ABD'nin İran'a uygulayacağı ambargoda Türkiye muafiyeti

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo

ABD, 5 Kasım'da İran'a uygulanacak yaptırımlara ilişkin 8 ülkenin yaptırımlardan muaf olacağını açıklamasının ardından, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye'nin muaf tutulacak bu 8 ülkeden biri olduğu söyledi. Dönmez, "Türkiye'nin muafiyet gösterilecek ülkeler arasında olduğunu biliyoruz. Ancak detaylar henüz elimize ulaşmadı." ifadelerini kullandı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, ABD'nin, İran yaptırımlarından muafiyet tutacağı ülkelere ilişkin bir açıklama yaptığını belirterek, "Şu anda bize gelen bilgiler Türkiye'nin muafiyet içerisinde olduğu şeklinde ama detayları henüz bize ulaşmadı." dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez

"Memnuniyetimi ifade etmek istiyorum"

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, İran'a uygulanacak olan yaptırımların 5 Kasım'da başlayacağını duyurdu.
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, İran'a uygulanacak olan yaptırımların 5 Kasım'da başlayacağını duyurdu.

Dönmez, öteden beri zaten ABD'nin bu yaptırımlarının Türkiye gibi komşu ülkelerde barış, huzur ve ekonomiyi olumsuz etkileyebileceğini ifade ettiklerini belirterek, şunları söyledi:

"Hem Dışişleri, hem Enerji Bakanlığımızın hem de ilgili tarafların ABD'de yetkililerle yaptığı müzakerelerde bu konunun altını özellikle çizmiştik. Türkiye'nin arz güvenliği açısından komşu ülkeleriyle petrol ve doğal gaz ticaretinin önemini vurgulamıştık. Gelinen bu noktada anlaşılan o ki bizim öteden beri ifade ettiğimiz tezlerimizin de karşı tarafta belli bir noktada kabul edildiği anlaşılıyor. Varılan bu noktanın bölgenin barış, huzur ve istikrarına olumlu katkı sağlayacağını düşünüyorum. Şu anda bize gelen bilgiler Türkiye'nin de (muafiyet alan ülkeler) içerisinde olduğu şeklinde ama detayları bize henüz ulaşmadı. Detaylar geldikten sonra ilave açıklama ve yorumlarda bulunabiliriz. Bu karar memnuniyet verici."

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, İran'a yönelik uygulanan yaptırımlardan 8 ülkenin geçici süreyle muaf tutulacağını açıkladı.

Tahran yönetimine yönelik ambargonun 5 Kasım'da başlayacağı duyurulmuştu. Ambargoyla birlikte, 2015'te imzalanan nükleer anlaşmanın ardından kaldırılan tüm yaptırımlar geri getirilecek. Ambargodon muaf tutulacak ülkelerin Pazartesi günü açıklanacağı bildirildi.

Enerji Bakanı Dönmez, ABD'den kendilerine Türkiye'nin İran ambargosundan muaf tutulacağı bilgisinin kendilerine geldiğini açıkladı.

İran'dan jet yanıt

Pompeo'nun açıklamalarına yanıt İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi'den geldi. Kasımi, İran'ın yaptırımlarla ilgili herhangi bir endişesi olmadığını söyledi. ABD'nin İran halkına yönelik herhangi bir tedbiri uygulayacak yeteneği olmadığını söyleyen Kasımi, İran'ın ABD yaptırımları altında ekonomisini yönetecek güce sahip olduğunu belirtti.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >