ABD Suriye'den çekiliyor mu?

ABD Başkanı Donald Trump, Suriye hakkında konuştu.
ABD Başkanı Donald Trump, Suriye hakkında konuştu.

Reuters haber ajansına konuşan ABD'li yetkili, Suriye'den tüm askerleri çekmeyi değerlendirdiklerini açıklamasının ardından, Başkan Trump konuya ilişkin iddiaları doğrular nitelikte bir tweet attı. Trump, "Suriye'de DAEŞ'i yendik. Oradaki tek bulunma sebebimiz buydu" dedi.

Reuters'a konuşan ABD'li bir yetkilinin, "ABD, Suriye'den tüm askerlerini çekmeyi değerlendiriyor" dediği öğrenildi. Konuya ilişkin açıklama yapan yetkililer, ABD'nin bölgedeki PKK'lılar ile konuyu istişare ettikleri açıklanırken alınan kararın bizzat Donald Trump tarafından verildiği iddia edildi.

"DAEŞ'i yok ettik"

ABD'nin tüm askerlerinin Suriye'den çekeceğinin iddia edilmesinin ardından ABD Başkanı Donald Trump Twitter hesabından bir açıklama yaparak iddiaları destekledi. Trump yaptığı açıklamada "DAEŞ'i yendik, Suriye'de bulunmamızın tek sebebi buydu" ifadelerini kullandı.

ABD askerlerinin tümünü Suriye'den geri çekmeye hazırlanıyor.
ABD askerlerinin tümünü Suriye'den geri çekmeye hazırlanıyor.

Amerikan Wall Street Journal gazetesi, ABD ordusunun, Suriye'nin kuzeyindeki tüm güçlerini çekmeye hazırlandığını ileri sürmüş, ABD Başkanı Trump bir açıklama yapmış, "Suriye'de olmamızın tek sebebi DAEŞ" demişti.

ABD'nin Orta Doğu stratejisini karışıklığa sürükleyeceği ve DAEŞ ile mücadelesiyle ilgili şüphe uyandıracağı değerlendirmesi yapıldı.

Suriye'nin kuzeyinde 15 üssü var

ABD halihazırda Suriye'nin kuzeyinde, terör örgütü YPG/PKK'nın işgalindeki alanda 15 askeri üsse sahip. Deyrizor ve Haseke'de üç üssün inşası ise devam ediyor.

ABD Başkanı Trump, konuya ilişkin Twitter hesabından bir açıklama yaptı.
ABD Başkanı Trump, konuya ilişkin Twitter hesabından bir açıklama yaptı.

Haberde, bu adımın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, ABD Başkanı Donald Trump ile geçen hafta yaptığı telefon konuşmasında, "ABD'nin ortağı YPG/PKK'yı operasyonla tehdit etmesi" üzerine geldiği değerlendirmesi yapıldı.

Trump'tan destekler nitelikte mesaj

ABD Başkanı Donald Trump Twitter üzerinden bir açıklamada bulundu.

Trump yaptığı açıklamada, "Başkanlığım süresince Suriye'de olmamızın tek sebebi DEAŞ" dedi.

Çavuşoğlu da Suriye konusuna değinmişti

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu geçtiğimiz günlerde Katar'da bu konuyla ilgili açıklamalarda bulunmuş, Suriye'deki son duruma ve Türkiye'nin, Suriye'nin kuzeyindeki YPG/PKK hedeflerine yönelik yapmayı planladığı harekata ilişkin bir soru üzerine, "DEAŞ Suriye'de ve Irak'taki en önemli sorunlardan biri. Türkiye'den daha fazla DEAŞ teröristini etkisiz hale getiren ülke de yoktur. Biz 3 bini aşkını Suriye'de, binden fazlasını Irak'ta olmak üzere 4 bini aşkın teröristi etkisiz hale getirdik." ifadelerini kullanmıştı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >