ABD'de federal hükümet kısmen kapandı

Arşiv
Arşiv

ABD Başkanı Donald Trump'ın Meksika duvarı için finansman içermeyen geçici bütçe tasarısını imzalamayacağı restiyle ortaya çıkan bütçe krizi, Demokratların geri adım atmaması sonrasında federal hükümetin kısmen kapanmasıyla sonuçlandı. Federal hükümetin kapanması ne anlama geliyor sorusunu cevaplandırdık.

ABD’de federal hükümet, Meksika sınırına örülen duvarın finansmanı nedeniyle yaşanan bütçe krizi sonucunda bu yıl üçüncü kez kısmen ve geçici olarak kapandı.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Meksika duvarı için finansman içermeyen geçici bütçe tasarısını imzalamayacağı restiyle ortaya çıkan bütçe krizi, Demokratların geri adım atmaması sonrasında federal hükümetin kısmen kapanmasıyla sonuçlandı.

  • Kongre ve Beyaz Saray yeni bir bütçe üzerinde anlaşamadığı için ödeneksiz kalan federal kamu kuruluşları, faaliyetlerini 22 Aralık Cumartesi yerel saatle 00.01 itibarıyla durdurmak zorunda kaldı.

Trump'tan açıklama

ABD Başkanı Donald Trump, Demokrat Partili liderler ve Cumhuriyetçi Kongre üyeleri arasında sınıra duvar projesine bütçe desteği konusunda yaşanan anlaşmazlık nedeniyle hükümetin kapandığını söyledi.

Trump önceki gün yaptığı açıklamada, Kongre’den bir harcama tasarısının Cuma gece yarısına kadar geçmemesi ve bunun sonucunda hükümetin kısmen kapanması halinde bundan Demokratlar’ın sorumlu olacağını ve kapanmanın çok uzun sürebileceğini ifade etmişti.
Trump önceki gün yaptığı açıklamada, Kongre’den bir harcama tasarısının Cuma gece yarısına kadar geçmemesi ve bunun sonucunda hükümetin kısmen kapanması halinde bundan Demokratlar’ın sorumlu olacağını ve kapanmanın çok uzun sürebileceğini ifade etmişti.

Twitter’da gece yarısından kısa süre önce yayınladığı videoda, hükümetin kapanmasından Demokratları sorumlu tuttu. Daha güçlü sınır güvenliği için duvarın gerekliliğini bir kez daha vurguladı. ‘Umarım bu kapanma uzun sürmez’ dedi.

Milyonlarca Amerikalı zorunlu izne çıkacak

Yeni bir bütçe yürürlüğe girene kadar kapalı kalacak federal kurumlar için çalışan milyonlarca Amerikalı, bu süreçte ücret almadan çalışacak ya da zorunlu izne çıkarılacak.

Öte yandan, ABD Savunma, Sağlık, Çalışma ve Eğitim Bakanlıkları, 1 Ekim'de başlayan yeni mali yıl boyunca finansman sağlayacak 854 milyar dolarlık bütçe eylül ayında yasalaştığı için kapanmadan etkilenmeyecek.

  • Trump’ın en önemli seçim vaatlerinden Meksika duvarı için istediği 5 milyar dolarlık finansmanın bütçeye eklenmesi, Demokratlar tarafından desteklenmeyince kısmen kapanan federal hükümet, aynı duruma bu yılın başında iki kere daha düşmüştü.
  • Federal kurumlar benzer anlaşmazlıklardan ötürü yaşanan bütçe krizi nedeniyle Trump'ın Beyaz Saray'daki ilk yıl dönümü olan 20 Ocak'tan 23 Ocak’a kadar kapalı kalmıştı.
  • Aynı durum, 9 Şubat’ta yeniden yaşanmasına karşın sadece birkaç saat sürmüştü.
  • Ülkede federal hükümeti, sonuncusu da dahil olmak üzere toplamda 21 kez kısmen ve geçici olarak kapanmak zorunda kaldı.

Federal hükümetin "kapanması" ne anlama geliyor?

Amerika’da hükümetin kapanması demek acil ve zorunlu olmayan devlet çalışanlarının zorunlu izne çıkarılması, birçok devlet dairesinin hizmet vermemesi anlamına geliyor. Bu son kapanmadan, 800 binin üzerinde federal çalışan zorunlu izne ayrılacak ya da ücretsiz çalışmak durumunda kalacak.

Hükümetin kısmi kapanmasından etkilenecekler arasında 15 bakanlığın 9’u ve çok sayıda federal kurum yer alıyor. İç Güvenlik, Ulaştırma, İç, Tarım, Dışişleri ve Adalet Bakanlıkları’nın yanısıra ulusal parklar ve ormanlar buna dahil. Amerika’da Trump’ın başkanlığının birinci yıldönümünde, 2018 Ocak ayında iki parti arasında DACA programı konusunda yaşanan görüş ayrılığı nedeniyle hükümet kısmen, geçici olarak kapanmıştı. Barack Obama’nın başkanlığı sırasında, 2013 yılında hükümetin tamamı 16 gün boyunca kapanmıştı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >