ABD'nin sınıra asker yığmasının maliyeti: 210 milyon dolar

ABD'li askerler, ülkelerine girmek isteyen göçmenlere karşı sınır hattında ilave önlem alıyor.
ABD'li askerler, ülkelerine girmek isteyen göçmenlere karşı sınır hattında ilave önlem alıyor.

Ülkenin güneyine göçmenlere karşı önlem amacıyla binlerce asker yığan ABD, Savunma Bakanlığı'nın Kongre'ye sunduğu rapora göre 210 milyon dolar olacak. Görevin neleri kapsadığı ve ne kadar süreceği ise hala muamma.

Amerika Savunma Bakanlığı’nın Kongre’ye sunduğu rapora göre, ülkenin güney sınırına göçmenlere karşı binlerce asker yığmasının maliyeti tahminen 210 milyon dolar olacak.

  • Bu görevin kapsamı ve süresi konusunda ise hala soru işaretleri var.

Masraflar asker harcaması olacak

Bu rakamın 72 milyon dolarlık kısmı sınır devriyelerine destek sağlayacak 5 bin 900 askerin harcamaları, 138 milyon dolarlık kısmıysa Nisan ayından bu yana sınır hattında görev yapan 2 bin 100 kişilik Ulusal Muhafız Gücü’nün masrafları olarak öngörülüyor.

Pentagon 72 milyon dolarlık harcamaya ilişkin iddiaları kabul etti.
Pentagon 72 milyon dolarlık harcamaya ilişkin iddiaları kabul etti.

Pentagon 72 milyon doları doğruladı

Kongre'ye sunulan rapora, haber ajansı Associated Press ulaştı. Ajans haberi servis ettikten sonra Pentagon, yaklaşık 72 milyon dolarlık harcamaya ilişkin bilgiyi doğruladı ancak açıklamada Ulusal Muhafız Gücü harcamalarına dair 138 milyon dolarlık kısımdan bahsedilmedi.

Harcamalar artabilir

Yetkililer 210 milyon dolarlık harcamanın, ordunun görev süresinin uzaması halinde daha da artacağına dikkat çekiyorlar. Mevcut plan söz konusu görevlendirmenin 15 Aralık’ta son bulmasını öngörüyor. Görev süresinin uzatılmasına ise kesin gözüyle bakılıyor.

ABD Başkanı Trump, Washington'daki Beyaz Saray'da düzenlenen tören sırasında basına açıklamalarda bulundu.
ABD Başkanı Trump, Washington'daki Beyaz Saray'da düzenlenen tören sırasında basına açıklamalarda bulundu.

Askerin müdahale hakkı yok

Öte yandan Pentagon, Texas, Arizona ve California’da sınır devriyeleriyle birlikte görev yapan askeri personelin gerekli durumlarda müdahale yapabilmesini sağlayacak düzenlemeler üzerinde çalışıyor. Mevcut durumda sınırda görev yapacak askeri personelin, sadece kendisini savunma yetkisi var ve bunun dışında bir müdahale hakkı bulunmuyor.

Trump görevlendirmişti

Halen sınırda Texas’ın güneyinde görev yapan 2 bin 800 asker, göçmen kafilelerinin toplandığı Güney California’ya sınır olan Meksika’nın Tijuana kasabasından bir hayli uzaktalar. Askerler, Orta Amerika’dan göçmenlerin ABD'ye doğru yola çıkmaları üzerine, sınır devriyelerine destek olmaları amacıyla Başkan Donald Trump’ın emriyle görevlendirildiler.

ABD'li askerler sınırda devriye atıyor.
ABD'li askerler sınırda devriye atıyor.
  • Göçmen kafilesini istilacılar olarak adlandıran Başkan Trump’ın bu yaklaşımı aralarında eski ordu mensuplarının da bulunduğu çok sayıda kişi tarafından eleştiriliyor. Trump’a yöneltilen ana eleştiri bu konuyu 6 Kasım ara seçimlerine malzeme ettiği yönünde.

Demokratlar görevlendirme ve harcamalara tepkili

California Demokrat Senatörü Dianne Feinstein, Pentagon’un harcama raporunun, bu görevlendirmenin nasıl bir saçmalık olduğunu ortaya koyduğunu söyledi.

Feinstein, “Bu askerler evlerinden uzakta haftalarca zaman geçiriyorlar ve Pentagon vergi ödeyen vatandaşların milyonlarca dolarını boşa harcıyor ki; Başkan Trump, sığınmacı korkusunu frenleyebilsin ve seçim sonuçlarını etkileyebilsin. Ordumuzun kadın ve erkek mensuplarını göçmen karşıtı siyasi oyunu destelemek için bir araç haline getirmek, bu Başkan için bile olabilecek en saygısızca davranıştır” dedi.

California Demokrat Senatörü Dianne Feinstein, konuya ilişkin bir açıklama yaptı.
California Demokrat Senatörü Dianne Feinstein, konuya ilişkin bir açıklama yaptı.

Trump kendinden emin

Başkan Trump’sa Salı günü yaptığı açıklamada askerlerin Şükran Günü'nde evlerinde olamayacak olmalarına karşın, sınırda görev yapmaktan memnun olduklarına emin olduğunu söyledi.

Trump, “Şükran Günü için üzülmeyin. Bunlar sağlam insanlardır. Neler yaptıklarının ve nasıl muhteşem olduklarının farkındalar ve şu ana kadar harika işler çıkardılar. Onlar adına Şükran Günü için üzülüyorsunuz ama onlar sınır hattında ülkelerini temsil etmekten gurur duyuyorlar. Meksika’da Tijuana’da neler olduğuna bakarsanız oradakiler göçmenler için onların kötü insanlar olduklarını ve onlarla çatıştıklarını söylüyorlar” dedi.

ABD Başkanı Donald Trump, sınırdaki askerlerin hallerinden memnun olduğunu söyledi.
ABD Başkanı Donald Trump, sınırdaki askerlerin hallerinden memnun olduğunu söyledi.

Öte yandan Amerika Savunma Bakanı Jim Mattis söz konusu görevlendirmenin bütçesi konusunda yorum yapmaktan kaçındı.

Mattis, “Şu an istediğimiz gibi bir bütçe tahmini ortaya koyabiliriz. Ben size gerçek bütçe rakamlarını vermeyi tercih ederim ama bu şu an için mümkün değil. Askerleri, ekipmanlarını oraya sevk etmenin bir maliyeti var. Bu ve buna benzer kalemler söz konusu. Dolayısıyla şu anda sizlere tam olarak kesin olmayan rakamlardan bahsetmek ve vermek istemiyorum” diye konuştu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >