Birbirinden güzel ‘Gökyüzü Bahçeleri’

Dünyanın, birçok kalabalık şehrinde insanlar soluklanmak için çatılarda bulunan ‘Gökyüzü Bahçeleri’nden faydalanıyor. İşte en meşhur 10 çatı bahçesi.

Yoğun şehir yaşamının ardından birçoğumuz mis gibi bir ormanda ya da bahçede nefes almanın özlemini duyarız. Çoğu zaman tatil günlerimizde bu özlemimizi dindirmek için kilometrelerce yol kat ederiz. Ancak dünyanın birçok büyük kentinde birçok teras 'gökyüzü bahçesi' olarak tasarlanmış durumda.
Waldspirale 

                                    Almanya'nın Darmstadt şehrinde bulunan Waldspirale, 1990'da inşa edilmeye başlandı ve 2000 yılında tamamlandı. Avusturyalı sanatçı Friedensreich Hundertwasser tarafından tasarlanan binada 105 daire var. U şeklinde sıralanan binanın en yüksek kısmında 12 kat bulunuyor. Binanın içinde yapay bir de göl yer alıyor.
Waldspirale Almanya'nın Darmstadt şehrinde bulunan Waldspirale, 1990'da inşa edilmeye başlandı ve 2000 yılında tamamlandı. Avusturyalı sanatçı Friedensreich Hundertwasser tarafından tasarlanan binada 105 daire var. U şeklinde sıralanan binanın en yüksek kısmında 12 kat bulunuyor. Binanın içinde yapay bir de göl yer alıyor.
Torre Guinigi

                                    İtalya'nın Toscana Bölgesi'nin Lucca şehrinde bulunan Torre Guinigi, 14.yüzyılda inşa edildi.14.yüzyılda Torre Guinigi'nin etrafında yaklaşık 250 kule daha bulunuyordu. Eserin dikkat çekmesi için mimar, Torre Guinnigi'nin en üstüne yedi tane meşe ağacı dikti. Bu şekilde bina yapıldığı dönemden günümüze kadar daima dikkat çekmiştir.
Torre Guinigi İtalya'nın Toscana Bölgesi'nin Lucca şehrinde bulunan Torre Guinigi, 14.yüzyılda inşa edildi.14.yüzyılda Torre Guinigi'nin etrafında yaklaşık 250 kule daha bulunuyordu. Eserin dikkat çekmesi için mimar, Torre Guinnigi'nin en üstüne yedi tane meşe ağacı dikti. Bu şekilde bina yapıldığı dönemden günümüze kadar daima dikkat çekmiştir.
ACROS

                                    Japonya'nın Fukuoka şehrinde bulunan Acros isimli bina, ilginç mimarisiyle dikkat çekiyor. Arjantinli mimar Emilio Ambasz tarafından yapılan 14 katlı binanın her katı adeta bir ormana yerleştirilmiş gibi görünüyor. Her katta; göletler, şelaleler ve ağaçlar bulunuyor. Yapının tamamında elli binden fazla bitki ve ağaç bulunuyor.
ACROS Japonya'nın Fukuoka şehrinde bulunan Acros isimli bina, ilginç mimarisiyle dikkat çekiyor. Arjantinli mimar Emilio Ambasz tarafından yapılan 14 katlı binanın her katı adeta bir ormana yerleştirilmiş gibi görünüyor. Her katta; göletler, şelaleler ve ağaçlar bulunuyor. Yapının tamamında elli binden fazla bitki ve ağaç bulunuyor.
Rockefeller Center Roof Gardens

                                    Rockefeller ailesi tarafından bina 1933-1936 yılları arasında inşa ettirildi. Yapı, New York'ta bulunuyor. Binada iki bin tane ağaç ve çalı var. Spiderman (2002) ve Fantastik Dörtlü (2005) filmlerinin bazı sahneleri söz konusu bahçede çekilmiştir.
Rockefeller Center Roof Gardens Rockefeller ailesi tarafından bina 1933-1936 yılları arasında inşa ettirildi. Yapı, New York'ta bulunuyor. Binada iki bin tane ağaç ve çalı var. Spiderman (2002) ve Fantastik Dörtlü (2005) filmlerinin bazı sahneleri söz konusu bahçede çekilmiştir.
Gardens By The Bay 

                                    Singapur'da yer alan Gardens By The Bay, hükümetin bir projesidir. Şehirlerde, yeşil alanları arttırmak için planlanan projenin tasarımı için 2006 yılında bir yarışma düzenlendi. 24 ülkeden 170 firmanın katıldığı yarışmayı iki İngiliz şirketi kazandı. Söz konusu projeyi şirketler birlikte tamamladı. Konservatuar binasının üzerine inşa edilen bahçe 2012'de tamamlandı. Proje için yaklaşık 58.000.000 dolar harcandı.
Gardens By The Bay Singapur'da yer alan Gardens By The Bay, hükümetin bir projesidir. Şehirlerde, yeşil alanları arttırmak için planlanan projenin tasarımı için 2006 yılında bir yarışma düzenlendi. 24 ülkeden 170 firmanın katıldığı yarışmayı iki İngiliz şirketi kazandı. Söz konusu projeyi şirketler birlikte tamamladı. Konservatuar binasının üzerine inşa edilen bahçe 2012'de tamamlandı. Proje için yaklaşık 58.000.000 dolar harcandı.
Namba Parks

                                    Namba Parks, Japonya'nın Osaka şehrinde bulunuyor. 120 mağazalı alışveriş merkezinin 9. Katı gökyüzü bahçesi olarak tasarlanmış. Bahçenin içinde bir de amfitiyatro bulunuyor. Bina, Japonya'nın Tokyo'dan sonraki ikinci büyük kenti olan Osaka'da insanların ağaçlık alanlarda daha fazla vakit geçirmesi için tasarlandı.
Namba Parks Namba Parks, Japonya'nın Osaka şehrinde bulunuyor. 120 mağazalı alışveriş merkezinin 9. Katı gökyüzü bahçesi olarak tasarlanmış. Bahçenin içinde bir de amfitiyatro bulunuyor. Bina, Japonya'nın Tokyo'dan sonraki ikinci büyük kenti olan Osaka'da insanların ağaçlık alanlarda daha fazla vakit geçirmesi için tasarlandı.
Kaiser Roof Garden

                                    Amerika'nın Kalifoniya kentinde bulunan Kaiser Roof Garden, 1960 yılında yapıldı. Rockefeller Center Roof Gardens'a adeta aşık olan sanayici Edgar Kaiser, benzer bir bina yaptırmaya karar verdi. Bahçede birçok düğün organizasyonu gerçekleştiriliyor.
Kaiser Roof Garden Amerika'nın Kalifoniya kentinde bulunan Kaiser Roof Garden, 1960 yılında yapıldı. Rockefeller Center Roof Gardens'a adeta aşık olan sanayici Edgar Kaiser, benzer bir bina yaptırmaya karar verdi. Bahçede birçok düğün organizasyonu gerçekleştiriliyor.
Kensington Roof Gardens

                                    Londra'nın Kensington semtinde yer alan binada 'Downton Abbey' dizisi çekildi. Bahçe 1936-1938 yılları arasında peyzaj tasarımcısı Ralph Hancock tarafından yapıldı. Çeşmeler, ağaçlar ve çiçeklerle dolu olan bahçede hayvanlar da bulunuyor.
Kensington Roof Gardens Londra'nın Kensington semtinde yer alan binada 'Downton Abbey' dizisi çekildi. Bahçe 1936-1938 yılları arasında peyzaj tasarımcısı Ralph Hancock tarafından yapıldı. Çeşmeler, ağaçlar ve çiçeklerle dolu olan bahçede hayvanlar da bulunuyor.
High Line Park

                                    High Line Park, Manhattan'ın Batı Yakası'ndaki eski bir demiryolunun üzerinde inşa edilmiştir. 1999 yılında demiryolunun yıkılmasına karar verildi ancak halk bu duruma tepki gösterdi. High Line için insanlar bir dernek kurdu. Derneğin kurulmasının ardından High Line'nın korunması için büyük bir kampanya başlatıldı. Mücadele kazanıldı ve eski demiryolu, park haline getirildi.
High Line Park High Line Park, Manhattan'ın Batı Yakası'ndaki eski bir demiryolunun üzerinde inşa edilmiştir. 1999 yılında demiryolunun yıkılmasına karar verildi ancak halk bu duruma tepki gösterdi. High Line için insanlar bir dernek kurdu. Derneğin kurulmasının ardından High Line'nın korunması için büyük bir kampanya başlatıldı. Mücadele kazanıldı ve eski demiryolu, park haline getirildi.
Barbican Conservatory

                                    Barbican, Londra'da bulunan dünyanın en büyük sanat merkezidir. İçerisinde konser salonu, tiyatro ve galeriler bulunan binanın çatısında ise ilgi çekici bir bahçe var. Bahçede iki binden fazla çeşit bitkinin olduğu biliniyor.
Barbican Conservatory Barbican, Londra'da bulunan dünyanın en büyük sanat merkezidir. İçerisinde konser salonu, tiyatro ve galeriler bulunan binanın çatısında ise ilgi çekici bir bahçe var. Bahçede iki binden fazla çeşit bitkinin olduğu biliniyor.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >