Bedelli yerleri açıklandı: 'Bedelli' gündeminin ilk 12 saatinde neler yaşandı?

Bedelli askerlik için kritik gün sonuçlandı. Detaylar merak uyandırıyor.

Milli Savunma Bakanlığı'ndan yüz binlerce genci ilgilendiren bedelli askerlik açıklaması geldi. 21 günlük bedelli askerlik yapacaklarla ilgili tüm bilgiler www.turkiye.gov.tr adresinden ilan edildi. Sevk dönemlerinin açıklanması sosyal medyada da geniş yer buldu. Bedelli askerliğe dair merak edilen başlıkların ayrıntıları haberimizde...

Bedelli askerliğe ilişkin celp ve sevk tarihleri açıklandı. Askerlik yükümlüsü olan vatandaşların bilgileri 'www.turkiye.gov.tr.' adresinden duyuruldu. Yüz binlerce gencin yoklama durumu, sevk tarihi ve askeri birlik yeri belli oldu.

Celp dönemi

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan ve Askerlik çağına gelmiş, erkek çocuklarının nüfusa bağlı oldukları il ya da ilçedeki askerlik şubeleri tarafından askere alınacakları dönemi ya da zamanı gösteren çizelgelere "Celp dönemi" deniyor. Bazı adayların celp dönemleri Kpss ve 2019 Mart seçimlerine denk geldi.

Sevk başlangıç ve bitiş tarihi nedir?

Sevk başlangıç tarihi, askerlik yapacak kişinin askerlik görevini yapacağı yere sevk işlemlerinin başlangıç tarihini belirtiyor. Sevk bitiş tarihi ise askerlik yapacak kişinin askerlik görevini yapacağı birliğe teslim olacağı son tarihi ifade ediyor. Sevk başlangıç ve sevk bitiş tarihleri arası 15 günde E-devlet üzerinden ya da askerlik şubesinden asal bedelli sevk başvurusu yapılması gerekiyor.

Askerlere teorik bilgiler de verilecek
Askerlere teorik bilgiler de verilecek

Yükümlüler, durumlarına ait bilgileri askerlik şubelerinden de öğrenebilecek. Yapılan açıklamada temel eğitime sevk edilecek yükümlülerden yoklaması olmayanların yoklamalarını sevkleri öncesinde yapması gerektiği kaydedildi. Birliklerine planlanan zamanda katılmayan yükümlülere Askerlik Kanunu'nun 47'nci maddesinde belirtilen hususlar haricinde işlem tesis edilmeyeceği ve bu yükümlülerin kapsam dışı kalabilecekleri ifade edildi.

Askerler hızlandırılmış eğitim alacak
Askerler hızlandırılmış eğitim alacak

Hangi eğitimler verilecek?

Bedelli askerlik yapan gençlere, bütün askerlerin gördüğü temel eğitimler verilecek. Askerler 21 gün boyunca hızlandırılmış eğitim alacak.

Sosyal medyada gündem oldu

Sabahın erken saatlerinde açıklanan bedelli askerlik bilgileri, sosyal medyada geniş yer buldu. Özellikle de Twitter'da Türkiye gündeminin en başında yer aldı. İl il Whatsap grupları kuruldu. Çoğu kişi gerek Facebook gerek ise Twitterdan Whatsap gruplarının linkini paylaştı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >