Çocuk istismarında 'hadım'dan sonra 'elektronik kelepçe'

Çankaya Köşkü’ndeki toplantıda, çocuk istismarına karşı hem önleyici hem koruyucu tedbirlerin alınması amacıyla bir eylem planı hazırlanması kararlaştırıldı.
Çankaya Köşkü’ndeki toplantıda, çocuk istismarına karşı hem önleyici hem koruyucu tedbirlerin alınması amacıyla bir eylem planı hazırlanması kararlaştırıldı.

Çocuk istismarına karşı toplanan Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ ile Adalet, Aile, İçişleri, Milli Eğitim ve Sağlık bakanları konuya ilişkin mutabakata varıldı. Bu kapsamda 28 ildeki “Çocuk İzlem Merkezleri”nin artırılması ve kimyasal hadım düzenlemesi için yasada değişiklik yapılması benimsendi.

Cumburbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki son Bakanlar Kurulu’nda çocuk istismarını önlemeye dönük olarak hayata geçirilen komisyon, dün ilk kez toplandı. Çankaya Köşkü’ndeki toplantıda, çocuk istismarına karşı hem önleyici hem koruyucu tedbirlerin alınması amacıyla bir eylem planı hazırlanması kararlaştırıldı.

Tahliyeden sonra elektronik kelepçe

Kimyasal hadım düzenlemesinin yasa değişikliği ile getirilmesi benimsendi. İstismar suçundan hüküm giyenlere tahliye sonrası elektronik kelepçe takılması gündeme geldi.

Gazete Habertürk'ün haberine göre ilk komisyon toplantısına, Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ başkanlık etti. Toplantıya Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ve Sağlık Bakanı Ahmet Demircan ile ilgili bürokratlar katıldı.

Toplantıda, çocuklara yönelik cinsel istismarın engellenmesi amacıyla yapılacaklar masaya yatırıldı. Komisyonun hızlı bir çalışma temposu izlemesi benimsendi. Yasal ve idari açıdan yapılması gerekenlerin kısa sürede belirlenerek, eylem planının Başbakan Binali Yıldırım ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunulması kararlaştırıldı.

Temmuz 2016’da cinsel suçlarda kimyasal hadım düzenlemesi yapılmış ancak Danıştay, vücut bütünlüğüne müdahalenin söz konusu olduğunu ve hükmün yasayla düzenlenmesi gerektiğini belirterek düzenlemeyi iptal etmişti. Komisyon, bu konuyu da karara bağlayacak.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >