Cumhuriyetçi Senatör’den Trump’a sert tepki: Önce Amerika değil, önce Suudi Arabistan diyor

Cumhuriyetçi Kentucky Senatörü Rand Paul
Cumhuriyetçi Kentucky Senatörü Rand Paul

ABD Başkanı Trump, Veliaht Prens'in Kaşıkçı cinayetinden haberi olması durumunda dahi Suudi Arabistan’ın ABD’nin "sarsılmaz partneri" olarak kalacağını vurgulayarak, Riyad'la askeri anlaşmaları askıya almanın "ahmakça" olacağını belirtmişti. Trump’ın bu ifadelerine tepki geldi. Deneyimli senatörler de Başkan Trump’a hitaben bir mektup kaleme aldı. Cumhuriyetçi Kentucky Senatörü Rand Paul da Twitter’dan yaptığı paylaşımda “Trump Suudileri İran’dan daha az tehlikeli gördüğü için Kaşıkçı’nın vahşice öldürülmesini cezalandırmayacağını belirtiyor. Ben aynı fikirde değilim. Bu açıklamadan “Önce Amerika değil, Önce Suudi Arabistan” denildiği anlaşılıyor” ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı Donald Trump, Cemal Kaşıkçı cinayeti hakkında Veliaht Prens bin Salman'ın bilgisi bulunsa dahi Suudi Arabistan'ın değişmez ortağı olmaya devam edeceklerini, Riyad ile askeri anlaşmaları feshetme gibi bir planı olmadığını ifade etmişti.

ABD Başkanı açıklamasında şunları kaydetmişti:

  • "Ahmakça hareket ederek bu anlaşmaları feshedersek bundan en kazançlı çıkanlar Rusya ve Çin olacaktır. Keşfettikleri bu yeni pazarı da ele geçirmekten son derece mutlu olacaklardır. Bu, onlara doğrudan ABD tarafından verilmiş mükemmel bir hediye olur"

Twitter’dan Suudi Arabistan’a teşekkür etti

Trump yaptığı yazılı açıklama sonrasında bir de Twitter’dan Suudi Arabistan mesajları paylaştı. Daha önce yükselen petrol fiyatlarına tepki gösteren ABD Başkanı Trump, Riyad’a petrol fiyatlarındaki düşüş sebebiyle teşekkür etti, petrol fiyatlarının hem Amerikan ekonomisi hem de küresel ekonomiyi güçlendirmek için daha da düşmesi çağrısında bulundu.

Trump, “Petrol fiyatları düşüyor. Harika. Amerika ve dünya için adeta büyük bir vergi kesintisi gibi Tadını çıkarın. Şu anda 52 dolar, daha önce 82 dolardı. Teşekkürler Suudi Arabistan” mesajını paylaştı.

Deneyimli senatörlerden Trump’a Suudi Arabistan tepkisi

Deneyimli senatörler de Başkan Trump’a hitaben bir mektup kaleme aldı. Senato’nun Dış İlişkiler Komitesi liderleri olan Cumhuriyetçi Senatör Bob Corker ve Demokrat lider Bob Menendez mektupta Trump’a Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın Kaşıkçı cinayeti emrini verip vermediği konusuna eğilmesini istedi.

 Cumhuriyetçi Senatör Bob Corker (sağda)
Cumhuriyetçi Senatör Bob Corker (sağda)

Cumhuriyetçi Kentucky Senatörü Rand Paul da, Trump’a tepki gösteren isimlerdendi.

Cumhuriyetçi Kentucky Senatörü Rand Paul
Cumhuriyetçi Kentucky Senatörü Rand Paul

Senato Dış İlişkiler Komisyonu üyesi olan Paul, Twitter mesajında “Trump Suudileri İran’dan daha az tehlikeli gördüğü için Kaşıkçı’nın vahşice öldürülmesini cezalandırmayacağını belirtiyor. Ben aynı fikirde değilim. Bu açıklamadan “Önce Amerika değil, Önce Suudi Arabistan” denildiği anlaşılıyor” mesajıyla Trump'a sert tepki gösterdi.

Pompeo’dan Trump’a destek: Bizim misyonumuz ABD halkının güvenliği

Amerika Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da Trump’ın konuyla ilgili açıklamasına destek verdi, Suudi Arabistan’ın Amerika’nın çıkarları için önemine vurgu yaptı.

Amerika Dışişleri Bakanı Mike Pompeo
Amerika Dışişleri Bakanı Mike Pompeo

Pompeo, Amerika’nın 17 Suudi Arabistan vatandaşına yaptırım uyguladığını ve Riyad’ın yönetimin İran stratejisi için önem taşıdığını vurguladı.

Bir radyo programında konuşan Pompeo, “Her ülke bizim değerler manzumemizi paylaşmayabilir. Bizim misyonumuz Amerikan halkının güvenliği ve emniyetini sağlamak” dedi.

Kaşıkçı olayı

  • ABD'de yaşayan Cemal Kaşıkçı, Türk nişanlısı Hatice Cengiz'le evlenmek için gerekli belgeleri almak üzere 2 Ekim'de Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosluğu'na girmiş, dışarı çıkmaması üzerine nişanlısı, Kaşıkçı'nın vermiş olduğu tavsiye üzerine AK Parti Genel Başkan Danışmanı Yasin Aktay'ı arayarak haber vermişti.
  • Yıllar boyunca Suudi Arabistan'da gazetecilik yapan Kaşıkçı, dönem dönem iktidarla ters düşmüştü. Son olarak 2017'de ülkesini terk eden ve iktidar tarafından Müslüman Kardeşler ile ilişkili olmakla suçlanan Kaşıkçı ABD'ye yerleşmiş ve Washington Post gazetesinde köşe yazmaya başlamıştı.
  • Kaşıkçı'nın evlilik için gerekli belgeleri ABD'deki Suudi Arabistan Büyükelçiliği'nden almak istediği fakat elçilik tarafından Türkiye'ye yönlendirildiği öne sürülmüştü.
  • Riyad yönetimi ise 2 Ekim'de Türkiye'deki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’na girdikten sonra bir daha kendisinden haber alınamayan Kaşıkçı’nın öldürüldüğünü yaklaşık 3 hafta sonra teyit etmişti.
  • Uluslararası baskı üzerine açıklama yapan Riyad, cinayet kapsamında 18 Suudi vatandaşının gözaltına alındığını açıklamıştı.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >