Drift bir spor mu yoksa 'magandalık' mı? İşin uzmanına sorduk

Apex Masters Türkiye Drift Şampiyonası'ndan bir kare.
Apex Masters Türkiye Drift Şampiyonası'ndan bir kare.

İstanbul'da ara sokakta drift yapmaya çalıştığı iddia edilen sürücü, ders bitimi evine dönmek isteyen 7 lise öğrencisinin yaralanmasına neden oldu.

● Türkiye'nin dört bir yanında araçlarıyla drift diye tabir edilen yanlama hareketi yapan trafik magandaları hem kendi hem de diğer sürücülerin canını tehlikeye atıyor.

● Drift ile ilgili merak edilen tüm soruları Drift Otomobil Sporları Kulübü Derneği Neşat Şutova'ya sorduk. Şutova, driftin bir spor olduğuna vurgu yaptı ve şehir içinde hiçbir önlem alınmadan yapılan driftlere karşı olduklarını açıkladı.

İstanbul Büyükçekmece’de dar sokakta drift olarak tabir edilen arabaları yanlama hareketi yapmaya çalıştığı iddia edilen bir kişi, okul çıkışı evine dönen 7 lise öğrencisine çarparak bahçe duvarına sıkıştırdı. Kazada öğrenciler ambulanslarla hastaneye kaldırılırken, sürücü gözaltına alındı.

Olay yerine gelen çok sayıda ambulans ile öğrenciler ilk müdahalenin ardından çevredeki hastanelere kaldırıldı. Vücudunun çeşitli yerlerinden yaralanan öğrencilerin hayati tehlikelerinin olmadığı anlaşıldı.

Drift yapan şehir magandası 7 öğrencinin yaralanmasına neden oldu.
Drift yapan şehir magandası 7 öğrencinin yaralanmasına neden oldu.

Drift spor mu?

1980'li yıllara Japonya'da ortya çıkan 'drift' bir sokak sporu olarak tanımlanıyor. Bir diğer deyişle drift, otomobillerin raksı olarak tanımlanıyor.

Çıkış noktası Asya ülkesi Japonya

Tüm dünyada dikkati çekmeyi başaran driftin çıkış noktası Japonya'daki virajlı dağlar diyebiliriz.

1980’li yıllarda sokak sporu olarak başlayan bu disiplin, Keiichi Tsuchiya isimli yarış pilotunun öncülüğünde gelişmiş ve bir motor sporu branşı haline dönüşmüş.

Türkiye'de drift

Günümüzde Japonya, Amerika, Asya ve Avrupa’daki çeşitli ülkelerde şampiyonalar halinde yapılan bu spor ülkemizde de yaklaşık 8 yıldır Drift Akademi bünyesinde yapılıyor.

Hafta sonu aktivitesi olarak başlayan etkinlik, 2012’den bu yana Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu (TOSFED) bünyesinde Apex Masters Drift Series şampiyonası olarak yapılıyor.

Milli Rallici Burcu Çetinkaya, Kars’ın Sarıkamış ilçesinde drift gösterisi yaptı.
Milli Rallici Burcu Çetinkaya, Kars’ın Sarıkamış ilçesinde drift gösterisi yaptı.

Drift Motorsporları Kulübü 2009 yılından itibaren her yıl yaptığı çeşitli organizasyonlarla adını duyururken, 2012 yılında Apex Masters'ın Tekirdağ’da mahalli olarak başlayan serüveni 2016 yılından itibaren KKTC ve yabancı ülkelerden pilotların katılımıyla Ulusal düzeyde yani Türkiye Drift Şampiyonası olarak faaliyetlerini sürdürüyor.

Drift için nelere dikkat edilmeli?

Her sporda olduğu gibi drift sporunda da en başta can güvenliği ve emniyet geliyor. Her şeyden önce trafiğe kapatılmış, güvenliği alınmış bir pist bu sporun en önemli unsuru olarak tanımlanıyor.

Sporcular için pist bazen bir otopark, bir yarış pisti veya trafiğe kapalı bir yol...

Drift tutkunları Kepez’de yarışmıştı.
Drift tutkunları Kepez’de yarışmıştı.

Hangi araçlar kullanılıyor?

Drift için kullanılan otomobiller genel hatlarıyla, arkadan itişli, özel güvenlik ekipmanlı 500 beygir ve üzeri oluyor.

Yarışçıların bütçelerine göre 200'den 1000 beygir gücüne kadar otomobillerini hazırlayabiliyorlar.

Yarışlarda üç jüri üyesi yer alıyor ve otomobillerin pistteki yaklaşma hızları, yaklaşma açıları, yaklaşma mesafeleri gibi kritik noktaları değerlendiriyorlar.

Yarışı kazananın belirlenmesinde otomobil hakimiyeti, lastiklerden çıkan duman ve seyircinin gösterdiği reaksiyon da puanlamaya etki ediyor.

Yarış öncesi sırasını bekleyen bir otomobil.
Yarış öncesi sırasını bekleyen bir otomobil.

Drift yarışları nasıl yapılıyor?

Türkiye'deki yarışlar ikili çıkışlar halinde gerçekleşir. Bir araç önde giderken diğeri onu taklit ederek takip eder. Jüri üyelerinin puanlamasına göre en yüksek puanı alan pilot ve aracı bir üst tura yükselir. Eleme usulü ile yapılan yarışta katılımcı sayısına göre Top 16, top 8 , top 4 ve top 3 belirlenir.

Şehir içinde driftin cezası var mı?

İstanbul Büyükçekmece'de 7 öğrencinin yaralanmasıyla sonuçlanan kazanın ardından akıllara şehir içinde drift yapanların aldıkları cezalar ve bu konu hakkındaki yaptırımlar geldi.

Karayollarında herhangi bir zorunluluk olmaksızın halk arasında "spin" ya da "drift" denilen, el freni çekmek suretiyle aracı kendi etrafında döndüren sürücüler, 5 bin 10 lira idari cezaya çarptırılıyor.

Ayrıca sürücülerin 60 gün süreyle ehliyetlerine el konuluyor ve araçları 60 gün süreyle trafikten men ediliyor.

2018 Apex Master Türkiye Drift Şampiyonasından bir kare.
2018 Apex Master Türkiye Drift Şampiyonasından bir kare.

60 günlük cezanın bitmesinin ardından sürücü belgesini almak isteyen sürücülerin psikoteknik ve psikiyatri uzmanının değerlendirmesi sonucunda ehliyetini alabilmesine olanak sağlayacak raporu almaları gerekiyor.

Son ihlalin gerçekleştiği tarihten itibaren geriye dönük 5 yıl içinde tekrar bu madde kapsamında bir ihlal gerçekleştirilirse bununla ilgili de ehliyetler ikinci defa alınırsa bu madde kapsamında ehliyetleri iptal ediliyor.

Türkiye'de drift hangi noktada?

GZT'nin ulaştığı Drift Otomobil Sporları Kulübü Derneği Başkan Yardımısı Neşat Şutova, driftin Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu'na kayıtlı yarışma branşlarından bir tanesi olduğuna vurgu yaptı.

Şehir içinde yaşanan drift olayları hakkında konuşan Şutova, "Her otomobille trafik kanunlarına göre aşırı sürat başkalarının canını tehlikeye atıcı davranışlarda bulunmak suçtur cezai yaptırımı vardır." dedi.

Drift Otomobil Sporları Kulübü Derneği Başkan Yardımısı Neşat Şutova
Drift Otomobil Sporları Kulübü Derneği Başkan Yardımısı Neşat Şutova

Federasyonun yaptırımı var mı?

"Can ve yaralanma söz konusu olursa bu konuda asayişi sağlayan devletin kurumlarıdır" diyen Neşat Şutova, "Bizim tarafımızdan yaptırımı ise bu hadiseye karışan kişi hala hali hazırda federasyona bağlı lisanslı bir sporcu ise lisansı iptal olur. Bunlar sportif cezadır diğer yandan çekmesi gereken adli veya hukuki cezaları da devlete ödemek zorundadır kişi." ifadelerini kullandı.

Sokaktaki driftten işin profesyonelleri rahatsız

Şehir içinde hiçbir önlem alınmadan yapılan driflere karşı olduklarının altını çize Şutova şöyle konuştu:

"Emeklerimiz baltalanıyor"

"Biz de bu durumdan rahatsızız. Sokaklarda caddelerde etrafımız her tarafımız araba dolu olmadık beklenmedik hareketler sergileyen şahısların yapmış oldukları bu hareketleri biz onaylamıyoruz. En çok zararı biz kulüp olarak görüyoruz. Çünkü biz lisanslarıyla ruhsatlarıyla, sigortasıyla her şeyiyle kurallarına göre bir spor icra etmeye çalışıyoruz. Diğer yandan sorumsuz, bilinçsiz kişiler tarafından emeklerimiz baltalanıyor."

2018'de Kocaeli'nde düzenlenen yarışta bir araç objektiflere böyle yansıdı.
2018'de Kocaeli'nde düzenlenen yarışta bir araç objektiflere böyle yansıdı.

Drift yapmak için ne yapılmalı?

Bu işe ilgi duyan kişilere eğitimin de verildiği Drift Kulubü hakkında konuşan Şutova, "Federasyon ve kulüp üzerinden bizlere ulaşan arkadaşları biz serbest antrenmanımıza davet ederiz. Hafta sonu pazar günü yapılan bu etkinlikten sonra kulüp içinde akademik faaliyetleri sürdüren yetki verdiğimiz takımlarımızın birinde istedikleri taktirde eğitimini alabilirler. Günün sonunda drift sürücüsü olmuyorsunuz fakat işin dinamiklerini öğrenmiş oluyorsunuz." ifadeleriyle konuya açıklık getirdi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >