ABD firmalarına 'İran kontrolündeki hava sahasında' uçuş yasağı

ABD havayolu şirketlerinin Körfez'de uçmasını yasaklandı
ABD havayolu şirketlerinin Körfez'de uçmasını yasaklandı

ABD Federal Havacılık Yönetimi (FAA), acil bir emir yayınlayarak artan gerilim nedeniyle ABD'li havayolu şirketlerinin işlettikleri uçakların İran'ın Hürmüz Boğazı ve Umman Körfezi üzerinde kontrol ettiği hava sahasında uçmalarını yasakladı. Yapılan açıklamada, bölgede artan gerginlik ve güvenlik açığına değinildi.


FAA'nın resmi Twitter hesabı üzerinden duyurduğu emri, United Airlines'ın İran havasahası kullanılarak yapılan New Jersey-Mumbai seferini iptal etmesinin birkaç saat sonrasında geldi.

İran dün sabah, ABD'ye ait olan ve 60 bin feet yükseklikte uçan bir insansız hava aracını yerden havaya fırlatılan bir füze ile vurmuştu.

ABD Federal Havacılık Yönetimi (FAA), acil bir emir yayınlayarak artan gerilim nedeniyle ABD'li havayolu şirketlerinin işlettikleri uçakların İran'ın Hürmüz Boğazı ve Umman Körfezi üzerinde kontrol ettiği hava sahasında uçmalarını yasakladı.

Trump, İran'a saldırı kararından son anda vazgeçmiş

Amerikan New York Times (NYT) gazetesi, adı açıklanmayan bazı üst düzey yetkililere dayandırdığı haberinde ABD Başkanı Trump'ın İran'a yönelik bir saldırı kararından son anda vazgeçtiğini iddia etti.

NYT'nin, "Trump, İran'a hava saldırısına onay verdi, sonra aniden vazgeçti" başlıklı haberinde, Amerikalı askeri ve diplomatik yetkililerin, ABD yerel saatiyle 19:00'a kadar İran'a ait bazı radar ve füze bataryalarının vurulmasını bekledikleri, Trump'ın kararından vazgeçmesi sonucunda bunun gerçekleşmediği ifade edildi.Haberde, Trump'ın mı bu konudaki kararını değiştirdiği, yoksa yönetimin mi farklı bir strateji uygulamaya karar verdiğinin net olmadığı görüşlerine yer verildi.

Hava yolu KLM İran hava sahasının bir kısmını kullanmamaya başladı

21 Haziran (Reuters) - ABD sivil havacılık kurumu FAA'nın dün ABD'li hava yollarına İran'ın hava sahasının bir kısmını kullanmama talimatının ardından Avrupalı havayolu KLM de İran'ın bır kısmını kullanmama kararı aldı.

Hollanda devlet televizyonu NOS'ta yer alan habere göre hava yolu şirketi Air France-KLM'nin Hollanda'daki iştiraki KLM'nin bu kararı FAA'nın talimatının ardından tedbiren aldığını açıkladı.


  • Ne olmuştu?
  • İran Devrim Muhafızları Ordusu (DMO), sabah saatlerinde Umman Körfezi'ne kıyısı olan Hürmüzgan eyaletine bağlı Kuhmubarek kenti sahilinde "İran hava sahasını ihlal eden" ABD Hava Kuvvetlerine ait RQ-4 Global Hawk tipi İHA'nın karadan havaya füzeyle vurularak düşürüldüğünü duyurmuştu.
  • ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) ise Hürmüz Boğazı üzerinde uçan ABD Hava Kuvvetlerine ait insansız hava aracının İran tarafından düşürüldüğünü doğrulamış, ancak söz konusu İHA'nın uluslararası hava sahasında uçarken düşürüldüğünü savunmuştu.
İran Devrim Muhafızları Ordusu Hava-Uzay Kuvvetleri, ülkenin güneyindeki Hürmüzgan eyaletinde ABD Hava Kuvvetleri'ne ait insansız hava aracını (İHA) düşürdüğünü duyurdu.nn
İran Devrim Muhafızları Ordusu Hava-Uzay Kuvvetleri, ülkenin güneyindeki Hürmüzgan eyaletinde ABD Hava Kuvvetleri'ne ait insansız hava aracını (İHA) düşürdüğünü duyurdu.nn


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >