Dışişleri Bakanlığı'ndan Avusturya'ya 'Bozkurt' tepkisi

Arşiv
Arşiv

Avusturya'da 1 Mart 2019 tarihinden itibaren Türklüğü ifade eden 'Bozkurt' işareti ve ‘Bozkurt amblemi'nin yasaklanacak olmasına Dışişleri Bakanlığı'ndan sert tepki geldi. ‘Bozkurt işaretinin anlamı nedir?’ ‘ Bozkurt işareti nasıl ortaya çıktı?’ sorularını cevaplandırdık.

Avusturya skandal bir karara imza atarak, 1 Mart 2019’dan itibaren geçerli olmak üzere 'Bozkurt' işareti ve ‘Bozkurt ambleminin yasaklanacağını açıkladı.

Avusturya İçişleri Bakanlığı yayınladığı kararnamede terör örgütü PKK'yı temsil eden bir flamanında yasaklandığı duyuruldu. 1 Mart 2019 itibari ile yasağa uymayan kişilere 4.000 euro, tekrarlanması halinde ise 10.000 euro'ya kadar para cezası verilecek.

Dışişleri Bakanlığı'ndan Avusturya'ya 'Bozkurt' tepkisi: Şiddetle kınıyoruz

Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "Avusturya'da parlamentoda kabul edilen ve yasalaşma süreci tamamlanan 'Sembol Yasası'nın 'Bozkurt' işaretini içerecek şekilde 1 Mart 2019 tarihi itibarıyla yürürlüğe girecek olmasını kabul etmiyor ve bir kez daha şiddetle kınıyoruz." ifadesi yer aldı.

Açıklamada, Türkiye'nin tüm uyarılarına rağmen Avusturya İçişleri Bakanlığınca anılan yasa doğrultusunda 11 Şubat 2019'da yayımlanan yönetmelikte, "Bozkurt" işaretinin terör örgütü PKK'nın sembolüyle aynı listede yer aldığına dikkat çekildi.

Bakanlık açıklamasında şunlar kaydedildi:

  • "Türkiye'de yasal bir siyasi partinin sembolü olan 'Bozkurt' işaretinin PKK gibi eli kanlı bir terör örgütünün sembolüyle aynı listede yer alması tam bir skandaldır, popülizmin ulaştığı noktayı göstermesi açısından da düşündürücüdür.
  • Avusturya, bu akıl ve mantık dışı kararıyla sadece bu sembolü kullanan siyasi parti ve destekçilerini değil, bütün siyaset kurumunu ve meşru siyaset zeminini hedef almıştır. Avusturya'nın hem ikili ilişkilerimize ciddi etkileri olacak hem de popülizmi körükleyen çıkmaz sokak siyasetini bırakarak bu yoldan dönmesi beklenmektedir. İlişkilerimizin selameti ve bağnazlığın yerini aklıselimin alması açısından bu elzemdir."

Almanya'da da 'Bozkurt' işareti yasaklansın girişimi

Avusturya'dan sonra Almanya da ülkede bozkurt işaretini yasaklamak için çeşitli girişimlerde bulunuluyor. Bazı Alman politikacılar bozkurt işaretinin yasaklanması planına şimdiden desteklerini açıkladı.

Merkel'in partisi CDU milletvekili Christoph de Vries Alman basınına yaptığı açıklamada "Faşizmin her türlüsü insanlığa karşı ve liberal toplumumuza bir tehdittir." dedi. Bild gazetesine konuşan Vries, bozkurt işaretinin de bu yüzden yasaklanması gerektiğini dile getirmişti.

  • Bild gazetesine konuşan Türkiye kökenli olmasına rağmen Türk düşmanı Alman vekil Sevim Dağdelen de bozkurt işaretinin Hitler selamına benzeyen aşırı sağcıların bir sembolü olduğunu ve anayasa karşıtı olan bu sembolün yasaklanması gerektiğini söylemişti.
Sevim Dağdelen
Sevim Dağdelen

Bozkurt işaretinin anlamı nedir?

Bozkurt işareti Türk milleti tarafından benimsenmiş bir işarettir. Bozkurt işaretinin 1991 Sovyetler Birliği’nin yıkılmasından sonra Bakü’de Ebulfeyz Elçibey’in düzenlediği mitingde bir milyon insanın Milliyetçi Hareket'in ‘Başbuğ’u Alparslan Türkeş’i "Bozkurt" işaretiyle selamlaması sonrası ortaya çıktığı sanılsa da bu sembol Türk hakanları tarafından başarı anlamına gelen bir zafer işaretidir.

Batıya göç eden, Hun, Kıpçak, Peçenek Türkleri aynı zamanda bu işareti Soy belirtir olarak yani "Ben Türküm" manasında da kullanmışlardır.

Türkeş-Elçibey
Türkeş-Elçibey

Bu sembole 10. y.y. İranlı Şair Firdevsinin Şeyhnamesinde de rastlanmaktadır. Türk kadınların minyatürünün yer aldığı bu eserde Bozkurt işareti yapan kadınlar resmedilmiştir ve günümüzde oldukça ilginçtir.

Bozkurt işaretinin, İslamiyet öncesi Göktürk döneminde ve diğer Türk devletlerinde, Türk hakanlarının zafer işareti olduğu, mağaralarda bulunan 6.yüzyıla ait 'Türk hakanı heykeli' ile apaçık anlaşılmıştır.
Bozkurt işaretinin, İslamiyet öncesi Göktürk döneminde ve diğer Türk devletlerinde, Türk hakanlarının zafer işareti olduğu, mağaralarda bulunan 6.yüzyıla ait 'Türk hakanı heykeli' ile apaçık anlaşılmıştır.

Günümüzde ABD başta olmak üzere pek çok ülkede liderler ve çeşitli tanınmış isimler bu işareti yapıyor. Bu işareti yaptıklarında; güç, bağlılık, hakimiyet ve mutlu olduklarını ifade ediyorlar.

Türkeş’in Bozkurt işareti tanımı

Milliyetçi Hareket Partisi’nin kurucu lideri Alparslan Türkeş bozkurt işaretinin anlamını şu sözlerle anlatır:

Alparslan Türkeş
Alparslan Türkeş
  • "Serçe parmak Türk’tür, şu işaret parmağı da İslam’dır. Şu Bozkurt işareti yaptığımız işaretin arada kalan boşluk ise cihandır. Son olarak kalan 3 parmağın birleştiği nokta ise mühürdür. Türk İslam Mührünü Dünyaya vuracağız..."
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >