ABD'nin en büyük 4. bankası nasıl iflas etti?

Lehman Brothers
Lehman Brothers

15 Eylül 2008'de Dünyanın en büyük yatırım bankalarından biri olan Lehman Brothers iflas etti. Bıraktığı 700 milyar dolarlık borç ile ABD’yi ekonomik krize sokan dev banka iflas sürecine nasıl geldi?

Lehman Brothers - 1874
Lehman Brothers - 1874
Lehman Brothers'ın emlak sektöründe büyük yatırımları bulunuyordu
Lehman Brothers'ın emlak sektöründe büyük yatırımları bulunuyordu

2008’in ilk altı ayında ABD'de konut piyasalarındaki dalgalanmayı izleyen mortgage piyasalarındaki kriz, Lehman hisselerinin % 73 değer yitirmesine yol açtı.

Lehman küçülmeye, çalışanlarını işten çıkartmaya başladı ancak alınan önlemler yaşanan kayıpları telafi edemedi.

10 Eylül 2008’de Lehman’ın açıkladığı yeni zarar tablosu hisselerinin bir günde % 7 değer yitirmesiyle sonuçlandı.

14 Eylül 2008’de şirket borsada %97 değer kaybı yaşamıştı. Yeterli nakit stoğunun bulunmaması nedeniyle Lehman, 15 Eylül 2008'de iflas başvurusu yapmak zorunda kaldı.

Piyasaya 700 milyar dolarlık borç bırakan Lehman Brothers’ın iflası ABD tarihinde ki en büyük iflas olarak kabul ediliyor.

Lehman iflası hakkında yapılan açıklamalar

Lehman Brothers hala var mı? Evet!

Lehman Brothers hala var, çünkü 600 milyar dolarlık borcun Lehman'a ait varlıklar ile ödenmesi gerekiyor yine işten çıkarılan insanların maaşları ve tazminatları için açılmış yüzlerce dava var. Üzerinden 1o yıl geçmesine rağmen Lehman Brothers hakkında açılmış yüzlerce dava var. Davalar sonuçlanıp hak sahipleri haklarını alana kadar şirket tam olarak kapanmış sayılmıyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >