“Çuf çuf tren geliyor” demenize gerek kalmayacak leziz bebek yemeği tarifleri

Çuf çuf tren geliyor
Çuf çuf tren geliyor

Ek gıdaya geçen bebekleriniz için hazırlayabileceğiniz leziz tarifler.

Anne sütü ya da mamayla beslenen bebeklerin ek gıdaya geçiş süreçleri bazen zorlayıcı olabilir. Bu süreci hazırlayacağınız lezzetli tariflerle kolaylaştırabilirsiniz. İşte size her biri denenmiş leziz tarifler;

Muhallebi

                                    Bebeğinizin muhallebisini evde yapacağınız gibi bazı güvenilir markaların ürünlerinden de temin edebilirsiniz. 

Pirinç unlu muhallebi:
2 yemek kaşığı dolusu tam pirinç unu
2/3 su bardağı su 

 Oda sıcaklığındaki suya pirinç unu ilave edip iyice karıştırın. Karışımı, orta ateşte kaynayana kadar karıştırın. Kaynayan karışımın altını kısın ve beş dakika daha pişirin. Ardından muhallebiyi soğumaya bırakın. (muhallebi.gen.tr)


 * Bebeğiniz bir yaşına geldiğinde muhallebisine rondodan geçirdiğiniz fındık, ceviz ya da bademi de ekleyebilirsiniz.
Muhallebi Bebeğinizin muhallebisini evde yapacağınız gibi bazı güvenilir markaların ürünlerinden de temin edebilirsiniz. Pirinç unlu muhallebi: 2 yemek kaşığı dolusu tam pirinç unu 2/3 su bardağı su Oda sıcaklığındaki suya pirinç unu ilave edip iyice karıştırın. Karışımı, orta ateşte kaynayana kadar karıştırın. Kaynayan karışımın altını kısın ve beş dakika daha pişirin. Ardından muhallebiyi soğumaya bırakın. (muhallebi.gen.tr) * Bebeğiniz bir yaşına geldiğinde muhallebisine rondodan geçirdiğiniz fındık, ceviz ya da bademi de ekleyebilirsiniz.
Sebze-meyve püresi

                                    Bebeğiniz zaman içinde çiğneme refleksine sahip olmaya başlayacaktır. Ancak bu konuda en büyük iş annelere düşmektedir. Sebze çorbası ve meyve suyuna alışan bebeklere; bir, bir buçuk ay sonra sebze ve meyve püresi yedirmeye başlayabilirsiniz.
Sebze-meyve püresi Bebeğiniz zaman içinde çiğneme refleksine sahip olmaya başlayacaktır. Ancak bu konuda en büyük iş annelere düşmektedir. Sebze çorbası ve meyve suyuna alışan bebeklere; bir, bir buçuk ay sonra sebze ve meyve püresi yedirmeye başlayabilirsiniz.
Kahvaltı tabağı

                                    Bebekler ek gıdaya geçtikten sonra farklı yiyeceklerin de tadına bakmak isterler. Doktorunuzun onayı doğrultusunda; kahvaltıda bebeklerinize yumurta sarısı, peynir ve pekmez verebilirsiniz. Bu kahvaltıya zaman içerisinde mama ile ıslattığınız bebe bisküvisi de ekleyebilirsiniz.
Kahvaltı tabağı Bebekler ek gıdaya geçtikten sonra farklı yiyeceklerin de tadına bakmak isterler. Doktorunuzun onayı doğrultusunda; kahvaltıda bebeklerinize yumurta sarısı, peynir ve pekmez verebilirsiniz. Bu kahvaltıya zaman içerisinde mama ile ıslattığınız bebe bisküvisi de ekleyebilirsiniz.
Sebze çorbası çeşitleri

                                    Bebeğiniz çorbaya alışmaya başladıktan sonra farklı tarifler de deneyebilirsiniz. Havuç, patates ve pirinç üçlüsüyle hazırladığınız çorbaya zamanla kereviz, ıspanak gibi sebzeler de ekleyebilirsiniz.
Sebze çorbası çeşitleri Bebeğiniz çorbaya alışmaya başladıktan sonra farklı tarifler de deneyebilirsiniz. Havuç, patates ve pirinç üçlüsüyle hazırladığınız çorbaya zamanla kereviz, ıspanak gibi sebzeler de ekleyebilirsiniz.
Basit çorba

                                    Sebze çorbaları bebekler için olmazsa olmazdır. Bir havuç, bir patates ve 1 çay kaşığı birinci, 1 litre su içinde yaklaşık 50 dakika kaynatın. Ardından çorbayı iyice süzün. Çorbanın içinde parça kalmamasına dikkat edin.
Basit çorba Sebze çorbaları bebekler için olmazsa olmazdır. Bir havuç, bir patates ve 1 çay kaşığı birinci, 1 litre su içinde yaklaşık 50 dakika kaynatın. Ardından çorbayı iyice süzün. Çorbanın içinde parça kalmamasına dikkat edin.
Meyve suyu

                                    Bebek ürünleri satan mağazalardan kolaylıkla bulabileceğiniz cam rendelerden temin etmeniz çok önemli. Bebekler ek gıdaya geçtiklerinde midelerini ve bağırsaklarını yormayacak gıdalarla tanışmalılar. Bu nedenle yarım elma, armut ya da havucu ayrı ayrı cam rendeden geçirin. Rendelediğiniz meyveleri, temiz bir tülbentten geçirin. Tortusuz hale getirdiğiniz meyve suyunu bebeğinize ister biberonla isterseniz de kaşıkla verebilirsiniz. Ancak meyveleri karıştırmayın, tek tek rendeleyin. Bebeğinize bir gün elma veriyorsanız, ikinci gün armut verin.
Meyve suyu Bebek ürünleri satan mağazalardan kolaylıkla bulabileceğiniz cam rendelerden temin etmeniz çok önemli. Bebekler ek gıdaya geçtiklerinde midelerini ve bağırsaklarını yormayacak gıdalarla tanışmalılar. Bu nedenle yarım elma, armut ya da havucu ayrı ayrı cam rendeden geçirin. Rendelediğiniz meyveleri, temiz bir tülbentten geçirin. Tortusuz hale getirdiğiniz meyve suyunu bebeğinize ister biberonla isterseniz de kaşıkla verebilirsiniz. Ancak meyveleri karıştırmayın, tek tek rendeleyin. Bebeğinize bir gün elma veriyorsanız, ikinci gün armut verin.
Devam sütü ile yoğurt yapımı;

                                    Bazı anneler bebeklerinin bir yaşından önce inek sütü ile tanışmasını istemiyor. Bu nedenle de yoğurdu devam sütü (formül mama) ile yapmayı uygun görüyor. 90 ml kaynatılmış suyun içine üç kaşık formül mama ekleyip, iyice karıştırın. Ardından sterilize ettiğiniz parmağınızı mamanın için batırın ve yediye kadar sayın. Şayet parmağınız yanmıyorsa, 1 çay kaşığı yoğurdun içine bir miktar karışımdan ekleyip karıştırın. Ardından yoğurdu mamanın içine dökün. Yoğurt mayaladığınız kabı kalın bir bezin içinde 4-6 saat arası bekletin.
Devam sütü ile yoğurt yapımı; Bazı anneler bebeklerinin bir yaşından önce inek sütü ile tanışmasını istemiyor. Bu nedenle de yoğurdu devam sütü (formül mama) ile yapmayı uygun görüyor. 90 ml kaynatılmış suyun içine üç kaşık formül mama ekleyip, iyice karıştırın. Ardından sterilize ettiğiniz parmağınızı mamanın için batırın ve yediye kadar sayın. Şayet parmağınız yanmıyorsa, 1 çay kaşığı yoğurdun içine bir miktar karışımdan ekleyip karıştırın. Ardından yoğurdu mamanın içine dökün. Yoğurt mayaladığınız kabı kalın bir bezin içinde 4-6 saat arası bekletin.
İnek sütü kullanılarak yapılan yoğurt;

                                    Öncelikle açıkta satılan sütleri almanızı tavsiye etmiyoruz. Mümkünse marketlerde cam şişeler içerisinde satılan günlük taze sütlerden temin edin. Marketten aldığınız sütler pastörize olduğu için işiniz biraz daha kolay aslında. Sütü bir tencereye alın ve ısınmaya bırakın. Sterilize ettiğiniz serçe parmağınızı ısınan sütün içine sokun. Yediye kadar sayın. Şayet sıcaklığa parmağınız dayanıyorsa, süt istediğimiz ısıya ulaşmış demektir. Kesinlikle sütün kaynar ya da soğuk olmaması gerekiyor. İstenilen ısıya gelen tencereyi ocaktan alın ve yoğurt mayalayacağınız kapın içine sütü boşaltın.1 yemek kaşığı oda sıcaklığındaki yoğurdun içine bir kepçe sıcak sütten ilave edip karıştırın. Karıştırdığınız yoğurt-süt karışımını yavaş yavaş tencereye akıtın. Ardından tahta kaşıkla sütü karıştırın. Kabın kapağını kapatın ve bir havluya sarın. Yoğurdunuzu; havlu ya da battaniyenin içinde kesinlikle hareket ettirmeden yaklaşık altı saat bekletin. 6 saat sonunda sertleşen yoğurdunuzu, dolaba kaldırın ve birkaç saat soğuttuğunuz yoğurdu bebeğinize güvenle yedirin.
İnek sütü kullanılarak yapılan yoğurt; Öncelikle açıkta satılan sütleri almanızı tavsiye etmiyoruz. Mümkünse marketlerde cam şişeler içerisinde satılan günlük taze sütlerden temin edin. Marketten aldığınız sütler pastörize olduğu için işiniz biraz daha kolay aslında. Sütü bir tencereye alın ve ısınmaya bırakın. Sterilize ettiğiniz serçe parmağınızı ısınan sütün içine sokun. Yediye kadar sayın. Şayet sıcaklığa parmağınız dayanıyorsa, süt istediğimiz ısıya ulaşmış demektir. Kesinlikle sütün kaynar ya da soğuk olmaması gerekiyor. İstenilen ısıya gelen tencereyi ocaktan alın ve yoğurt mayalayacağınız kapın içine sütü boşaltın.1 yemek kaşığı oda sıcaklığındaki yoğurdun içine bir kepçe sıcak sütten ilave edip karıştırın. Karıştırdığınız yoğurt-süt karışımını yavaş yavaş tencereye akıtın. Ardından tahta kaşıkla sütü karıştırın. Kabın kapağını kapatın ve bir havluya sarın. Yoğurdunuzu; havlu ya da battaniyenin içinde kesinlikle hareket ettirmeden yaklaşık altı saat bekletin. 6 saat sonunda sertleşen yoğurdunuzu, dolaba kaldırın ve birkaç saat soğuttuğunuz yoğurdu bebeğinize güvenle yedirin.
Yoğurt

                                    Bebek yoğurdunu iki farklı şekilde hazırlayabilirsiniz.
Yoğurt Bebek yoğurdunu iki farklı şekilde hazırlayabilirsiniz.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >