2019 emekli maaşları ne kadar olacak?

Arşiv
Arşiv

Emekli maaşlarına Ocak ayında yapılacak zam miktarı milyonlarca vatandaş tarafından merak ediliyor. Milyonlarca vatandaş yeni yılda yapılacak maaş artışını bekliyor. Yapılacak zam miktarının ne kadar olacağını belirleyecek en büyük etken, 2018 yılı ikinci yarısında gerçekleşecek olan enflasyon oranları olacak. 2019 yılında en düşük ve en yüksek emekli maaşı ne kadar olacak? Sizin için araştırdık.

2019 Emekli maaşları ile ilgili vatandaşların araştırmaları hız kesmeden devam ediyor. Türkiye'de 12.3 milyon vatandaş ve yakınları konuyla yakından ilgileniyorlar. Geçtiğimiz Temmuz ayı ve iki bayramda yapılan ikramiyelerle birlikte yüzleri gülen emekliler yeni yılda yapılacak zammı bekliyorlar.

Ocak ayında yapılacak maaş artışında en önemli etken, enflasyon oranları olacak. 2018 yılı ikinci yarısında gerçekleşecek enflasyon rakamlarına göre yapılacak zam miktarı açıklanacak. Peki en düşük ve en yüksek emekli maaşı ne kadar olacak?

Özellikle memur emeklileri yeni yılda alacakları zam miktarı ve ek ödemelerin oranlarını merak ediyorlar.
Özellikle memur emeklileri yeni yılda alacakları zam miktarı ve ek ödemelerin oranlarını merak ediyorlar.

Ayrıca emeklilerin bayramlarda alacakları bin lira değerindeki ikramiyelerine de zam yapılması gündemde.

  • Emekli maaşları 2019'da ne kadar olacak sorusu merak konusu oldu. SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin merakla beklediği zam haberi ile ilgili tahminler açıklandı. Tüm emeklilerin gözü ocak zammında. 2018'in ikinci 6 aylık döneminde gerçekleşecek enflasyon, zam oranında belirleyici olacak. Bu oran, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zam oranını gösterirken, memur emeklilerinin de alacağı enflasyon farkını ortaya koyacak. Toplu sözleşmede, memur emeklilerinin ocak zammı yüzde 4 olarak belirlenmiş, ayrıca 2018'in ikinci yarısında enflasyonun yüzde 3.5'i aşması halinde fark verileceği karara bağlanmıştı.

Temmuz- ekim enflasyonu yüzde 12.26 çıktı, memur emeklilerine yüzde 8.76 fark oluştu. Halen en düşük memur emeklisi aylığı 2 bin 149 lira 87 kuruş. Bu maaş 4 ayda oluşan yüzde 12.76'lık artışa göre, 2 bin 429 lira 19 kuruş oluyor. Yani en düşük maaşta 280 lira 32 kuruşluk artış görünüyor.

Yüzde 13.62’ye çıkabilir

Enflasyon tahminleri de zam oranının ipuçlarını veriyor. 2019 yılı programına göre, 2018'in ikinci 6 aylık döneminde enflasyon yüzde 10.65 olacak. Bu durumda memur emeklilerinin ocak zammı, yüzde 7.15 enflasyon farkıyla yüzde 11.15 olacak. Merkez Bankası'nın enflasyon tahmini ise 2018'in ikinci 6 aylık enflasyonun yüzde 13.12 olabileceği yönünde. Bu tahmine göre ise memur emeklilerinin ocak zammı yüzde 13.62'ye ulaşabilecek.

  • 4 farklı hesap
  • - Dört aylık enflasyona göre: % 8.76 fark + % 4 zam
  • - 2019 programındaki yüzde 10.65'lik enflasyon tahminine göre: % 7.15 fark + % 4 zam
  • - Merkez Bankası'nın yüzde 13.12'lik enflasyon tahminine göre: % 9.62 fark + % 4 zam
  • - Beklenti anketindeki yüzde 13.78'lik enflasyon tahminine göre: % 10.28 fark + % 4 zam.

Emekli ikramiyesinde artış gündemde

Emeklilerin geliri 2019'da artacak. Tüm emeklilere Haziran ve Temmuz aylarında zam yapılacak. Ayrıca bayram ikramiyeleri de devam edecek. Emeklilere mevcut düzenlemeye göre, Ramazan ve Kurban bayramları öncesinde biner lira ikramiye ödemesi yapılacak; ancak ikramiyede artış yapılması da gündemde.

Türkiye Emekliler Derneği, yeni yılda ikramiyelerin en az enflasyon oranında artırılmasını talep etti.
Türkiye Emekliler Derneği, yeni yılda ikramiyelerin en az enflasyon oranında artırılmasını talep etti.

Türkiye Emekliler Derneği Başkanı Kazım Ergün, "İkramiyelerin en az enflasyon oranında artırılmasını istiyoruz. Gelir ve aylıklarla birlikte her yıl artan sosyal yardımlar gibi emekli bayram ikramiyeleri de bir artış sistemine endekslenmeli" açıklamasını yaptı.

2019 Yılı Programı'nda 2018 yılı için enflasyon tahmini yüzde 20.8 olarak yer aldı. Bu tahmin gerçekleşirse, ikramiye tutarı yeni yılda bin 208 liraya yükselecek. Emekliler, bu durumda iki bayram için 2019 yılında toplam 2 bin 416 lira ikramiye alacak, 416 lira artış elde etmiş olacak.

Bağ-Kur'lulara emekli maaşı müjdesi

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), emekli olacak BAĞ-KUR’luları sevindiren önemli bir uygulama başlattı. BAĞ-KUR’luların, ilk aya ilişkin emekli aylıkları, 5 gün içinde hesaplarına yatırılacak. BAĞ-KUR’luların ardından aynı uygulama SSK’lılar için de başlatılacak. SSK’lılarla ilgili altyapının yıl sonuna kadar tamamlanması planlanıyor.

  • BAĞ-KUR ve SSK’lılara emekli aylığı, dilekçeyi verdikleri tarihi izleyen ay başından başlamak üzere bağlanıyor. Örneğin, 13 Kasım 2018’de emeklilik dilekçesi verenlerin aylığı 1 Aralık’tan geçerli olmak üzere bağlanıyor. Ancak, ödemeler daha sonra gerçekleştiriliyor. Örneğin, eski uygulama devam etseydi 13 Kasım’da dilekçe veren BAĞ-Kur’lulara ilk emekli aylığı ödemesi 25-28 Aralık tarihleri arasında yapılabilecekti. Tahsis numarasının son rakamına göre ödemesi 28 Aralık’ta yapılan BAĞ-KUR’luya 1-28 Aralık tarihlerine ilişkin emekli aylığı ile 29 Aralık – 28 Ocak tarihlerine ait aylığı ödenebilecekti.

Evrakların eksik olması nedeniyle aylık bağlama işleminin aralık ayına sarkması durumunda aynı BAĞ-KUR’luya ilk ödeme 28 Ocak’ta yapılabilecekti. Emekli aylığı yine 1 Kasım’dan geçerli olarak bağlanacaktı ama emekli olacak kişi ilk aylığına neredeyse üç ay sonra kavuşacaktı. SSK’lılarda halen ilk emekli aylığı ödemeleri bu şekilde gerçekleşiyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >