ABD'nin 'tek tip' eyaleti sinir bozdu: 'Herkes beyaz bu değişmeli'

Melina Hill Walker ve Dick Martin, konferansta New Hampshire'ı nasıl daha çeşitli hale getireceklerini anlattı.
Melina Hill Walker ve Dick Martin, konferansta New Hampshire'ı nasıl daha çeşitli hale getireceklerini anlattı.

Amerika Birleşik Devletleri’nin New Hampshire eyaleti, nüfus konusunda ‘tek tiplik’ tanımına en uygun yerleşim yerlerinden biri olarak değerlendirilebilir. Nüfusunun yüzde 94’lük bölümü beyaz olan eyalette 100 kadar kanaat önderi, şehirdeki bu durumun değişmesi için çalışma başlattı.

Amerika Birleşik Devletleri’nin New Hampshire eyaleti, birçok farklı özelliğinin dışında oldukça şaşırtıcı bir istatistiğe sahip. Genellikle Avrupa’dan, 1600lü yıllarda gelen göçmenlerin yerleştiği eyaletin yüzde 94’ü beyazlardan oluşuyor. Şehrin dinamikleri noktasında büyük problemler de oluşturabilen bu tek tiplik, eyaletteki birçok sürecin aksamasına da yol açabiliyor. New Hampshire’da yaşayan Kolombiyalı Catalina Celentano’nun New York Times’da yayınlanan röportajındaki veriler de eyaletin durumunu daha bet bir gerçekliğe dönüştürüyor. Eyalette bir hastanede çalışan Celentano, röportajında şöyle diyor;

  • “Kolombiya’dan buraya geldiğimde İspanyolca konuşabileceğim kimsenin olmaması beni çok şaşırttı. İletişim kurabildiğim, kendimi anlatabildiğim kimse yoktu ve bu çok yaralayıcı bir şey. Burada İspanyolca konuşabilen biriyle karşılaşmam tam bir yılımı aldı ve o da tanıştıktan 6 ay sonra yeniden Kolombiya’ya döndü. Kamboçya, Rusya ve Dominik Cumhuriyeti’nden gelen hastalara buraya adapte olabilmeleri için çeşitli kurslar veriyorum. Amacım, buradaki insan çeşitliliğinin artması ve benim yaşadığım yalnızlık hissini başkalarının yaşamasını engellemek.”

Deo Mwano, solda ve New Hampshire'ın ekonomik kalkınma direktörü Will Arvelo, sorunların tartışıldığı konferansta.
Deo Mwano, solda ve New Hampshire'ın ekonomik kalkınma direktörü Will Arvelo, sorunların tartışıldığı konferansta.
nytimes.com

"Siyahiler problem olabilir"

Kolombiyalı Celentano’nun verdiği röportaj, oluşturduğu farkındalık ve eyaletteki problemlerin artması üzerine bir araya gelen 100 kadar kanaat önderi, eyaletteki problemlerin çözülebilmesi için çalışmalar yürütmeye başladı. Sivil toplum örgütü temsilcileri, iş insanları ve şehrin ileri gelenlerinin bulunduğu 100 ismin toplantısında farklı görüşler masaya yatırıldı. Irk ve yaklaşım çeşitliliğinin artırması ve bu durumun sosyal hayata olası olumlu etkileri konusunda fikir birliğine varılsa da eyalette yaşayan birçok işveren, çoğunluğu hatta tamamı beyazlardan oluşan bir iş yerine dahil edilebilecek siyahilerin problemler oluşturabileceğini iddia etti.

New Hampshire’da yaşadıklarını çözmek isteyen iş dünyası liderleri daha somut adımlar atmak zorunda

Eyalette okul, eğitim, ekonomi gibi konularda farklılığın oluşturabileceği olumlu ve olumsuz durumlar sürekli olarak listeleniyor. Yetkin akademik makalelerin yayınlandığı eyalette birkaç farklı kanaat önderinin analizleri eyalet politikasına dahi dönüştürülebiliyor. Esasen bu rahatlığın ve çözüm hızı avantajının amaca ulaşmak konusunda ne kadar verimli olacağı kestirilemese de eyalet içinde değişim, yüksek sesle dile getirilmeye başlandı. New Hampshire’da yaşayan insanların göçmenleri bağırlarına basmakta yaşadıkları zorluk, somut gerçekliklerin ötesinde insani bir farklılık da oluşturmak zorunda. Birçok açıdan dışlanmış hisseden ve kendini güvende görmeyen göçmenlerin New Hampshire’da yaşadıklarını çözmek isteyen iş dünyası liderleri daha somut adımlar atmak durumunda. New Hampshire’da toplantı sonucu alınan inceleme kararının ne kadar gerçekçi olacağı ve durumun çözüme ulaşıp ulaşmayacağı merakla bekleniyor…

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >