Avustralyalı teröristin karanlık rotası: Türkiye'ye kaçak girdi, 43 gün geçirdi!

Yeni Zelanda'daki terörist saldırının ardından güvenlik güçleri geniş çaplı operasyon başlattı. Bölge sakinleri ise saldırılar hakkında bilgi almak için olay yerine geldi.
Yeni Zelanda'daki terörist saldırının ardından güvenlik güçleri geniş çaplı operasyon başlattı. Bölge sakinleri ise saldırılar hakkında bilgi almak için olay yerine geldi.

Yeni Zelanda Christchurch'ta iki camiye cuma namazı sırasında silahlı terörist saldırı düzenleyerek 49 kişiyi şehit eden 28 yaşındaki Brenton Tarrant hakkında dikkati çeken bir ziyaret rotası ortaya çıktı. İngiliz Daily Mail 7 yıl boyunca Kuzey Kore ve Pakistan dahil çok sayıda ülkeyi gezdiğini yazarken, Reuters da Türkiye'nin bu ülkeler arasında yer aldığını öne sürdü. GZT'nin güvenlik kaynaklarından edindiği bilgilere göre saldırgan Türkiye'ye son ziyaretini Bulgaristan üzerinden kaçak yollarla yaptı. Ayrıca 2016'da yaptığı iki ziyarette toplamda 43 gün kalarak henüz tespit edilemeyen gizli bağlantılar kurdu.

Yeni Zelanda'nın ChristChurch kentindeki iki camiye, cuma namazı sırasında silahlı terör saldırısı düzenlendi. 49 kişinin yaşamını yitirdiği terör saldırısının ardından 4 kişi yakalandı. Saldırıyı Brenton Tarrant adlı terörist düzenledi. Yeni Zelanda’nın Christchurch kentindeki iki camiye saldırı düzenleyerek 49 kişiyi katleden saldırganla ilgili ilginç ayrıntılar ortaya çıkmaya başladı.

Daily Mail gazetesi, 28 yaşındaki Brenton Tarrant adlı Avusturalyalı saldırganın 7 yıl boyunca aralarında Kuzey Kore ve Pakistan olmak üzere çok sayıda ülkeyi ziyaret ettiğini yazdı.

Reuters Haber Ajansı da Yeni Zelanda'daki terör saldırısını düzenleyen teröristin geçmişte bir süre Türkiye'de bulunduğunu ve Türkiye bağlantılarının araştırıldığını öne sürdü.

Türkiye'ye kaçak girip çıktı

GZT'nin edindiği bilgilere göre teröristin Türkiye'ye girişte her zaman yasal yollarla hareket etmediği ve kimi zaman farklı bağlantılar kullanarak yurda giriş-çıkış yaptığı üzerinde duruluyor.

Güvenlik kaynakları, Brenton Tarrant'ın Türkiye'ye son girişini Bulgaristan üzerinden kaçak yollarla yaptığını bilgisini paylaşıyor. Türkiye'de çeşitli bağlantılar kurduğu düşünülen teröristin kaynakları ve ziyaret ettiği ülkelerdeki bağlantıları araştırılıyor.

TRT World, Yeni Zelanda'da saldırıyı düzenleyen terörist Brenton Tarrant'ın Türkiye’ye giriş fotoğrafını yayınladı.
TRT World, Yeni Zelanda'da saldırıyı düzenleyen terörist Brenton Tarrant'ın Türkiye’ye giriş fotoğrafını yayınladı.

43 gün boyunca Türkiye'deydi

Saldırganın 17-20 Mart 2016 ve 13 Eylül-25 Ekim 2016 arasında Türkiye'ye giriş-çıkış yaptığı öğrenilirken, 43 gün boyunca hangi bağlantılar kurduğunun masaya yatırıldığı edinilen ilk bilgiler arasında.

Silahların üzerindeki yazılar ne anlama geliyor?

Terörist Tarrant'ın silahına yazdığı isimler arasında tarihte Osmanlılara karşı savaşmış Lazar Hrebeljanovic, Milos Obilic, Baja Pivljanin, Novak Vujosevic gibi Sırp figürler yer alırken, araçta çalan Sırpça şarkının sözlerinde "Bosna Kasabı" olarak bilinen savaş suçlusu Radovan Karadzic'e yönelik övgü dolu ifadeler duyuluyor.

  • Teröriste ait olduğu düşünülen sosyal medya hesabı üzerinden göçmen ve Müslüman karşıtı açıklamaların yer aldığı onlarca sayfalık manifesto da hazırlayan Tarrant, burada 1389'daki I. Kosova Savaşı'nda Sultan Murad'ı şehit eden Milos Obilic'ten de bahsediyor.

Teröristin saldırıyı gerçekleştirdiği silahının üzerine yazdığı isimler arasında da Obilic'in yanı sıra Kosova Savaşı'nda Osmanlılara karşı mücadele eden Sırp prens Lazar Hrebeljanovic, 17. yüzyılda Osmanlılara karşı ayaklanan Baja Pivljanin ve daha sonraki dönemde yine Osmanlılara karşı Sırp ayaklanmalarına önderlik eden Novak Vujosevic ve Karadağlı Marko Miljanov da yer alıyor.

Türkiye'den heyet gidiyor

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Yeni Zelanda'ya ziyaret gerçekleştirecek. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, ziyaretin, Erdoğan'ın talimatı çerçevesinde yapılacağı bildirildi.

İstanbul Fatih Camisi'nde Yeni Zelanda’da meydana gelen terör saldırısında şehit olanlar için cuma namazının ardından gıyabi cenaze namazı kılındı.
İstanbul Fatih Camisi'nde Yeni Zelanda’da meydana gelen terör saldırısında şehit olanlar için cuma namazının ardından gıyabi cenaze namazı kılındı.

BM'den ilk açıklama

Yeni Zelanda'nın Christchurch kentindeki iki camiye, cuma namazı sırasında düzenlenen silahlı terör saldırısına ilişkin BM'den ilk açıklama geldi. Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, Yeni Zelanda'daki iki camiye yapılan saldırının İslamofobik, terörist ve ırkçı bir saldırı olduğunu söyledi.

Avustralyalı senatör tepki çekti

Avustralyalı senatör Fraser Anning'in Yeni Zelanda'nın Christchurch kentinde cuma namazı sırasında iki camiye düzenlenen terör saldırılarına ilişkin yaptığı yazılı açıklama, ırkçı söylemi nedeniyle tartışma yarattı.

Queensland eyaletinden bağımsız senatör Anning, "şiddetin her türlüsüne tamamen karşı olduğunu" belirttiği açıklamasında, "Yeni Zelanda sokaklarında bugün kan dökülmesinin gerçek nedeni, her şeyden önce Müslüman fanatiklerin Yeni Zelanda'ya göç etmesine izin veren göçmen programıdır." ifadesini kullandı. Anning, açıklamasında Müslümanları ve İslam'ı hedef alan ağır ifadelere de yer verdi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >