AB'nin Trump'a karşı söylemleri: 1 kuruş kadar değersiz ve iki yüzlü

 AB ülkeleri 2016'da 11 bin sığınmacıyı sınır dışı etti.
AB ülkeleri 2016'da 11 bin sığınmacıyı sınır dışı etti.

ABD Başkanı Trump’ın 7 Müslüman ülkenin vatandaşlarının ülkeye girişine amborgo koymasını ölesiye eleştiren Avrupa ülkelerinin sicili de sığınmacılar konusunda pek temiz değil. İşte bir anda insan hakları savunucusu kimliğine bürünen AB ülkelerinin sığınmacılara karşı tutumu...

Avrupa Birliği (AB) yetkilileri ve üye devletlerin liderleri, ABD Başkanı Donald Trump'ın 7 İslam ülkesine getirdiği vize yasağını sert bir biçimde eleştirse de, kendi ülkelerinin sığınmacılara karşı izlediği politikanın Trump'tan geri kalır yanı yok. Sığınmacı almakta olabildiğince ağır hareket eden AB ülkeleri 2016'da 11 bin sığınmacıyı sınır dışı etti.



İşte bazı Avrupa ülkelerinin sığınmacılara karşı tutumu:


Yunanistan

                                    Ağır kış şartlarının etkisindeki Yunanistan'da hayatını kaybedenlerin mültecilerin sayısı Suriyeli Nurşan bebekle birlikte 4'e çıktı. Nurşan bebeğin defnedildiği saatlerde, Brüksel'de Schengen'in 3 ay daha askıya alınması onaylanıyor, "sığınmacılar gelmesin" diye Libya ile zirve planlanıyor ve AP'de Trump'ın aldığı "vize yasağı" tartışılıyordu. Şu anda Yunan adalarında, 60 bin civarında sığınmacı bulunuyor. BM'ye göre, kamplardaki sığınmacılar, park ve meydanlarda uyuyor, 'acınası' şartlar içinde yaşıyor.
Yunanistan Ağır kış şartlarının etkisindeki Yunanistan'da hayatını kaybedenlerin mültecilerin sayısı Suriyeli Nurşan bebekle birlikte 4'e çıktı. Nurşan bebeğin defnedildiği saatlerde, Brüksel'de Schengen'in 3 ay daha askıya alınması onaylanıyor, "sığınmacılar gelmesin" diye Libya ile zirve planlanıyor ve AP'de Trump'ın aldığı "vize yasağı" tartışılıyordu. Şu anda Yunan adalarında, 60 bin civarında sığınmacı bulunuyor. BM'ye göre, kamplardaki sığınmacılar, park ve meydanlarda uyuyor, 'acınası' şartlar içinde yaşıyor.
Avusturya
Sık sık ırkçı söylemlerle gündeme gelen Avusturya Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz, sık sık sığınmacı krizi nedeniyle Avrupa Birliği'nin (AB) parçalanma tehlikesine karşı uyarıda bulunuyor. 

Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz, Deutscher Funke'ye verdiği bir demeçte, Avrupa Birliği'nin uyguladığı sığınmacı politikasını "AB'nin en dramatik hatası'' cümlesiyle yorumlarken, konunun insanları duygusallaştırdığını ve bunun İngiltere'deki Avrupa Birliğinden ayrılma kararı aldığı referandum sonucuna yansıdığını ifade etmiş, sığınma sorununda Türkiye ile anlaşmaya gerek olmadığını belirtmişti. 

Geçtiğimiz yılın Nisan ayında Avusturya'nın başkenti Viyana'da aşırı sağcılar, sığınmacı ve göçmen karşıtı miting düzenlemişti
Avusturya Sık sık ırkçı söylemlerle gündeme gelen Avusturya Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz, sık sık sığınmacı krizi nedeniyle Avrupa Birliği'nin (AB) parçalanma tehlikesine karşı uyarıda bulunuyor. Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz, Deutscher Funke'ye verdiği bir demeçte, Avrupa Birliği'nin uyguladığı sığınmacı politikasını "AB'nin en dramatik hatası'' cümlesiyle yorumlarken, konunun insanları duygusallaştırdığını ve bunun İngiltere'deki Avrupa Birliğinden ayrılma kararı aldığı referandum sonucuna yansıdığını ifade etmiş, sığınma sorununda Türkiye ile anlaşmaya gerek olmadığını belirtmişti. Geçtiğimiz yılın Nisan ayında Avusturya'nın başkenti Viyana'da aşırı sağcılar, sığınmacı ve göçmen karşıtı miting düzenlemişti
Macaristan
Orta Avrupa ülkeci Macaristan mülteci krizinin Avrupa'daki sembollerinden... Budapeşte'deki Keleti Garı'nda aralarında çocuk, ihtiyar, hamile ve hastaların da bulunduğu on binlerce mülteci çıkışlarına izin verilmeyerek haftalarca Tren Garında yaşamak zorunda kalmıştı.

Trump'a karşı üst perdeden konuşan AB,  Macaristan'ın Sırbistan ile olan sınırına duvar örmesini "ulusal bir sorun" olarak niteledi. AB Yüksek Temsilci Mogherini, Trump'a söylediği "Biz duvarlar yıkılırken kutlama yaparız." sözünü, Macaristan'a söyleyemedi. Brüksel, duvar inşasını protesto eden Suriyeli bir sığınmacıya, 10 yıl hapis cezası verilmesi karşısında sessiz kaldı.
Macaristan Orta Avrupa ülkeci Macaristan mülteci krizinin Avrupa'daki sembollerinden... Budapeşte'deki Keleti Garı'nda aralarında çocuk, ihtiyar, hamile ve hastaların da bulunduğu on binlerce mülteci çıkışlarına izin verilmeyerek haftalarca Tren Garında yaşamak zorunda kalmıştı. Trump'a karşı üst perdeden konuşan AB, Macaristan'ın Sırbistan ile olan sınırına duvar örmesini "ulusal bir sorun" olarak niteledi. AB Yüksek Temsilci Mogherini, Trump'a söylediği "Biz duvarlar yıkılırken kutlama yaparız." sözünü, Macaristan'a söyleyemedi. Brüksel, duvar inşasını protesto eden Suriyeli bir sığınmacıya, 10 yıl hapis cezası verilmesi karşısında sessiz kaldı.
Belçika

                                    Yunanistan, Belçika Mülteci ve Göç Bakanı Theo Francken'in AB İçişleri Bakanları toplantısında "Mültecileri denize dökün, boğulurlarsa boğulsunlar." dediğini iddia etti. Aynı bakan mahkeme kararlarına rağmen Suriyeli bir aileye vize vermedi.
Belçika Yunanistan, Belçika Mülteci ve Göç Bakanı Theo Francken'in AB İçişleri Bakanları toplantısında "Mültecileri denize dökün, boğulurlarsa boğulsunlar." dediğini iddia etti. Aynı bakan mahkeme kararlarına rağmen Suriyeli bir aileye vize vermedi.
Fransa
Fransa'dan İngiltere'ye geçmek için yollara düşen savaş mağduru göçmenlerin umutlarının bittiği Calais'teki Jungle sığınma kampı, uyuşturucu ve mafyanın kol gezdiği emniyet güçlerinin bile içine girmeye korktuğu bir kamp haline gelmişti.

Fransa'nın Manş denizi kıyısındaki Calais şehrine giderken otoyol kenarında bulunan 'Jungle' sığınma kampı mültecilerin İngiltere'ye gitmelerine engel olmak için kurulmuş bir kamptı. Fransa'da Calais'deki kampta kalan sığınmacılar, polis müdahalesiyle diğer kamplara taşındı.
Fransa Fransa'dan İngiltere'ye geçmek için yollara düşen savaş mağduru göçmenlerin umutlarının bittiği Calais'teki Jungle sığınma kampı, uyuşturucu ve mafyanın kol gezdiği emniyet güçlerinin bile içine girmeye korktuğu bir kamp haline gelmişti. Fransa'nın Manş denizi kıyısındaki Calais şehrine giderken otoyol kenarında bulunan 'Jungle' sığınma kampı mültecilerin İngiltere'ye gitmelerine engel olmak için kurulmuş bir kamptı. Fransa'da Calais'deki kampta kalan sığınmacılar, polis müdahalesiyle diğer kamplara taşındı.
İtalya

                                    İtalya'da parmak izi alınması sırasında polisin, sığınmacılara işkence ettiği insan hakları kuruluşlarının raporlarına yansırken İtalya, AB'nin Türkiye'deki Suriyeli sığınmacılara yapacağı yardıma da karşı çıkıyor.
İtalya İtalya'da parmak izi alınması sırasında polisin, sığınmacılara işkence ettiği insan hakları kuruluşlarının raporlarına yansırken İtalya, AB'nin Türkiye'deki Suriyeli sığınmacılara yapacağı yardıma da karşı çıkıyor.
Hollanda

                                    Jean Jaures Vakfı'nın yaptığı araştırmaya göre Avrupa ülkeleri arasında mülteci akınına en fazla Hollanda'nın karşı çıktığı belirlenmişti. Hatta UEFA Şampiyonlar Ligi'ndeki Atletico Madrid-PSV Eindhoven maçı öncesi Hollandalı bir taraftar grubu, mülteci oldukları belirtilen kadınları tezahürat eşliğinde para atarak onları aşağılamıştı.

Hollandalı siyasetçiler ise yaptıkları tahrik edici açıklamalarla sığınmacı karşıtlığına katkı sağlıyor, ırkçılığı tetikliyor.
Hollanda Jean Jaures Vakfı'nın yaptığı araştırmaya göre Avrupa ülkeleri arasında mülteci akınına en fazla Hollanda'nın karşı çıktığı belirlenmişti. Hatta UEFA Şampiyonlar Ligi'ndeki Atletico Madrid-PSV Eindhoven maçı öncesi Hollandalı bir taraftar grubu, mülteci oldukları belirtilen kadınları tezahürat eşliğinde para atarak onları aşağılamıştı. Hollandalı siyasetçiler ise yaptıkları tahrik edici açıklamalarla sığınmacı karşıtlığına katkı sağlıyor, ırkçılığı tetikliyor.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >