ABD'de normalleşen terör eylemleri

Kaynak: Reuters
Kaynak: Reuters

11 Eylül gibi bir saldırıya maruz kalan ABD için terör çok yeni bir kavram değil. Ancak son yıllarda kitlesel ölümlerle sonuçlanan silahlı saldırıların sayısının artması, bireysel şiddete 10 yılda 300 bin kurban veren ülkede, yaygın silahlanmanın ötesine geçerek daha derin bir toplumsal çözülme mi yaşanıyor sorusunu akıllara getiriyor.

ABD, teröre her yıl 1 trilyon dolar harcıyor. 'Yalnız kurt cinayetlerinde' her yıl yüzlerce insanını kaybetmesine rağmen, ülke silahlanmanın yayılmasına ve kullanılmasında tedbir açısından eksik kalmaktadır.

Bireysel silahlanma, Demokratlar ve Cumhuriyetçiler arasında büyük bir tartışma konusu. Cumhuriyetçiler silahlanmayı savunurken Demokratlar buna sınır getirilmesi gerektiği konusunda hemfikirler.

Kaynak: Reuters
Kaynak: Reuters

ABD'nin yeni normali olağan terör, Toplumsal çözülme mi yoksa bireysel silahlanma mı gibi cevaplaması zor soruları akıllara getirse de, somut bir gerçek var ki, o da Amerika'da örgütlü olmayan kişisel saldırılarda ölen insan sayısında her gün bir artış söz konusu. En kötüsü ise, kişisel saldırılar ABD'nin artık yeni normaline dönüşmeye başladı.

Kaynak: Reuters
Kaynak: Reuters

ABD tarihinin en kanlı bireysel saldırısı olarak tarihe not düşülen olaylardan biri ise, Las Vegas saldırısı. 64 yaşındaki saldırgan Stephen Paddock'ın bir otelin 3. katından konser kalabalığının üzerine ağır silahlarla ateş açması sonucu 59 kişi yaşamını yitirmiş 500'den fazla kişi yaralanmıştı.

Kaynak: Reuters
Kaynak: Reuters

10 yılda 300 bin kurban

ABD'de bireysel şiddetin artmasında ve toplumsal nefretin nüksetmesindeki en temel sebeplerden birisi, ülkede birlikte yaşama kültürünün henüz içselleştirilememiş olması olarak açıklanıyor. Bunun sebebi ise tarihsel ve siyasal etkenlerin yanısıra sosyo-ekonomik problemler ve toplumda gittikçe artan zihni ve ideolojik kırılmalar olduğu söyleniyor. Sonuç olarak ABD'de son 10 yılda 300 bin kişi bireysel terör faaliyetleri sebebiyle hayatını kaybetti.

Kaynak: Reuters
Kaynak: Reuters

ABD'nin bireysel terör tarihinden bazı anlar

  1. San Ysıdro 1984
  2. James Oliver Huberty, California'da bulunan bir restoranda etrafa ateş açtı. Bir keskin nişancı tarafından vurulan şahıs 21 kişiyi öldürdü.
  3. Kılleen 1991
  4. Gerorge Hannard Texas'ta bir kafeteryaya girip müşterilere ateş açtıktan sonra kendini vurdu. 23 kişi öldü.
  5. Virginia Tech 2006
  6. Öğrenci olan Cho Seung Hui, Blacksburg yurdunda ve derslik binasında 32 sınıf arkadaşını öldürdükten sonra intihar etti.
  7. Sandy Hook 2012
  8. Adam Lanza annesini, 20 çocuğu, altı yetişkini ve kndisini Connecticut'ta bir ilkokulda vurarak öldürdü. 27 ölü.
  9. Orlando 2016
  10. Omar Mateen, Florida'da bir gece kulübünde müşterilere ateş etti. Yaşanan ciddi bir rehine vakasının ardından SWAT ekibi tarafından öldürüldü. 49 ölü.
  11. Las Vegas 2017
  12. Stephen Paddock, Las Vegas'ta 32. katta bir otel odasından açık hava konserinin olduğu alana ateş açtı. 500'den fazla insan kurşunlardan kaçarken yaralandı. 59 kişi öldü.
  13. Teksas 2017
  14. Devin Patrick Kelley, 26 yaşında bir beyaz Amerikalı ve eski Hava Kuvvetleri askeri idi. Kurşungeçirmez yelek giyen saldırgan, kullandığı otomatik silah ile kiliseye girerek pazar ayinine katılanların üstüne kurşun yağdırdı, 27 kişi öldü.

Kaynak: Reuters
Kaynak: Reuters

Birleşik Devletler'de yeni bir silahlanma yarışı başladı. Bu kez yarış bir başka ülkeyle değil, Amerikan polisi ile Amerikalı suçlular arasında gerçekleşiyor. Bu yarışta yalnızca tabancalar ve küçük çaplı silahlar değil, yarı otomatik silah çeşitleri de yer alıyor.

Kaynak: Reuters
Kaynak: Reuters
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >