ABD'yi saran bir garip komplo teorisi: Q

Son haftalarda ABD'de çıkan yeni bir hareket kamuoyunun gündemini meşgul ediyor. Kendilerine Qanon ismini veren bu grup Donald Trump'ın derin devletin hedefi olduğuna inanıyor. Durum o kadar vahim boyutlara ulaştı ki eline silah alıp başkanı öldürmek isterken tutuklananlar bile var.

Her şey ABD Başkanı Donald Trump'ın Beyaz Saray'da üst düzey generaller için düzenlediği yemekle başladı. Yemekten önce gazetecilere "Belki de bu fırtına öncesi sessizliktir" diyen Trump'ın sözleri komplo teorisyenleri için biçilmiş bir kaftandı.

Tüm dünyayı yönettiklerine inanıyorlar

Trump'ın bu anlamsız açıklamasından kısa süre sonra 4chan isimli blog sitesinde Q takma adını kullanan kişi veya kişiler ortaya birçok teori atmaya başladı. Q'ya göre ABD, birkaç aileden oluşan derin devlet tarafından yönetiliyordu. Derin devlet, sadece ABD'yi değil tüm dünyayı yönetmekteydi. İçerisinde Tom Hanks'in de bulunduğu dünyayı yöneten derin devlet üyelerinin amacı Hillary Clinton'u ABD Başkanı yapmaktı.

Q'nun takipçileri Hillary Clinton'un derin devlet için çalıştığına inanıyor.
Q'nun takipçileri Hillary Clinton'un derin devlet için çalıştığına inanıyor.

JFK suikastini derin devlet işledi iddiası

Q'ya göre, Donald Trump'ın başkan seçilmesi derin devletin tüm planlarını suya düşürdü. Bundan dolayı üst düzey maddi imkanlara ve nüfuza sahip olan derin devlet, Trump'ı hedef alarak onu itibarsızlaştırmak ve hatta öldürmek istiyor. Q, Trump'ın önceki başkan Kennedy gibi öldürülebileceğini düşünüyor.

Eski ABD başkanı John F. Kennedy halka açık bir toplantı sırasında 8 yerinden vurularak hayatını kaybetti. Kennedy suikastindeki gizem hala çözülebilmiş değil.
Eski ABD başkanı John F. Kennedy halka açık bir toplantı sırasında 8 yerinden vurularak hayatını kaybetti. Kennedy suikastindeki gizem hala çözülebilmiş değil.

4chan'de yazılan iddialar bir anda yüz binlerce kişiye ulaştı. Aralarında ünlü simalarında bulunduğu insanlar Q'nun söylediklerini sosyal medya hesaplarından paylaşarak söylentileri bir harekete dönüştürdü.

Q'ya inananlar onun Beyaz Saray'da çalışan vatansever bir bürokrat olduğunu düşünüyor. Bu kişinin anonim olması nedeniyle Q'nun takipçileri kendisini Qanon olarak tanımlıyor.

2017'nin Ekim ayında Donald Trump'ın Florida'da yaptığı konuşmada birçok insanın Q pankartları ile gelmesi ve Q yazılı tshirtler giymesi bir anda bu grubun medyada ilgi odağı olmasına neden oldu.

Tweetlerde gizlenen mesajlar

Basının yoğun ilgi gösterdiği bu hareketin bir merkez veya lideri bulunmuyor. Qanon, Donald Trump'ın Q ve bazı generallerle derin devlete karşı mücadele ettiğine inanıyor. Hatta Qanon'a göre Trump, yapılan bu mücadeleleri anlatmak için attığı tweetlerde özel şifrelenmiş mesajlar bile atıyor. Örneğin Trump'ın yaptığı paylaşımdaki bir kelime hatasını Qanon hemen sahipleniyor.

Tutuklanan adam Q'nun takipçisi çıktı

Önceki günlerde Jeffrey Boyd isimli bir adam ABD'de tutuklandı. Silahlı adam, Trump ve ailesini tehdit etmekle suçlanıyor. İşin ilginç yanıysa Boyd, Q'nun sıkı bir takipçisi. Henüz nedeni anlaşılmasa da Q destekçisinin neden Trump ve ailesini tehdit ettiği bilinmiyor. Yani bu harekete inanlar veya karşı çıkanlar oldukça ciddi.

Her ne kadar Trump bu hareket hakkında açıklama yapmasa da, komplo teorilerinin onun da işine geldiğini söyleyebiliriz. Trump'ın son günlerde çeşitli suçlardan yargılanması karşısında Qanon'un argümanları onu destekler nitelikte.

Kaynak: Karar, Washington Post, Daily Beast, Habertürk

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >