Demokratların umudu Joe Biden, 2020 seçimleri için karar aşamasında

ABD eski Başkan Yardımcısı Joseph R. Biden
ABD eski Başkan Yardımcısı Joseph R. Biden

ABD eski Başkan Yardımcısı Joseph R. Biden’a, 2020 ABD Başkanlık yarışında aday olması için Demokratlardan büyük baskı geldiği öğrenildi. Biden’ın başkanlığa aday olup olmayacağına iki hafta içinde karar vereceği belirtildi.

ABD'de 2020'de yapılacak başkanlık seçimlerinde pek çok Demokrat seçmenin favori başkan adayının, ABD eski Başkan Barack Obama'nın yardımcılığını yapmış 76 yaşındaki Joe Biden olduğu öğrenildi. Biden’ın başkanlığa aday olup olmayacağı kararını 2 hafta içinde vereceği öğrenildi.

Joe Biden, 2009-2017 arasında Obama'nın yardımcılığını yapmıştı.
Joe Biden, 2009-2017 arasında Obama'nın yardımcılığını yapmıştı.

Demokrat partinin en büyük bağışçıları Amerikan demokrasisi için tehdit gördükleri ABD Başkanı Donald Trump’ı seçimlerde mağlubiyete uğratacak kişinin Joe Biden olduğunu düşünüyor; ancak partide Biden’ın adaylığının bazı dezavantajları olacağına dair görüşler de mevcut. Zira o görüşlere göre Biden’ın adaylığı kadın seçmenlerin bir kısmını Demokrat Parti’den uzaklaştırabilir.

İki hafta içinde aday olup olmamaya karar verecek

Biden’ın muhtemel adaylığı konusunda partideki pragmatik ve liberal kanat arasındaki farklı görüşler olduğu belirtiliyor.

76 yaşındaki eski başkan yardımcısı Biden’ın adaylığının kendi ağzından açıklama yapana kadar kesin olmadığını belirten kaynaklar, iki hafta içinde Biden’ın nihai kararını vereceğini belirtiyor.

Biden, Noel tatilinde destekçileriyle temasta bulundu

Noel tatilinde destekçileriyle fikir alışverişinde bulunan Biden, bu hafta Washington'da Demokrat yetkililerle özel toplantılar yapacak.

  • Biden'in destekçileri, ABD Başkanı Donald Trump’ın kışkırtıcı davranışlarının ve ülkede tepkiye yol açan politikalarının karşısında iki dönem başkan yardımcısının statüsünde bulunmuş deneyimli politikacı Biden’ın istikrarı geri getirebilecek en doğru isim olduğunu savunuyor. Biden destekçileri Trump’ın Demokrat Parti içindeki ideolojik farklılıkların önemini azalttığını da öne sürüyor.

Joseph R. Biden
Joseph R. Biden

Obama'nın kampanyaları için büyük bir fon toplama aracı olan Lou Frillman,”Biden’da kazanması için gereken tüm nitelikleri var ve o bence ülkenin bizi en uç noktalardan geri getirmesi için ihtiyaç duyacağı tüm nitelikleri taşıyor.” ifadelerini kullanıyor.

Lou Frillman (solda)
Lou Frillman (solda)
  • Frillman, Biden'i, Demokrat Partiyi 2016'da terk eden seçmenleri tekrar partiye geri döndürecek isim olarak gösteriyor.

Yapılan anketlerde de Biden’ın ismi öne çıkıyor

Geçtiğimiz aylarda Harvard CAPS/Harris araştırma şirketleri ortaklığında yapılan ve ilk olarak The Hill adlı haber sitesinde yayımlanan güncel bir ankette, Demokratların 2020 seçimleri için görüşlerini ortaya koymuştu.

  • Buna göre, ankete katılanların yüzde 32'si başkanlık seçimlerinde Demokrat Parti adayı olarak 2009-2017 arasında Obama'nın yardımcılığını yapmış Biden'ı görmek istiyor.

Biden'ı yüzde 18 ile Demokratların son başkan adayı Hillary Clinton ve yüzde 16 ile yine partinin aday adayı Senatör Bernie Sanders takip etmişti.

Senatör Bernie Sanders
Senatör Bernie Sanders

Kamuoyunda ismi sıkça geçen Massachusetts Senatörü Elizabeth Warren da yüzde 10 ile 4. sırada yer almıştı.

Ne olmuştu?

  • Demokratların adayı Hillary Clinton, favori olarak girdiği 2016 başkanlık yarışında Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump'a yenilmişti.
  • Biden ise önceki seçim döneminde de adı geçmesine rağmen ailevi nedenleri gerekçe göstererek yarışa girmemiş, daha sonra ise "aday olmadığı için pişman olduğunu" dile getirmişti.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >