Brunson Günlükleri: Amerika'nın deşifre olmuş 8 ajanı!

​Amerika'nın deşifre olmuş 8 ajanı!

ABD'nin dünyada birçok ülkede ajanlık faaliyeti yürütüğü biliniyor ancak bazen bu ajanlar çalıştıkları ülkelerde hiç beklemedikleri şekilde deşifre oluyor. İşte ABD'nin deşifre olmuş 8 ajanı ve kısa hikayeleri.

İran'dan Rusya'ya İsrail'den Türkiye'ye kadar pek çok ülkede faaliyet gösteren ve hala hayatta olan ABD casuslarının birbirinden ilginç deşifre olma hikayelerini sizler için derledik....

Boris Yuzhin 

                                    
                                    
                                    Boris Yuzhin 1970'lerde ve 1980'lerde yakalanmadan ve hapsedilmeden önce FBI için Sovyet istihbaratında görev yapan bir köstebekti. Yuzhin’in görevi Soyvet Rusya’daki öğrenci hareketleri izlemekti. 1978’de FBI ile çalışmaya başladı. Yuzhin, çakmak şeklinde gizlenmiş küçük bir CIA kamera kullanarak hassas belgelerin fotoğraflarını çekerdi. KGB, Yuzhin'in 1985'te bir köstebek olduğunu farketti. Yuzhin 1986 yılında yeni görevini devralmak için geldiği Moskova’da tutuklandı. Rusya'nın eski başbakanı ve devlet başkanı Boris Yeltsin’in siyasi tutuklular için çıkardığı af ile serbest bırakıldı. Serbset kalan Boris Yuzhin ABD’ye yerleşti.
Boris Yuzhin Boris Yuzhin 1970'lerde ve 1980'lerde yakalanmadan ve hapsedilmeden önce FBI için Sovyet istihbaratında görev yapan bir köstebekti. Yuzhin’in görevi Soyvet Rusya’daki öğrenci hareketleri izlemekti. 1978’de FBI ile çalışmaya başladı. Yuzhin, çakmak şeklinde gizlenmiş küçük bir CIA kamera kullanarak hassas belgelerin fotoğraflarını çekerdi. KGB, Yuzhin'in 1985'te bir köstebek olduğunu farketti. Yuzhin 1986 yılında yeni görevini devralmak için geldiği Moskova’da tutuklandı. Rusya'nın eski başbakanı ve devlet başkanı Boris Yeltsin’in siyasi tutuklular için çıkardığı af ile serbest bırakıldı. Serbset kalan Boris Yuzhin ABD’ye yerleşti.

                                    
                                    
                                    Yosef Amit, 1980'lerde ABD için casusluktan suçlu bulundu.

  1986 yılının Mart ayında, Amerika Birleşik Devletleri için casusluk şüphesiyle Haifa'daki evinde tutuklandı. Yosef Amit, komşu ülkelerdeki İsrail ajanlarının koordinasyonundan sorumluydu.Ancak para hırsının çok olması nedeniyle daha öncede başı belaya girmişti. Bir süre uyuşturucu kaçakçılığı suçlaması ile yargılanmış ancak beraat ederek görevine geri dönmüştü. Hayfa limanına gelen Amerikan deniz subayı ile tanışmasından sonra ABD için çalışmaya başladı. Yakalanmasının ardından CIA’dan binlerce dolar aldığını itiraf etti. Amit 1993 yılında psikolojik sorunları nedeniyle serbest bırakıldı.
Yosef Amit, 1980'lerde ABD için casusluktan suçlu bulundu. 1986 yılının Mart ayında, Amerika Birleşik Devletleri için casusluk şüphesiyle Haifa'daki evinde tutuklandı. Yosef Amit, komşu ülkelerdeki İsrail ajanlarının koordinasyonundan sorumluydu.Ancak para hırsının çok olması nedeniyle daha öncede başı belaya girmişti. Bir süre uyuşturucu kaçakçılığı suçlaması ile yargılanmış ancak beraat ederek görevine geri dönmüştü. Hayfa limanına gelen Amerikan deniz subayı ile tanışmasından sonra ABD için çalışmaya başladı. Yakalanmasının ardından CIA’dan binlerce dolar aldığını itiraf etti. Amit 1993 yılında psikolojik sorunları nedeniyle serbest bırakıldı.
Milton Bearden 

                                    
                                    Bearden 30 yıllık kariyeri boyunca Nijerya, Sudan ve Pakistan’daki CIA faaliyetlerini organize etti. 1986-1989 yılları arasında Afganistan’da Sovyetler Birliğine karşı savaşan yerel halkın eğitimini ve finansmanını sağladı. Ancak 1994 yılında ‘snitch fax’ skandalı Milton Bearden’ı zor duruma soktu. Amerikan senatosuna çekilen faksta Bearden’ın adı da geçiyordu. Faksta CIA’nın karakol şefi Milton Bearden'ın beş yıl önce "KGB (Sovyet istihbarat servisi) köstebeği olduğundan şüphelenildiği" yazıyordu. O dönem CIA’nın Sovyet / Doğu Avrupa operasyon biriminde çalışan Bearden tutuklandı. 9 ay sonra serbest bırakılan Bearden emekliye ayrıldı.
Milton Bearden Bearden 30 yıllık kariyeri boyunca Nijerya, Sudan ve Pakistan’daki CIA faaliyetlerini organize etti. 1986-1989 yılları arasında Afganistan’da Sovyetler Birliğine karşı savaşan yerel halkın eğitimini ve finansmanını sağladı. Ancak 1994 yılında ‘snitch fax’ skandalı Milton Bearden’ı zor duruma soktu. Amerikan senatosuna çekilen faksta Bearden’ın adı da geçiyordu. Faksta CIA’nın karakol şefi Milton Bearden'ın beş yıl önce "KGB (Sovyet istihbarat servisi) köstebeği olduğundan şüphelenildiği" yazıyordu. O dönem CIA’nın Sovyet / Doğu Avrupa operasyon biriminde çalışan Bearden tutuklandı. 9 ay sonra serbest bırakılan Bearden emekliye ayrıldı.
Robert Baer 

                                    
                                    Robert Baer, 21 yıl boyunca CIA’nın istihbarat subaylarından biri olarak görev yaptı. Lübnan, Sudan, Fas, Suriye ve Irak’ta çalıştı. Özellikle Irak’ın devrik lideri Saddam Hüseyin döneminde Ramadi, Felluce ve El-Anbar eyaletlerindeki aşiretlerle geliştirdiği ilişkiler ile Irak ordusunun bu bölgelerdeki etkisini zayıflatarak Amerikan işgalini kolaylaştırdı. Yıllarca gizli bir ajan olarak çalıştığı, Orta Doğu, Arap dünyası ve Sovyetler Birliği hakkında derin bir bilgi birikimine sahip oldu. 

  Baer, 1997 emekli oldu ve CIA için yaptığı ajanlık faaliyetlerini deşifre etti. Robert Baer’in hayatı ‘Syriana’ isimli film ile beyaz perdeye aktarıldı.
Robert Baer Robert Baer, 21 yıl boyunca CIA’nın istihbarat subaylarından biri olarak görev yaptı. Lübnan, Sudan, Fas, Suriye ve Irak’ta çalıştı. Özellikle Irak’ın devrik lideri Saddam Hüseyin döneminde Ramadi, Felluce ve El-Anbar eyaletlerindeki aşiretlerle geliştirdiği ilişkiler ile Irak ordusunun bu bölgelerdeki etkisini zayıflatarak Amerikan işgalini kolaylaştırdı. Yıllarca gizli bir ajan olarak çalıştığı, Orta Doğu, Arap dünyası ve Sovyetler Birliği hakkında derin bir bilgi birikimine sahip oldu. Baer, 1997 emekli oldu ve CIA için yaptığı ajanlık faaliyetlerini deşifre etti. Robert Baer’in hayatı ‘Syriana’ isimli film ile beyaz perdeye aktarıldı.
Raymond Davis 

                                    
                                    
                                    Raymond Davis Amerikan istihbarat servisi CIA için Pakistan’da görev yapıyordu. 

  
Raymond Davis, Ocak 2011’de trafik ışıklarında durduğu sırada aracına yaklaşan iki kişiyi vurarak öldürdü. Sonrasında kaçmaya çalışan Davis, Pakistan polisi tarafında yakalandı. Pakistan istihbarat servisi ISI, bir süredir Davis’i takip ettiklerini, Davis’in bir süredir Afganistan sınırında bulunan aşiretler ile irtibat kurduğunu tespit ettiklerini açıkladı. Ayrıca sınır bölgelerinde gerçekleşen protesto gösterilerinde Raymond Davis’in parmağı olduğunu düşündükleri belirttiler. Davis’in kamerasında özel güvenlik bölgelerinin ve askeri alanların video kayıtlarına ulaşıldı. Davis’in kişisel eşyaları arasında özellikle  Pakistan’ın nükleer tesisleri ile ilgili dökümanların bulunduğu açıklandı. Tüm bunlara rağmen Pakistan hükümeti ABD’nin baskılarına dayanamayarak Raymond Davis’i serbest bıraktı.
Raymond Davis Raymond Davis Amerikan istihbarat servisi CIA için Pakistan’da görev yapıyordu. Raymond Davis, Ocak 2011’de trafik ışıklarında durduğu sırada aracına yaklaşan iki kişiyi vurarak öldürdü. Sonrasında kaçmaya çalışan Davis, Pakistan polisi tarafında yakalandı. Pakistan istihbarat servisi ISI, bir süredir Davis’i takip ettiklerini, Davis’in bir süredir Afganistan sınırında bulunan aşiretler ile irtibat kurduğunu tespit ettiklerini açıkladı. Ayrıca sınır bölgelerinde gerçekleşen protesto gösterilerinde Raymond Davis’in parmağı olduğunu düşündükleri belirttiler. Davis’in kamerasında özel güvenlik bölgelerinin ve askeri alanların video kayıtlarına ulaşıldı. Davis’in kişisel eşyaları arasında özellikle Pakistan’ın nükleer tesisleri ile ilgili dökümanların bulunduğu açıklandı. Tüm bunlara rağmen Pakistan hükümeti ABD’nin baskılarına dayanamayarak Raymond Davis’i serbest bıraktı.
Amir Hekmati

                                    
                                    
                                    İran kökenli çifte vatandaş Amir Hekmati, Amerikan Donanmasında görev yaptı ve çavuş rütbesiyle terhis edildi. Daha sonra ileri dereceli savunma araştırma projesi DARPA’da görev yaptı. Agustos 2011’de akrabalarını ziyaret için İran’a gittiğinde tutuklandı. İran devlet televizyonu Hekmati’nin CIA ajanı olduğunu görevininin ise İran’da terör faaliyetlerinin organize etmek olduğunu açıkladı. İran, iç karışlık çıkarmak için propaganda videoları hazırladığını ve CIA’nın bu görev için yüklü para ödediği iddia edildi. Amir Hekmati idama mahkum edildi. Ancak 16 Ocak 2016 yılında ABD ve İran arasında yapılan anlaşma sonucu serbest bırakıldı.
Amir Hekmati İran kökenli çifte vatandaş Amir Hekmati, Amerikan Donanmasında görev yaptı ve çavuş rütbesiyle terhis edildi. Daha sonra ileri dereceli savunma araştırma projesi DARPA’da görev yaptı. Agustos 2011’de akrabalarını ziyaret için İran’a gittiğinde tutuklandı. İran devlet televizyonu Hekmati’nin CIA ajanı olduğunu görevininin ise İran’da terör faaliyetlerinin organize etmek olduğunu açıkladı. İran, iç karışlık çıkarmak için propaganda videoları hazırladığını ve CIA’nın bu görev için yüklü para ödediği iddia edildi. Amir Hekmati idama mahkum edildi. Ancak 16 Ocak 2016 yılında ABD ve İran arasında yapılan anlaşma sonucu serbest bırakıldı.
Ryan C. Fogle 

                                    
                                    
                                    Rusya’nın başkenti Moskova’da  bulunan ABD Büyükelçiliğin'de çalışan Ryan C. Fogle, Rus istihbarat görevlilerine rüşvet verirken suçüstü yakalandı. 

  
2013 yılının Mayıs ayında yaşanan olayda Fogle daha önce görüştüğü Rus istihbarat görevlileri ile buluştuğu anda Rus güvenlik görevlilerince tutuklandı. Fogle yakalandığında üzerinden diplomatik kimlik ve 100000$ çıktı. Bir diğer dikkat çekici durum ise Fogle taktığı peruktu! Fogle buluşmaya başında ilginç bir perukla gelmişti. Yaklaşık iki yıldır Moskova’da bulunan Fogle sınırdışı edildi.
Ryan C. Fogle Rusya’nın başkenti Moskova’da bulunan ABD Büyükelçiliğin'de çalışan Ryan C. Fogle, Rus istihbarat görevlilerine rüşvet verirken suçüstü yakalandı. 2013 yılının Mayıs ayında yaşanan olayda Fogle daha önce görüştüğü Rus istihbarat görevlileri ile buluştuğu anda Rus güvenlik görevlilerince tutuklandı. Fogle yakalandığında üzerinden diplomatik kimlik ve 100000$ çıktı. Bir diğer dikkat çekici durum ise Fogle taktığı peruktu! Fogle buluşmaya başında ilginç bir perukla gelmişti. Yaklaşık iki yıldır Moskova’da bulunan Fogle sınırdışı edildi.
Andrew Brunson 

                                    
                                    
                                    ABD'li Andrew Brunson 9 Aralık 2016'de tutuklandı. Brunson hakkında örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlediği" gerekçesiyle 15 yıla kadar, "Devletin gizli kalması gereken bilgileri siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etmek" suçlamasından 20 yıla kadar hapis cezası talep edildi. Andrew Brunson’un FETÖ ve PKK gibi terör örgütleri ile bağlantıda olduğu , bu örgütlerin mensuplarına yardım ettiği gizli tanık ifadeleri ile ortaya çıktı. Uzun süre hapis yatan Brunson hakkında ev hapsi kararı verdi. Denetimli serbestlik yasası ile hapisten çıkan Brunson’un yargılanmasına devam ediliyor.
Andrew Brunson ABD'li Andrew Brunson 9 Aralık 2016'de tutuklandı. Brunson hakkında örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlediği" gerekçesiyle 15 yıla kadar, "Devletin gizli kalması gereken bilgileri siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etmek" suçlamasından 20 yıla kadar hapis cezası talep edildi. Andrew Brunson’un FETÖ ve PKK gibi terör örgütleri ile bağlantıda olduğu , bu örgütlerin mensuplarına yardım ettiği gizli tanık ifadeleri ile ortaya çıktı. Uzun süre hapis yatan Brunson hakkında ev hapsi kararı verdi. Denetimli serbestlik yasası ile hapisten çıkan Brunson’un yargılanmasına devam ediliyor.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >