıldığında, 600 kilometre uzaklıktan tehdidi belirleyebilen S-400'ler, 60 kilometre uzaklıktaki balistik hedefleri, 400 kilometre uzaklıktaki aerodinamik hedefleri ve 10 metre kadar alçak irtifadaki hedefleri vurabilirken, Amerika’nın Patriot füzeleri ancak minimum 60 metre yükseklikteki hedefi vura biliyor.
S-400'lerle ilgilenen diğer ülkeler hangileri

                                    Rusya, daha önce Bulgaristan, Yunanistan, Hırvatistan, Slovenya
gibi NATO üyesi ülkeler dahil yaklaşık 20 ülkeye S-300 satarken, S-400'lerin
ilk müşterileri ise Belarus (2016) ile Çin (2018) olmuştu. Rusya'nın S-400'leri
satmak istediği ve bir kısmıyla mutabakata vardığı Türkiye dışındaki diğer
ülkeler ise Hindistan ve Suudi Arabistan. Bu
kapsamda, S-400 satın alımıyla ilgilenen Hindistan, geçen yıl Rusya ile 5
milyar doları aşan değerde 5 adet S-400'ün satış sözleşmesini imzaladı.
S-400'lerle ilgilenen diğer ülkeler hangileri Rusya, daha önce Bulgaristan, Yunanistan, Hırvatistan, Slovenya gibi NATO üyesi ülkeler dahil yaklaşık 20 ülkeye S-300 satarken, S-400'lerin ilk müşterileri ise Belarus (2016) ile Çin (2018) olmuştu. Rusya'nın S-400'leri satmak istediği ve bir kısmıyla mutabakata vardığı Türkiye dışındaki diğer ülkeler ise Hindistan ve Suudi Arabistan. Bu kapsamda, S-400 satın alımıyla ilgilenen Hindistan, geçen yıl Rusya ile 5 milyar doları aşan değerde 5 adet S-400'ün satış sözleşmesini imzaladı.
S-400 alım aşamasında gelinen süreç nedir?

                                    Türkiye ile Rusya arasında Eylül 2017'de imzalanan anlaşmaya
göre, Türkiye, Rusya'dan 2,5 milyar dolar karşılığında toplam dört bataryadan
oluşan iki adet S-400 sistemi satın alacak. Bu kapsamda, Türk yetkililerin
yaptığı açıklamalar doğrultusunda, S-400 ile ilgili ilk teslimatın temmuzda
gerçekleşmesi planlanıyor.
S-400 alım aşamasında gelinen süreç nedir? Türkiye ile Rusya arasında Eylül 2017'de imzalanan anlaşmaya göre, Türkiye, Rusya'dan 2,5 milyar dolar karşılığında toplam dört bataryadan oluşan iki adet S-400 sistemi satın alacak. Bu kapsamda, Türk yetkililerin yaptığı açıklamalar doğrultusunda, S-400 ile ilgili ilk teslimatın temmuzda gerçekleşmesi planlanıyor.
S-400'den sonra S-500 için çalışmalar başlayacak mı?

                                    Rusya, S-400 benzeri sistemlerini geliştirmeye devam ediyor. Bu
kapsamda, S-400'lerin bir ileri teknolojisi kabul edilen S-500'lerin seri
üretimine en yakın zamanda geçileceği biliniyor.Cumhurbaşkanı
Recep Tayyip Erdoğan da S-500'ler konusunda yeşil ışık yakarak, "Belki
S-400'den sonra S-500'e gireceğiz." açıklamasında bulunmuştu.
S-400'den sonra S-500 için çalışmalar başlayacak mı? Rusya, S-400 benzeri sistemlerini geliştirmeye devam ediyor. Bu kapsamda, S-400'lerin bir ileri teknolojisi kabul edilen S-500'lerin seri üretimine en yakın zamanda geçileceği biliniyor.Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da S-500'ler konusunda yeşil ışık yakarak, "Belki S-400'den sonra S-500'e gireceğiz." açıklamasında bulunmuştu.
Türkiye'nin S-400 alımı konusunda liderlerin görüşleri neler?

                                    Erdoğan, Rusya'dan S-400 satın alımı konusunda geri dönüş
olmayacağının altını çizerek, "S-400 konusunda işi bitirdik, geri
dönüşümüz asla olamaz. Ruslarla anlaştık, ortak üretime gireceğiz, belki
S-400'den sonra S-500'e gireceğiz." ifadelerini kullanmıştı. 

Türkiye'ye
S-400 almaması yönünde yapılan uyarılara da tepki gösteren Erdoğan, "Bize
S-400'de dayatma yapanlar, niçin Yunanistan'a yapmıyor S-300 için? Niçin
Bulgaristan'a yapmıyor S-300 için? Niçin Slovakya'ya yapmıyor S-300 için?
Bunlar da aynı zamanda NATO ülkesi, yapın onlara da niye yapmıyorsunuz?"
sorusunu yöneltmişti. 

Rusya
Devlet Başkanı Vladimir Putin, geçen yıl Türkiye'ye yaptığı ziyarette,
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmelerinde S-400 sistemlerinin teslimat
sürelerinin kısaltılmasına karar verdiklerini ifade etmişti.

 NATO
Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de Türkiye'nin, Rusya'dan S-400 hava savunma
sistemleri alımına ilişkin yaptığı açıklamada, askeri kapasitelerini
geliştirmenin ülkelerin kendi ulusal kararı olduğunu belirterek, NATO için
önemli olanın farklı sistemlerin müşterek bir şekilde çalışabilmesi olduğuna
işaret etti.
Türkiye'nin S-400 alımı konusunda liderlerin görüşleri neler? Erdoğan, Rusya'dan S-400 satın alımı konusunda geri dönüş olmayacağının altını çizerek, "S-400 konusunda işi bitirdik, geri dönüşümüz asla olamaz. Ruslarla anlaştık, ortak üretime gireceğiz, belki S-400'den sonra S-500'e gireceğiz." ifadelerini kullanmıştı. Türkiye'ye S-400 almaması yönünde yapılan uyarılara da tepki gösteren Erdoğan, "Bize S-400'de dayatma yapanlar, niçin Yunanistan'a yapmıyor S-300 için? Niçin Bulgaristan'a yapmıyor S-300 için? Niçin Slovakya'ya yapmıyor S-300 için? Bunlar da aynı zamanda NATO ülkesi, yapın onlara da niye yapmıyorsunuz?" sorusunu yöneltmişti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, geçen yıl Türkiye'ye yaptığı ziyarette, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmelerinde S-400 sistemlerinin teslimat sürelerinin kısaltılmasına karar verdiklerini ifade etmişti. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de Türkiye'nin, Rusya'dan S-400 hava savunma sistemleri alımına ilişkin yaptığı açıklamada, askeri kapasitelerini geliştirmenin ülkelerin kendi ulusal kararı olduğunu belirterek, NATO için önemli olanın farklı sistemlerin müşterek bir şekilde çalışabilmesi olduğuna işaret etti.
Türkiye'nin S-400 satın alımına ABD'nin tepkisi ne yönde?

                                    ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava
savunma sistemleri alması durumunda çeşitli yaptırımlar uygulanabileceği
açıklamasında bulundu.Dışişleri
Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Robert Palladino, ABD'nin, S-400 konusunda
pozisyonunun değişmediğini ve Türkiye'nin Rusya'dan bu sistemleri alma
girişiminin ABD'yi ciddi şekilde endişelendirdiğini dile getirdi.Palladino,
Türkiye'yi, Rusya'dan S-400 satın almasının, F-35 programına katılımının
yeniden değerlendirilmesine neden olacağını ve gelecekteki diğer potansiyel
silah transferini riske sokacağı konusunu açıkça bilgilendirdiklerini aktardı. Palladino, ayrıca, Amerika Düşmanlarına Yaptırımlarla Mücadele Yasası (CAATSA)
kapsamında S-400 alımına dahil olan devlet veya özel tüm kurum ve kişilerin
potansiyel yaptırımlara maruz kalabileceğini de ifade ettiklerini belirtti.
Türkiye'nin S-400 satın alımına ABD'nin tepkisi ne yönde? ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemleri alması durumunda çeşitli yaptırımlar uygulanabileceği açıklamasında bulundu.Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Robert Palladino, ABD'nin, S-400 konusunda pozisyonunun değişmediğini ve Türkiye'nin Rusya'dan bu sistemleri alma girişiminin ABD'yi ciddi şekilde endişelendirdiğini dile getirdi.Palladino, Türkiye'yi, Rusya'dan S-400 satın almasının, F-35 programına katılımının yeniden değerlendirilmesine neden olacağını ve gelecekteki diğer potansiyel silah transferini riske sokacağı konusunu açıkça bilgilendirdiklerini aktardı. Palladino, ayrıca, Amerika Düşmanlarına Yaptırımlarla Mücadele Yasası (CAATSA) kapsamında S-400 alımına dahil olan devlet veya özel tüm kurum ve kişilerin potansiyel yaptırımlara maruz kalabileceğini de ifade ettiklerini belirtti.
CAATSA nedir?

                                    ABD Kongresinin geçen yıl çıkardığı "Amerika Düşmanlarına
Yaptırımla Mücadele Yasası" (CAATSA), Rus savunma ve istihbaratıyla
ilişkili kurum ve kuruluşlarla iş yapan üçüncü ülke ve şirketlere de yaptırım
uygulanmasını öngörüyor.
CAATSA nedir? ABD Kongresinin geçen yıl çıkardığı "Amerika Düşmanlarına Yaptırımla Mücadele Yasası" (CAATSA), Rus savunma ve istihbaratıyla ilişkili kurum ve kuruluşlarla iş yapan üçüncü ülke ve şirketlere de yaptırım uygulanmasını öngörüyor.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >