ABD’de hükümet tekrar açıldı

Arşiv
Arşiv

ABD Başkanı Donald Trump, Amerikan tarihinin en uzun süreli hükümet kapanmasını sona erdiren tasarıyı imzaladı ve 35 gündür süren kriz şimdilik son buldu. ABD Başkanı Beyaz Saray'da yaptığı açıklamada "Federal hükümetin kapalı kalmasına son verecek ve yeniden açacak bir anlaşmaya vardığımızı duyurmaktan gururluyum." ifadelerini kullandı.

ABD’de 35 gündür kapalı kalan hükümetin kapıları tekrar açıldı. Kongre, 22 Aralık'tan bu yana kısmen kapalı olan federal hükümetin üç haftalığına geçici olarak açılmasını içeren yasa tasarısını onaylamıştı.

Trump da 15 Şubat'a kadar hükümetin yeniden açılması ve bu sürede iki parti arasında sınır güvenliği konusunda müzakerelere devam edilmesi yönünde anlaştıklarını açıklamıştı.

 Trump, anlaşmayı duyurduğu açıklamasında, 15 Şubat’a kadar sınır güvenliği konusunda uzlaşıya varılamazsa ‘Ya hükümet yeniden kapanır ya da acil durumlarda anayasanın bana verdiği yetkiyi kullanırım’ diye konuştu.
Trump, anlaşmayı duyurduğu açıklamasında, 15 Şubat’a kadar sınır güvenliği konusunda uzlaşıya varılamazsa ‘Ya hükümet yeniden kapanır ya da acil durumlarda anayasanın bana verdiği yetkiyi kullanırım’ diye konuştu.

Bu açıklamadan kısa süre sonra, kapanmadan etkilenen bakanlıklar ve federal dairelere geçici ödenek akışını bir süreliğine yeniden başlatan tasarı önce Senato'da ve ardından Temsilciler Meclisi'nde hızlıca kabul edildi.

  • Tasarı ABD Başkanı Trump'ın imzalamasıyla yasalaştı ve 35 gün sonra federal hükümet resmen tekrar açıldı.

Tasarı Trump’ın Meksika sınırına inşa etmek istediği duvar için 5,7 milyar dolarlık bütçe talebini içermiyor.

Trump sınıra duvar örme konusunda ısrarlı

Anlaşmada Meksika sınırına duvar için kendisinin istediği 5,7 milyar dolarlık bütçenin şimdilik yer almadığını söyleyen Trump, "Eğer Kongre sınır güvenliği konusunda adil bir uzlaşmaya varamazsa 15 Şubat'ta hükümet yeniden kapanır ya da ben Anayasa çerçevesinde elimdeki başka yetkileri (Acil Durum ilan etme) kullanırım." ifadesini kullandı.

"Ülkemizin sınır güvenliğini sağlamak benim en önemli önceliğim. (Güney sınırına) Güçlü ve güvenli bir bariyer olmaksızın sınırımızı koruyamayız." değerlendirmesini yapan Trump, güney ülkelerinden çok sayıda suçlunun, yasa dışı göçmenin ve uyuşturucunun geldiğini ifade etti.

Trump, İsrail'in sınırlarına ördüğü duvarları örnek vererek, "Ortak akıl bunu gösteriyor. Onlarda işe yaradı, bizde de yarar." şeklinde konuştu.

Bahsettiği duvarın sınırın daha güvensiz belirli yerlerine inşa edileceğini ve akıllı teknolojilerle donatılacağını anlatan Trump, bu konudaki ısrarını sürdüreceği mesajını verdi.

“Bu adım taviz anlamına gelmiyor”

Trump paylaştığı Twitter mesajında, bu attığı adımın kesinlikle taviz anlamına gelmediğini savunarak, varılan geçici uzlaşmanın kapanmadan zarar gören milyonlarca kişiyi korumayı amaçladığını yazdı. Başkan Trump, ayrıca 21 gün içinde nihai bir anlaşma olmaması durumunda mücadeleye geri döneceklerinin işaretini verdi.

Ne olmuştu?

Cumhuriyetçi Partili Başkan Trump, daha önce duvar için istediği parayı içermeyen herhangi bir anlaşmayı kabul etmeyeceğini söylemişti. Ancak Temsilciler Meclisini kontrolleri altında tutan Demokrat Partililer, Trump'ın istediğini reddetmişti.

  • Trump uzlaşma açıklamasını, federal hükümetin kapalı kalışının 35. gününde konuşan Trump, ABD Başkanı etkilenen federal çalışanları "müthiş vatanseverler" diye tanımladı ve geriye dönük ödemelerini tamamen alacaklarını belirtti.

Federal hükümetin kapalı kalışından 800 bin kadar çalışanın etkilendiği sanılıyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >