Bisiklet kazası felaketi oldu: Uyandığımda İngilizce konuşamıyordum

Dağcılık sporu ile ilgilenen ​Hannah Jenkins'in yaşadığı kaza hayatını değişti.
Dağcılık sporu ile ilgilenen ​Hannah Jenkins'in yaşadığı kaza hayatını değişti.

İngiltere'de yaşayan Hannah Jenkins isimli kadın, İngilizce konuşabilme yetisini geçirdiği bisiklet kazasının ardından kaybetti. 2015 yılının Ekim ayında geçirdiği kaza sonrası dünyada nadir görünen bir olayla karşı karşıya kalan Hannah o tarihe kadar Almanca ve İngilizce'yi çok iyi derecede konuşabiliyordu.

İngiltere'de doğup büyüyen Hannah Jenkins isimli kadının hayatı Ekim 2015'te geçirdiği bisiklet kazasıyla altüst oldu.

Bisiklet kazası her şeyi değiştirdi

Evinin yakınındaki bir parkta başka bir bisikletliyle çarpışan kadın ağır yaralandı. Ambulans helikopterle hastaneye kaldırılan genç kadının bir hafıza kaybı yaşadığı anlaşıldı.

Hayatta kalıp kalmayacağı belli değildi

Hastanede gerçekleştirilen müdahalelerin ardından kendine gelen kadın hayatını şokunu yaşadı. Anadili Almanca olan kadın, doğup büyüdüğü ülkenin dilini konuşamıyordu. Hannah o günleri şöyle anlatıyor:

  • "Hiçbir şey anlamıyordum. Sanki yabancı bir ülkede uyanmış gibi hissediyordum ve insanların neden benimle benim anlamadığım bir dilde konuşmadığını çözemiyordum."

Doktorların kafası da en az Hannah kadar karışıktı

Bütün belgelerinde İngiltere'de yaşadığı ve çalıştığı görünen kadın için doktorlarda şaşkın olduklarını açıklamıştı.

Talihsiz kadının kız kardeşi Margeret'e ulaşan yetkililer, Hannah'ın kardeşiyle sadece ana dili olan Almanca konuşabildiğini saptadılar.

  • Hannah "Doktorlar Almanca konuşabildiğimi bilmiyordu. Kızkardeşimle konuşuna dek fark edemediler" diyor.

Hannah yaşadığı süreci şöyle anlatıyor:

"Sözlü öğrendiğim ilk dil Almancaydı. Evde bir kuralımız vardı. Dili unutmamak için ailemizle hep Almanca konuşuyorduk. Hastanedekilerin İngilizce konuştuğunu çözemedim. Beynim İngilizce anlama yeteneğini tamamen kaybetmişti"

İkinci dil kaybı

Beyin cerrahı Colin Shieff genç kadını muayene etti.
Beyin cerrahı Colin Shieff genç kadını muayene etti.

Beyin cerrahı Colin Shieff'e göre Hannah için, "İkincil dil kaybı" denilen bir şey yaşıyor dedi.

Shieff, "Beynimiz çok duyarlı ve onu etkileyen her şey ağzımızdan çıkan kelimeleri etkileme kapasitesine de sahip. Belirli bir belin yaralanması kesinlikle Almanca isimleri ya da İngilizce grameri unutturur diye bir formül yok. Ama bunlar yaşanıyor" açıklamasında bulundu.

Shieff, böyle bir durumda büyük olasılıkla çocuklukta öğrenilen dilin - "Evet" ya da "Hayır" diyebilme kabiliyetinin, hatta çocuklukta öğrenilen şarkıların geriye kalacağını, sonradan öğrenilen kabiliyetlerin ise kaybedilecek ilk şeyler olacağını söylüyor.

İngilizce artık Hannah'ın ikinci dili oldu

Hannah artık sadece Almanca düşünmeye ve konuşmaya başladı.
Hannah artık sadece Almanca düşünmeye ve konuşmaya başladı.

İngiliz vatandaşı olan erkek arkadaşıyla iletişim sorunlarını aşmaya çalışan genç kadın, "Sabahları iyiyim, ancak öğleden sonra yorgunluk başlıyor ve Almanca düşünmeye başlıyorum. Kendime Almanca notlar yazıyorum ve beynimin iletişimle ilgili kısmını kapatıyorum ki akşam erkek arkadaşım Andrew eve geldiğinde yeniden iletişim kurabileyim." ifadelerini kullandı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >
KAYNAK / WWW.BBC.COM