Brunson Günlükleri: Trump'ı 2 yıldır tutamadığı söz sıkıştırdı

8 Kasım 2016’da ABD’de gerçekleşen başkanlık seçiminin galibi Donald Trump’ın başı gerçekleştiremediği vaatleriyle dertte. Evangelist rahip Andrew Brunson’un Türkiye’de PKK ve FETÖ adına suç işlemesi iddiasıyla yargılanması ABD başkanını rahatsız etti. 60 milyon seçmenin oyunu alarak 2 yıldır ABD’yi yöneten Trump, vaatlerini gerçekleştirmek için zorbalık yapmaktan kaçınmıyor.

30 Haziran 2016’da Venezuela’da ABD vatandaşı Joshua Holt, silah depoladığı suçlamasıyla tutuklandı. Venezuela ile yaşanan gerilimli süreç ABD’nin seçim dönemine denk gelmişti. Aynı dönemde İran’da iki ABD vatandaşı da casusluk suçlamasıyla gözaltına alınmıştı. Krizi fırsata çevirmek isteyen Trump Twitter’dan “Ben Başkan olursam bunlar olmaz” yazarak seçim vaadinde bulundu. Seçim geldi geçti fakat tutukluların birçoğu serbest bırakılmadı. Bu durum ABD başkanının üzerindeki baskıyı arttırdı.

Türkiye yargı bağımsızlığını korumaya kararlı

15 Temmuz darbe girişimi sonrası FETÖ ve PKK adına suç işlediği iddiasıyla İzmir Diriliş Kilisesi rahibi Andrew Brunson tutuklandı. Bir süre önce Brunson’un tutuklu bulunduğu cezaevinden sağlık sorunları gerekçe gösterilerek tahliye edilip adli kontrol şartıyla ev hapsine karar verildi. Karardan bir gün sonra Twitter’dan açıklama yapan Trump, rahip serbest bırakılmazsa Türkiye’ye yaptırım uygulayacağını açıkladı. Trump skandal tehditlerle müttefikine zorbalık yapsa da Türkiye hukukun üstünlüğüne zarar getirmeme konusunda kararlı duruşunu sürdürüyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >